Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κατέρρευσαν τα επιχειρήματα του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατέρρευσαν τα επιχειρήματα του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής, σταθερές και παραδοχές δεκαετιών σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο δοκιμάζονται μαζί με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών που υποφέρουν στην Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η οικονομική κρίση ήταν και συνεχίζει να είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους της Ευρωζώνης, η οποία αξιοποιείται στο έπακρον. Με γελοία επιχειρήματα όπως "η τεμπελιά των Νοτιοευρωπαίων" ήρθε η μαγική λύση. Είσοδος του ΔΝΤ στην Ευρώπη με τη γνωστή συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας.

Δύο μεγάλα και σημαντικά "όχι"

Το όχι του Ευρωκοινοβουλίου στον προϋπολογισμό της Κομισιόν κραυγάζει το τρομακτικό έλλειμμα δημοκρατίας στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Το "όχι" στον προϋπολογισμό φτώχειας, που, αντί να δίνει περισσότερους και πιο στοχευμένους πόρους στις χώρες που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός και αναποτελεσματικός, είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κατέθεσε και θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, με στόχο την ανάσχεση της καταστροφικής ύφεσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο «όχι» το οποίο η Κύπρος το αποφάσισε μόνη της, χωρίς τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, ανοίγει τον δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης, τον οποίο δεν επέλεξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ζήτημα μιας εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Η "λύση" για την Κύπρο, η "λύση" για την Ελλάδα, τα προγράμματα λιτότητας στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, είναι οι εκφράσεις μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, που έχει ως οδηγό τη Γερμανία. Οι εξελίξεις στην Κύπρο αφήνουν έκθετη την ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε ότι μπορείς να λες «όχι» και να μην καταστρέφεται η χώρα το επόμενο λεπτό. Το επιχείρημα που επιμελώς καλλιεργούν οι κυβερνήσεις εδώ και τρία χρόνια και τρομοκρατούν - φοβίζουν τον ελληνικό λαό, κατέρρευσε.

Δημοκρατική επανίδρυση στην Ε.Ε.

Το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει μετεξελιχθεί σε μια οικονομική σχέση δανειστή - δανειζόμενου και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα οικονομικά μεγέθη των χώρων ξεχνώντας πως όταν παρακολουθούμε έναν δείκτη όπως η ανεργία αναφερόμαστε σε ανθρώπους και όχι απλά σε αριθμούς.

Ποιο είναι σήμερα το όραμα για την Ευρώπη; Περιορίζεται σε μία δανειακή σύμβαση που η υπογραφή της κρίνεται και από τον νόμο του ισχυρού; Πού είναι η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη και η συνεργασία των κρατών;

Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ να επιβάλει εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου αγνοώντας επιδεικτικά πως ακόμα και τα νούμερα δεν "ευημερούν". Η δεύτερη σε ισχυρή οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, η Γαλλία, προσπαθώντας να διεκδικήσει κεκτημένα όπως πλουτοπαραγωγικές πηγές σε χώρες της Αφρικής να επεμβαίνει στρατιωτικά και να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων για την κρίση στην Ευρώπη.

Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη

Ακόμα και στη χώρα που έχει επωφεληθεί περισσότερο από το κοινό νόμισμα και την οικονομική κρίση ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται. Ένας στους τέσσερις Γερμανούς θα ήταν έτοιμος να υπερψηφίσει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ένα κόμμα το οποίο θα στήριζε την εγκατάλειψη του ευρώ δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο γνωστό γερμανικό περιοδικό Focus, ενώ στην Ιταλία ο Μπέπε Γκρίλο δηλώνει πως η χώρα είναι ήδη εκτός ευρώ.

Οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται είτε προσκολλημένες στις επιλογές των ισχυρών χωρών είτε κάτω από το βάρος των μνημονίων. Σημαντική επίσης είναι η διαφοροποίηση στα ποσοστά των πολιτών που επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε., με τα ποσοστά θετικής ψήφου να μειώνονται συνεχώς.

Είναι ξεκάθαρο πια πως η αποδόμηση του υρωπαϊκού οράματος και η ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται από τις πολιτικές που ακολουθούν τόσο η ευρωπαϊκή Δεξιά όσο και οι σοσιαλδημοκράτες και από εκείνους που στη χώρα μας δημιούργησαν για μικροκομματικά οφέλη το ψευδοδίλημμα περί εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. αν επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις εκλογές του 2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλείται, εκτός από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, να παρουσιάσει μαζί με το ΚΕΑ και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη και να αποτελέσει την καταλυτική δύναμη παρέμβασης για τη ριζική αλλαγή της πορείας της Ε.Ε.

Στη σύγκρουση με τον αντιδημοκρατικό, χρηματοπιστωτικό καζινοκαπιταλισμό η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να απαντήσει με το όραμα του σοσιαλισμού με δημοκρατία, ελευθερία και οικολογική εγρήγορση. Οι προτάσεις εθνοαπομονωτισμου είναι και αδιέξοδες και γυρνούν την Ευρώπη σε περιόδους πολύ πιο σκοτεινές και δύσκολες ακόμα και από τη σημερινή.

Μια διάσκεψη για τη λύση του προβλήματος του χρέους των χωρών της Ε.Ε. στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου, η σταθεροποίηση των κρατικών προϋπολογισμών, ο δημοκρατικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα ενάντια στην κερδοσκοπία και μοχλός για κοινωνική, οικολογική και αλληλέγγυα ανάπτυξη, η ανάγκη ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταστρατηγούνται προκλητικά και η εξάλειψη του ελλείμματος Δημοκρατίας πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες του δικού μας ευρωπαϊκού οράματος.

* Οι Γιώργος Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL