Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στρατιωτικές δομές της Ε.Ε.: με έντονο άρωμα ατλαντισμού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατιωτικές δομές της Ε.Ε.: με έντονο άρωμα ατλαντισμού...

ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ

Τον δρόμο της περαιτέρω νατοϊκοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αυξημένης στρατιωτικοποίησής της, ανοίγει η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε., η οποία πρόκειται να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στα μέλη των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττα Γιαννάκου, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση σε αυτή την εξέλιξη, που λαμβάνει χώρα σε συγκυρία σκληρής λιτότητας και υποχώρησης των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε. γενικά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η εξέλιξη αυτή είναι τριών ειδών. Πρώτον, αυτή η στρατιωτικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό για την καταστολή των αντιδράσεων των λαών στο κύμα της λιτότητας που συνοδεύεται από τη συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από συρρίκνωση της Δημοκρατίας.

Δεύτερον, να οδηγήσει στο εξωτερικό σε πολεμικές περιπέτειες που θα φέρουν αποσταθεροποίηση και ανατροπή ισορροπιών σε βάρος των λαών. Και στις δύο περιπτώσεις καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα των λαών στην ειρήνη, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως διασφαλίζονται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Τρίτον, η έκθεση προωθεί τη στρατιωτική εξάρτηση -και άρα την περιστολή της κυριαρχίας- των πιο αδύναμων χωρών έναντι των ισχυρότερων στρατιωτικών βιομηχανιών που ελέγχουν αυτό το πεδίο. Συγκεκριμένα, το σημείο 7 της έκθεσης «παροτρύνει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και την Επιτροπή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των δυναμικοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενες πλεονασματικές δυναμικότητες, που δεν είναι βιώσιμες». Είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή «αβαντάρει» τις έξι ισχυρές στρατιωτικές βιομηχανίες, την ίδια στιγμή που, για παράδειγμα, η τρόικα ζητά επιτακτικά από τη χώρα μας να κλείσει τις δικές της αμυντικές βιομηχανίες... Η δε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, στο μεν εσωτερικό υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπερθεματίζει…

Μπροστά σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, που στρατιωτικοποιούν ακόμη και την έρευνα, ενώ οικονομικοί πόροι, που στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα μπορούσαν να πάνε σε αναπτυξιακές δαπάνες, κατευθύνονται, π.χ., προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Στο πλευρό των πολιτών και στην κατεύθυνση των αναγκών των κοινωνιών.

Γιατί αυτές οι ανάγκες δεν εξυπηρετούνται από τη δημιουργία μιας Ε.Ε. - παρόχου παγκόσμιας ασφάλειας, όπως τονίζεται στο σημείο 1 των «Γενικών Εκτιμήσεων» της Έκθεσης. Αλλά από την ανάπτυξη μιας δραστήριας, φιλειρηνικής, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της ευημερίας των λαών. Και στην κατεύθυνση αυτή δεν λειτουργεί η διόγκωση των εξοπλισμών και η ανάπτυξη νατοϊκών διασυνδέσεων - δεσμεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, στην κατεύθυνση αυτή κινούνται φιλειρηνικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή της Μέσης Ανατολής, της «γειτονιάς» μας δηλαδή, από όπλα μαζικής καταστροφής, από πυρηνικά όπλα. Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα εντάσσονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο.

Και ακριβώς επειδή τα διακυβεύματα είναι πολύ σημαντικά, οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Και η κυβέρνηση οφείλει, εν όψει του Δεκεμβρίου, να τοποθετηθεί δημόσια και με σαφήνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασιστικά έχει επιλέξει στρατόπεδο: εκείνο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, μακριά από ατλαντικές λογικές εξάρτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL