Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Καταστροφικός ο απολογισμός των "μάγων" της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταστροφικός ο απολογισμός των "μάγων" της λιτότητας

Το Βήμα

(...) Η λέξη «συγγνώμη» δεν αρκεί. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχημένες προσπάθειες και τις τεράστιες απογοητεύσεις, κάποιος πρέπει να απολογηθεί. Δεν μπορεί να επιβάλλεται ένα «κούρεμα» μεγάλης κλίμακας και στη συνέχεια να κατηγορείται το ψαλίδι για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγει έρευνα για το έργο της τρόικας στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο ώστε να διερευνηθεί γιατί συνέβησαν τόσα λάθη και πώς τόσες παραδοχές που θεωρούνταν ορθές προ τριών ετών αποδείχθηκαν απολύτως λανθασμένες. Ο δημοκρατικός έλεγχος μπορεί επιτέλους να ξεκινήσει έπειτα από χρόνια αναμονής.

Ακόμη και υπό τη μείζονα επιρροή των κακών αυτών αποφάσεων οι χώρες της Ευρώπης αργά αλλά σταθερά ξαναστέκονται στα πόδια τους. Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Η Ιρλανδία είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης ως τα τέλη του χρόνου. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κινούνται αποφασιστικά προς την ανάκαμψη.

Αλλά το κακό έχει γίνει. Χρειάζεται να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Δεν μιλώ για τον εαυτό μου ή τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μιλώ κυρίως για την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας οικονομίας προς την ευρωζώνη. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ανάκαμψη. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στους νέους μας που αναζητούν εργασία. Πρέπει να ενισχυθεί η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα μέσω της Τραπεζικής Ενωσης. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την ενιαία αγορά, να επιτεθούμε κατά μέτωπο στη φοροδιαφυγή και στα φορολογικά παραθυράκια και να ανοίξουμε την Ευρώπη σε νέες αγορές και νέες ξένες επενδύσεις.

Το Διαδίκτυο θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας αν η νομοθεσία μας επιτέλους εναρμονιστεί και απλοποιηθεί. Θα πρέπει επιπροσθέτως να εξετάσουμε την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» ώστε να επιτρέπεται κάποιες επενδύσεις να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. (...)

Άρθρο του Μάρτιν Σουλτς, από τη στήλη Γνώμες, 3/11/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL