Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η δημοσιογραφία της χωματερής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημοσιογραφία της χωματερής

"Ο Τσίπρας ως πατέρας", είναι ο καινούργιος τόπος στον οποίο μπουκάρει η καθεστωτική προπαγάνδα. Το θέμα, όμως, δεν είναι τι γράφεται και επιμελώς κλιμακώνεται. Το θέμα είναι ποιος υπαγορεύει και ποιος φιλοξενεί σειρά δημοσιευμάτων που καταλήγουν σε ωμές κυνηγετικές πράξεις. Αυτό είναι το "θέμα" που πρέπει να αναδειχθεί. Πώς δηλαδή η συγγραφική πράξη της εφημερίδας "Καθημερινή" (με άρθρο του αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ, Κ. Ζούλα), συνδέεται με τη συγγραφική πράξη της εφημερίδας "Τα Νέα" (με άρθρο του βασικού πολιτικού σχολιαστή Γ. Παπαχρήστου) και καταλήγει στο σκανδαλοθηρικό σαφάρι της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

Με πρόσχημα την προσχολική αγωγή του παιδιού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, λαμβάνουν χώρα διαδοχικές ενέργειες που αποτελούν βιασμό της οικογενειακής ζωής του και της ψυχικής ισορροπίας του παιδιού του και όχι ενημέρωση.

Ο Κ. Ζούλας αναφέρει την επιλογή που έχει κάνει, ως πατέρας, ο Αλέξης Τσίπρας για την προσχολική αγωγή του παιδιού του, ο Γ. Παπαχρήστος δίνει το όνομα και τη διεύθυνση του ιδιωτικού σταθμού και ο Θ. Αναστασιάδης στέλνει παπαράτσι να κυνηγούν επί μέρες ένα σχολικό, να αναστατώνουν μια περιοχή, να παρεμποδίζουν την ομαλή πρόσβαση ενός παιδιού, και όχι μόνο, στον παιδικό σταθμό. Είναι φανερό ότι, από διαφορετικούς δημοσιογραφικούς αγωγούς, μια trush δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας καταλήγει σε μια κοινή χωματερή. Ποιος, όμως, από τους τρεις έχει την υψηλή κυριότητα αυτού του οχετού;

Ο Θ. Αναστασιάδης, αποδεδειγμένα, είναι αυτός που, μέσω του life style, ξεπλένει τον φασισμό. Με ανταποδοτικό όφελος τις χορηγίες στην εφημερίδα του ανθρώπων στενά συνδεδεμένων με τη Χρυσή Αυγή, όπως ο ποινικά διωκόμενος Αναστάσιος Πάλλης. Αν λοιπόν η υψηλή κυριότητα της trush δημοσιογραφίας ανήκει στο "Πρώτο Θέμα", η "Καθημερινή" και "Τα Νέα" προσπαθούν, μέσω της trush δημοσιογραφίας, να στηρίξουν την trush πολιτική της συγκυβέρνησης.

Όλοι τους έχουν συγκεκριμένο στόχο: να αποδομήσουν με κάθε αθέμιτο μέσο έναν πολιτικό αντίπαλο, και σε αυτό δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ούτε ένα παιδί στην πιο τρυφερή ηλικία του. Στόχο έχουν να κρύψουν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος πολίτης, υποψήφιος για πρωθυπουργία, που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι. Ούτε από κάποια μεγαλοαστική οικογένεια. Αυτή την πραγματικότητα, το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, είναι αδύνατον να την ανεχθεί. Και τι κάνει; Την αντιμάχεται από την ανάποδη.

Υπαινίσσονται, λοιπόν, οι Κ. Ζούλας, Γ. Παπαχρήστου και Θ. Αναστασιάδης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκά βιώματα, δεν έχει λαϊκές συνήθειες, άρα δεν έχει και λαϊκή συνείδηση. Και προσπαθούν να εμφανίσουν τον Αλ. Τσίπρα ως έναν "από αυτούς". Επιδιώκουν να ανασκευάσουν την εικόνα του Τσίπρα ώστε να μπορέσουν να τον ενσωματώσουν στο ίδιο κάδρο "με αυτούς".

Όμως, όλες οι αυθαίρετες υποθέσεις και οι ψεύτικες αγωνίες τους είναι ανίκανες να έχουν πρόσβαση στις αλήθειες του Αλ. Τσίπρα.

Το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατοικεί στην Κυψέλη σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ενοχλεί (ας δώσει επιτέλους κάποιος στον κ. Παπαχρήστο οδό και αριθμός, μπας και το πάρει απόφαση ότι δεν μένει με τη μάνα του ο πρόεδρος). Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, και τα ΜΜΕ του δεν πρόκειται ποτέ να τους ακολουθήσουν σε αυτόν τον κατήφορο της χωματερής. Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν πού μένουν ο κ. Παπαχρήστος και ο κ. Ζούλας ούτε θα δώσουν τη διεύθυνση των παιδιών τους, του σχολείου τους, του πανεπιστημίου του. Το ίδιο ισχύει και για τους διευθυντές τους και για τους εργοδότες τους. Κατανοούμε ότι τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέσα στους τρεις, από τους εναπομείναντες βουλευτές του Κοινοβουλίου, με τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία. Είναι βεβαίως πιο δυνατές αλήθειες από ένα επώνυμο πουκάμισο κι έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Αλλά με τη λέξη "Κυψέλη" ως σημαίνον ή τη λέξη "ενοίκιο" δεν γίνεται δουλειά. Δεν αποδομείται έτσι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως απλού πολίτη. Αντιθέτως, επικυρώνεται.

Όλο το δημοσιογραφικό μνημονιακό λόμπι κάνει ό,τι μπορεί. Δυστυχώς, όμως, γι' αυτό, η πραγματικότητα δεν είναι επαρκής για την ομογενοποίηση που επιδιώκει, την ταύτιση δηλαδή του Αλ. Τσίπρα με το πολιτικά τζάκια και το κατεστημένο. Γι' αυτό, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι οι υποτιθέμενες έγκριτες εφημερίδες, όπως η "Καθημερινή" και "Τα Νέα", να μην έχουν καμία αποχρώσα διαφορά από το "Πρώτο Θέμα" και την "Espresso". Αντιθέτως, ταυτίζονται πλέον και στο ύφος και στο ήθος. Πουλούν το ίδιο σκανδαληθηρικό εμπόρευμα της χωματερής, με περιτύλιγμα πολιτικής ανάλυσης και κριτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL