Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Για το wifi ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το wifi ξανά

Και να θέλει κανείς να κάνει "υπεύθυνη αντιπολίτευση", κατά πώς επαναλαμβάνει μονότονα ο πρωθυπουργός, με ύφος μάλιστα μάγκα του ελληνικού κινηματογράφου, δεν γίνεται. Αν μάλιστα με αυτό το επίπεδο επιχειρηματολογίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τότε να μην μας εκπλήσσει αν ο βαρύμαγκας των βορείων προαστίων, που μας εκπροσωπεί, πηγαίνει και στέκεται σούζα μετά μπροστά σε κάθε ανθυποϋπάλληλο της Μέρκελ, πόσο μάλλον στην ίδια.

Αναφέρομαι για δεύτερη φορά στην εξαγγελία για το wifi που διασκεδάσαμε προχθές ως καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Στο θέμα επανήλθε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής αναφέροντας έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία συνδέει την ευρυζωνικότητα με την ανάπτυξη. Πράγματι η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε το 2012 το εγχειρίδιο Broadband Strategies Handbook, στο οποίο υποστηρίζεται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη διοίκηση. Είναι ακόμα γνωστό ότι κατά την περίοδο του πρώτου μεγάλου "μπουμ" των dot.com η αμερικανική αγορά εργασίας ωφελήθηκε μια βελτίωση της τάξης του 1,0-1,4% και υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα θετικής επίδρασης.

Όμως είναι εξόφθαλμα επαρχιώτικο να παίρνει κανείς παραδείγματα από τις πιο πετυχημένες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη και να θεωρεί ότι μπορεί να τα εφαρμόσει στις ιδιαίτερες συνθήκες μας, χωρίς μάλιστα να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι ίδιοι οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν μια κρίσιμη προϋπόθεση όταν μιλούν για την ευρυζωνικότητα, την "absorptive capacity" -ας το μεταφράσουμε ως "ικανότητα απορρόφησης" μιας οικονομίας- του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που μπορεί να προσδώσει η επένδυση στην ευρυζωνικότητα. Η ικανότητα αυτή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις υποδομές, αλλά από μια σειρά μέτρων με προεξάρχουσα την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος (το αναφέρουν ως digital inclusion), κάτι που αφορά την εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και φυσικά την επιχειρηματικότητα που επενδύει σε έρευνα και τεχνολογία ακριβώς επειδή στοχεύει στην εξωστρέφεια κ.ά.

Σύμφωνα με με την έκθεση ICT Market Report, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, το σύνολο των κλάδων της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ύφεση της τάξης του 3,9% ακολουθώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης από 1% έως 5%.

Τι μας λένε τα παραπάνω; Ότι μόνο όταν υπάρχει ικανή απορροφητικότητα οι επενδύσεις σε δίκτυα φέρνουν ανάπτυξη. Η αποτεχνολογικοποίηση της χώρας δεν συντελείται επειδή την εμποδίζει η Αριστερά, αλλά επειδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν ένα Δημόσιο - μεγάλη αγελάδα παραγωγής πλουτισμού για διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και η λιτότητα βαθαίνει την ύφεση. Θα χρειαζόταν ένα εθνικό σχέδιο για την ευρυζωνικότητα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να ωφεληθούμε κάτι από το δευτερεύον ή τριτεύον μέτρο του wifi.

Ματθαίος Τσιμιτάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL