Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Wi-fi: Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς τάζει ο πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Wi-fi: Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς τάζει ο πρωθυπουργός

Ματαίως προσπάθησα χθες να εξακριβώσω τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε από την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, ότι θα διατεθεί δωρεάν wi-fi σε δημόσιους χώρους, σε όλη τη χώρα. Στην Κοινωνία της Πληροφορίας δεν γνώριζαν τίποτα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Ψηφιακή Σύγκλιση της Γενικής Γραμματείας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων ψέλλιζαν κάτι μισόλογα. Κάποιοι δήμοι έχουν εδώ και χρόνια εγκαταστήσει κεραίες ασύρματης δικτύωσης μέσω του Γ' ΚΠΣ, άλλοι αργότερα από το ΕΣΠΑ, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο πρόγραμμα Σύζευξις 2. Σε πολλές περιπτώσεις, κεραίες εγκαταστάθηκαν, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ είτε λόγω διαμαρτυριών των εταιρειών, που θεώρησαν πως το κράτος τις ανταγωνίζεται, είτε λόγω αδράνειας ή γραφειοκρατίας.

Πιθανολογώ ότι ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μ. Δασκαλάκης, τρέχει από προχθές το βράδυ να δει πώς θα επεκτείνει το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, ώστε να καλύψει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, παρέχοντας ασύρματη δικτύωση σε περισσότερους δημόσιους χώρους. Μένει να δούμε τι θα σημαίνει αυτό για το Δημόσιο, αν θα ωφεληθούν συγκεκριμένες εταιρείες και ποιες και αν θα πρόκειται για πραγματικά δωρεάν δικτύωση ή αν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Δήμων κ.ο.κ.

Όμως, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλα γίνονται σωστά, ότι το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί κι οι πολίτες θα μπορούν εφεξής να χαϊδεύουν ελεύθερα με like την ψηφιακή τους εξάρτηση, η εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν είναι καθρεφτάκια που χαρίζονται σε ιθαγενείς. Στην Ελλάδα, το ψηφιακό χάσμα διευρύνεται αντί να μειώνεται, ενώ η υστέρηση της χώρας στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η απουσία σοβαρού μαθήματος στα σχολεία υπονομεύει την προσπάθεια. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: Σύμφωνα με διευρωπαϊκή έρευνα, το 2006, ένα ποσοστό 20% καθηγητών και μαθητών της Β' Λυκείου, χρησιμοποιούσαν υπολογιστές για την προετοιμασία ή τη διεξαγωγή του μαθήματος έναντι λίγο πάνω του 6%, το 2012!

Το μάθημα της πληροφορικής γίνεται έξω από εργαστήρια, χωρίς υπολογιστές σε πολλές περιπτώσεις, και, παρ' ότι αφορά περίπου σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των θετικών επιστημών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, εδώ τσακωθήκαμε προ μηνός για τα... θρησκευτικά. Στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει πολύτιμο περιεχόμενο για την ανάπτυξη καινοτόμου λογισμικού ή υπηρεσιών, να εκσυγχρονίσει τη διοίκηση και ίσως την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα έντασης τεχνολογίας (την οποία ευαγγελίστηκε χθες ο Αντ. Σαμαράς), η χώρα δεν πάει καλά.

Είναι αλήθεια ότι γίνονται κάποια βήματα πια, όμως υπολειπόμαστε πολύ από τον Μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Τόσο όσο να μην υπάρχει ακόμα μια κεντρική πύλη συναλλαγής με το Δημόσιο, όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά να προκηρύσσονται και να υλοποιούνται επιμέρους έργα τα οποία νέμονται διάφορες εταιρείες, τόσο ώστε τα μηχανογραφικά συστήματα του Δημοσίου να είναι διάτρητα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεδομένων, τόσο που τα δίκτυα του Δημοσίου να αξιοποιούν περίπου το 10% της υπολογιστικής ισχύος (ώστε να υπογράφονται περισσότερα συμβόλαια με κρατικοδίαιτες εταιρείες) και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα άρθρο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα το ρεύμα των ελληνικών start up εταιρειών νέας τεχνολογίας (κυρίως πληροφορικής) συνδέοντας εμμέσως το wi-fi σε μια εξίσωση που θα έλεγε περίπου: Δώσε άπλετο Ιnternet στον λαό και θα πάρεις πίσω καινοτόμους εξωστρεφείς εταιρείες πληροφορικής. Ουδέν ψευδέστερον. Όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους, οι οποίοι δεν βοηθούν την ανάπτυξη περιβάλλοντος που θα ευνοούσε τέτοιες δραστηριότητες, αλλά και γιατί πρόκειται για εταιρείες γρήγορης κεφαλαιοποίησης, που δραστηριοποιούνται σε επενδυτικά περιβάλλοντα υψηλού ρίσκου με μεγάλα περιθώρια αποτυχίας. Η Ελλάδα δεν παρέχει τέτοιο περιβάλλον και έτσι μόλις αποδώσουν οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα για τις ΗΠΑ ή χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Είναι και κάτι ακόμα όμως: Πρόκειται για την κλασική αμερικανική φαντασίωση του γκαράζ - το αμερικάνικο όνειρο σε συσκευασία Ψωροκώσταινας. Κλειδώσου στο διαμέρισμα, φτιάξε καινοτόμο λογισμικό, πουλήσου στην Google, γίνε εκατομμυριούχος. Αλήθεια, μπορεί να φτιάξει εθνική οικονομία αυτό το σχήμα χωρίς την ύπαρξη υποδομών και κρατικής στήριξης; Και μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία του 60% των νέων; Ή μήπως εννοεί "υιοθέτησε το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο αξιών και αν είσαι αρκετά άξιος, θα επιβιώσεις";

Κι οι υπόλοιποι, κύριε πρωθυπουργέ; Όσοι θέλουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπο και την κοινωνία; Αυτοί που σπουδάζουν ανθρωπιστικά αντικείμενα, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμοι; Οι παλιοί συντηρητικοί απαντούσαν δαρβινικά στο ερώτημα. Το ίδιο κάνουν κι οι νεοφιλελεύθεροι. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται με το free wi-fi είναι περισσότερα συμβόλαια για ιδιωτικές εταιρείες, περισσότερη κατανάλωση, αλλά δεν μπορεί να έχει αντίκρυσμα στην οικονομία και την κοινωνία μας. Αυτό θα χρειαζόταν σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και επιμέρους εθνικά σχέδια για κλάδους και τομείς ανάπτυξης. Κάτι που η εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες υπερσυντηρητική μας κυβέρνηση, πιασμένη στα πειράματα των τροϊκανών, ούτε θέλει ούτε μπορεί να έχει.

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL