Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ωραίο μου πλυντήριο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ωραίο μου πλυντήριο...

Ναι, χωρίς αμφιβολία, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και άμεσα ορατός. Όποιος δεν το βλέπει, απλώς εθελοτυφλεί. Ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως θύμα η Χρυσή Αυγή. Ο κίνδυνος να απενοχοποιηθεί εξ αυτού και, ίσως, να κερδίσει ή να ανακτήσει συμπάθειες. Ο κίνδυνος να «ισοφαριστούν» οι εντυπώσεις έναντι των δικών της εγκλημάτων. Ο κίνδυνος να ξαναβγεί στον αφρό. Ο κίνδυνος να διεκδικήσει (και να πετύχει;) ρόλο ισότιμου συνομιλητή στον δημόσιο λόγο.

Ναι, χωρίς αμφιβολία, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και άμεσα ορατός...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Εδώ κι ένα μήνα η Δημοκρατία πασχίζει, όχι εύκολα, διόλου εύκολα, να οργανώσει μια σταθερή γραμμή άμυνας απέναντι στους εχθρούς της. Επιχειρεί να περιορίσει, όσο γίνεται, τη νεοναζιστική απειλή. Και φαινόταν πως μπορούσε, ίσως, να τα καταφέρει. Ώσπου ήρθε το διπλό φονικό του Νέου Ηρακλείου. Που απειλεί να ανατρέψει τα πάντα. Να βρεθούμε δηλαδή μπροστά σε θεαματικά πισωγυρίσματα. Και τα πρώτα σημάδια τα βλέπουμε ήδη. Με «επισπεύδοντες» πρωταγωνιστές, φυσικά, όπως πάντα, τα κανάλια. Με λυρικές συγκινησιακού χαρακτήρα κορώνες και με σχεδόν πλήρη αποσιώπηση της πραγματικής φύσης της Χ.Α., ως εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης.

Λες και ξαφνικά η Ιστορία πήρε μια γομολάστιχα και διέγραψε ό,τι ξέρουμε, ό,τι ζήσαμε, ό,τι υποστήκαμε τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και τον Κασιδιάρη σχεδόν «κανονικό» αποθαυμάσαμε τελευταία, να... καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των μεταναστών και, φυσικά, τη βία «απ' όπου κι αν προέρχεται». Με τη δέουσα τηλεοπτική μέριμνα, εννοείται. Εκείνο δηλαδή που, με συγκινητική υπευθυνότητα, προσπάθησαν ν' αποτρέψουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων. Την πολιτική αξιοποίηση της τραγωδίας εκ μέρους της Χ.Α. Την παίρνουν τώρα επάνω τους κάποια «μέσα».

Και το «ξέπλυμα» δεν φαίνεται να παίρνει τέλος. Έτσι ώστε η αποτρόπαια δολοφονία των νεαρών χρυσαυγιτών στο Ηράκλειο, εκτός από την τραγικότητα του ίδιου του γεγονότος, εκτός από το ενδεχόμενο ν' ανοίξει έναν διαρκή κύκλο αίματος, δεν αποκλείεται να αποβεί και πολιτικά μοιραία. Για την -όποια τέλος πάντων- ομαλότητα των εξελίξεων. Για την ίδια τη Δημοκρατία...

Να μην δοθεί «χώρος» στους καλοθελητές

Θα πρέπει να πούμε πως, σε πρώτη φάση, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις διαχειρίστηκαν με ψυχραιμία και σοβαρότητα την πρόσφατη τραγική εξέλιξη. Κάποιοι μίλησαν για αμηχανία. Ας ελπίσουμε πως δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά για συνειδητά υπεύθυνη στάση. Που πάει να πει ότι θα συνεχίσουν, χωρίς «επιφυλάξεις», ό,τι ξεκίνησαν. Προς την κατεύθυνση της περιφρούρησης της Δημοκρατίας. Πως θα ολοκληρωθεί η νομοθετική, η δικαστική και, προπάντων, η πολιτική προσπάθεια πάταξης του νεοναζιστικού φαινομένου, η αποτροπή της νεοναζιστικής απειλής. Και πως δεν θα παραχωρηθεί «χώρος» σε όλους εκείνους (που δεν είναι λίγοι, και μέσα στο κυβερνών κόμμα, ακόμη και στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον), που θα προτιμούσαν να πέσει η Χ.Α. στα μαλακά. Ξέρετε, οι πολύ γνωστοί οπαδοί της θεωρίας του «αδελφού κόμματος». Εκείνοι που προσδοκούν κομματικά οφέλη διά της «κολακείας» των... απλώς παραπλανημένων ψηφοφόρων της «μεγάλης παράταξης» και, φυσικά, του επαναπατρισμού τους.

Ο άλλος κίνδυνος, ο εξ ίσου σοβαρός, είναι να αναβιώσει η άθλια «θεωρία των δύο άκρων». Όπου ως ο «άλλος» ακραίος πόλος δεν ορίζεται, από τους καλοθελητές, η τρομοκρατία, αλλά η Αριστερά. Και οι κοινωνικοί αγώνες. Και επ' αυτού, δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Και διόλου ήσυχοι ασφαλώς. Καθώς η σχετική προσπάθεια δεν εντοπίζεται μόνο σε τύπου Φαήλου ακροδεξιούς «ακτιβισμούς», αλλ' ακόμη και στις διαθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν όχι και σ' εκείνες του αντιπροέδρου του, προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα σχετικά δείγματα γραφής του Αντώνη Σαμαρά δόθηκαν μόλις προχθές στο Mega. Εκεί όπου, με περί διά γραμμάτου διατυπώσεις όρισε, με δικά του λόγια, τον ΣΥΡΙΖΑ ως το άλλο άκρο. Ανάγοντάς τον επί πλέον σε «εχθρό της πατρίδας». Κατά τις λαμπρές παραδόσεις της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Ενοχοποιώντας παράλληλα και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, εννοείται. Αναφερόμενος μάλιστα ονομαστικά στις Σκουριές. Όσο για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, δεν χάνει, ως γνωστόν, ευκαιρία να στοχοποιήσει (ως άκρο...) τον ΣΥΡΙΖΑ, με επιπέδου Φαήλου και Χρύσανθου επιχειρηματολογία, όσο κι αν την επενδύει με... ακαδημαϊκό λούστρο.

Εκστρατεία η οποία, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, πρόκειται να προσλάβει, και από τους δύο, καταιγιστικές διαστάσεις, όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς Μαΐου. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι δημοσκοπήσεις θα τους προειδοποιούν όλο και περισσότερο για τις «δυσάρεστες» εκπλήξεις που τους επιφυλάσσει η κάλπη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL