Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κυβερνητικό «όχι» στα μέτρα και άλλες ιστορίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό «όχι» στα μέτρα και άλλες ιστορίες...

Της Παναγιώτας Δριτσέλη*

Στην επικοινωνιακή επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε να παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ σχεδόν όλοι οι παράγοντες της δικομματικής κυβέρνησης, με καινούρια αυτή τη φορά σημαία, το «όχι στα νέα μέτρα». Μετά από την ξαφνική «επιφοίτηση» για την εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ ανακάλυψαν και την αντιμνημονιακή πάλη! Κατακλύστηκαν τα τηλεοπτικά studio από «κυβερνητικούς επαναστάτες», οι οποίοι είπαν «όχι στα μέτρα», μετά είπαν όχι στα «οριζόντια» μέτρα, μετά ναι στα «στοχευμένα» μέτρα, για να πουν τελικά «ναι στα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που όλοι αυτοί έλεγαν «όχι στα μέτρα», η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να περνά μέτρα. Το πρώτο ήταν το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα, ανακοινώνοντας θριαμβευτικά ότι με τον φόρο αυτόν «καταργείται» το χαράτσι. Φορολογώντας τα σπίτια, τα καταστήματα, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τις αποθήκες, τα ποιμνιοστάσια, τα βουνά και τα λαγκάδια, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει 3,5 δισ., ενώ η τρόικα δηλώνει «ευχαριστημένη» ακόμα και με «μόλις» 2,7. Με νέους συντελεστές - «φωτιά» η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στους ιδιοκτήτες κάθε λογής ακίνητης περιουσίας, με τις ευλογίες της τριμερούς εποπτείας, η οποία αδημονεί να δει τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας να «τρέχουν».

Την ώρα επίσης που όλοι αλληλοσυγχαίρονταν για τα «πρωτογενή» πλεονάσματα, μαθαίναμε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τα επιτύχει με σφοδρή αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων και με δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Κατά την εξέλιξη της επικοινωνιακής αυτής «φάρσας» η κυβέρνηση προχώρησε και σε 12.000 διαθεσιμότητες, ενώ αντέδρασε με «ιδιαίτερη σφοδρότητα» όταν η τρόικα της ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις από την ΕΡΤ και όσες ακολουθήσουν δεν «προσμετρούνται» και άρα παράλληλα θα πρέπει, μέσα στο επόμενο δίμηνο, να κάνει και 4.000 απολύσεις «έξτρα».

Το εσωτερικό «όχι» στα μέτρα συνοδεύτηκε και από ικεσίες «κορυφής» στους Ευρωπαίους «εταίρους», οι οποίοι περιπαικτικά ανακοίνωναν ότι η τρόικα θα μείνει στη χώρα για τουλάχιστον 50 χρόνια ακόμη. Την ίδια στιγμή, η «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα», η γνωστή Task Force, καθιστούσε σαφές ότι, για το επόμενο έτος, στόχος είναι η δημιουργία «ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας» στο Δημόσιο και η υλοποίηση των στόχων των απολύσεων. Η Task Force ανακοίνωσε μάλιστα δημόσια και το αίτημά της προς την κυβέρνηση, ζητώντας προσλήψεις «ειδικών» για να στελεχώσουν «καλύτερα» το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και να επισπεύσουν τις διαδικασίες των απολύσεων.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί επίσης το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα, κυβέρνηση, «εταίροι» και ΤΑΙΠΕΔ, πούλησαν και 28 κτήρια στην Eurobank Properties S.A. Ανάμεσα σε αυτά είναι το σύμπλεγμα κτηρίων του υπουργείου Παιδείας, το αντίστοιχο του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφερε μάλιστα και εικοσαετές συμβόλαιο εκμίσθωσης στον αγοραστή, το οποίο θα κοστίσει πάνω από τα διπλά της τιμής που ξεπουλήθηκαν τα υπουργεία! Τα χρήματα δε που θα δοθούν από την Eurobank Properties, θα κατατεθούν κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό των «εταίρων» μας στο Λουξεμβούργο, χωρίς να μπει στο δημόσιο ταμείο ούτε ένα ευρώ.

Είναι κατανοητό ότι, πέραν του τηλεοπτικού εμπαιγμού και της «φασαρίας» στα τηλεοπτικά καθίσματα, το «όχι στα μέτρα» που ψελλίζει η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία άλλη ουσία. Στην άφιξη της τρόικας όλοι οι υπουργοί θα είναι έτοιμοι για την «επιθεώρηση», ενώ θα σπεύσουν να καθαρογράψουν πρόθυμα το νέο «τελεσίγραφο» των απεσταλμένων της διεθνούς εποπτείας. «Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με καλούς τρόπους, θα διασκεδάζουν όλοι στην κηδεία»...

* Η Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL