Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Χαμηλώστε τον πήχυ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμηλώστε τον πήχυ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χαμηλώστε τον πήχυ

Στις κανονικές χώρες οι εκλογές διεξάγονται όταν ολοκληρώνεται η θητεία μιας κυβέρνησης ή αν χάσει τη δεδηλωμένη. Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα, αφού οι εκάστοτε αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζουν να φωνάζουν «εκλογές τώρα» μερικούς μήνες αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως έχει στο μυαλό του βουλευτικές εκλογές το 2016. Κάνει, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης το λάθος της υπερδραματοποίησης των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Από μιαν άποψη ήταν ένα «αναγκαστικό» λάθος, με την έννοια ότι η δραματοποίηση συνηγορούσε στην προσπάθεια να διασφαλισθεί μια καλή ρύθμιση του ζητήματος του χρέους πριν. Από την άλλη, η δραματοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά για τη χώρα και την κυβέρνηση.

Υπάρχει και άλλος δρόμος. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές η καλύτερη αντιμετώπιση θα ήταν μια ψύχραιμη, σχεδόν... μπλαζέ προσέγγιση. Ευρωεκλογές είναι, ο κόσμος θα ψηφίσει ό,τι θέλει και η ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ακόμη και η ακραία ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να προεξοφληθεί ως απολύτως αναμενόμενη. Και για τις δημοτικές εκλογές η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, εγκαταλείποντας την προσπάθεια για αμιγώς κομματικούς υποψήφιους στις μεγάλες πόλεις. Ακόμη και η στήριξη, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αξιοπρεπών δημάρχων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις είναι μια λύση. Θα ωρύονται, βεβαίως, οι κομματικοί παράγοντες, αλλά, αν το σκεφθεί κανείς, και τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να βγουν από πάνω, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεν υπάρχει λόγος να «στραπατσαρισθούν» ικανά κυβερνητικά στελέχη και το αποτέλεσμα δεν θα έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Στον πολιτισμένο κόσμο, άλλωστε, οι δημότες ψηφίζουν για καλό δήμαρχο που μαζεύει τα σκουπίδια και φροντίζει την πόλη, όχι για κόμματα και ιδεολογικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση έχει πολλούς και επικίνδυνους κάβους να περάσει μέχρι τον Μάιο. Αν φτάσει, όμως, εκεί, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να χαμηλώσει τον πήχυ και να συνεχίσει να λειτουργεί σαν μια κυβέρνηση που λήγει η θητεία της το 2015 ή το 2016.

Άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, 6/11/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL