Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αγωνιστική ετοιμότητα και άμεση δράση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγωνιστική ετοιμότητα και άμεση δράση

Του Νίκου Ζάνη*

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, πλέον, ότι είμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή, όπου, εναγωνίως ταλαντευόμενοι, αναζητούμε κάποια ισορροπία, την οποία ωστόσο δεν βρίσκουμε κι έτσι αυτή παραμένει ακόμη ζητούμενη.

Βιώνουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, έναν πρωτόγνωρο, οδυνηρό καταιγισμό καταρρεύσεων και απειλών:

* Ο τρίτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος και οι περιφερειακές συρράξεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, που μαίνονται με αμείωτη ένταση.

* Η βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με τις συνακόλουθες οικολογικές και κλιματικές διαταραχές.

* Η καλπάζουσα φτώχεια που μαστίζει μεγάλους πληθυσμούς της γης και επιδεινώνεται ανεξέλεγκτα.

* Το σαρωτικό «τσουνάμι» της μετανάστευσης, με τα πελώρια κύματα οργής που υψώνουν η ανέχεια και η απόγνωση, η απελπισία και η ανυπόφορη δίψα για ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και το αναπάντητο «γιατί», είναι και αυτό εκτός ελέγχου.

* Το ανελέητο δουλεμπόριο που όλο και πιο πολύ θεριεύει, με άμοιρα θύματα τους κατατρεγμένους οικονομικούς πρόσφυγες.

* Το πειραματόζωο - πιλότος, η Ελλάδα, με τα Μνημόνια εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει οι εμπνευστές του λυσσαλέου πολέμου και οι αδίστακτοι συνεργοί τους, οι εγχώριοι δωσίλογοι της τρόικας εσωτερικού.

* Εν τέλει η πλήρης απαξίωση και καταρράκωση της ανθρώπινης ύπαρξης, με την προκλητική απόρριψη των διαχρονικών αξιών της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, τελικά της επικράτησης του αμοραλισμού.

Όλα αυτά, επιμελώς μεθοδευμένα από τους «ισχυρούς», συνθέτουν το «μαύρο», το οποίο απειλητικά προβάλλεται στην οθόνη της ελπίδας, με σκοπό τον εκφοβισμό και την κατατρομοκράτηση των λαών.

Σε ό,τι αφορά δε τη δική μας χώρα, με το ιστορικά βεβαιωμένο, σπάνιο, αν όχι μοναδικό, υψηλό φρόνημα και αγωνιστικό σθένος του λαού της, μπορούμε να προσβλέπουμε στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης απ' αυτό εδώ, το δοκιμασμένο, ελληνικό πεδίο αναμέτρησης.

Μέσα σ' αυτή, λοιπόν, την έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς διαδραματίζονται ραγδαίες εξελίξεις, οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, του μοναδικού ενιαίου κόμματος ανατροπών, οφείλουν να έχουν ανάλογη δυναμική παρουσία ώστε να πρωταγωνιστούν τοπικά και συγχρόνως να εκπέμπουν το ηχηρό μήνυμα της ανατροπής σε όλη την επικράτεια. Μήνυμα που θα συνεγείρει συνειδήσεις και στους υπόλοιπους λαούς του ευρύτερου βαλκανικού κι ευρωπαϊκού χώρου, για μια νέα και αναγκαία πορεία της ευρύτερης Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου. Πορεία στην οποία οι λαοί θα συνειδητοποιήσουν την καταλυτική δύναμή τους, για να πάρουν επιτέλους τις τύχες στα δικά τους χέρια. Και ασφαλώς μια τέτοια παρουσία των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει:

Πρώτον, καθημερινή και επίμονη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για να κατανοηθεί ότι μόνο η αποφασιστική και οργανωμένη αντίστασή τους μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην απαλλαγή από τη νέα γερμανική Κατοχή.

Δεύτερον, επεξεργασία σχεδίων και τρόπων ουσιαστικής, γόνιμης επικοινωνίας με τους πολίτες για την επείγουσα ενεργοποίησή τους.

Τρίτον, καταγραφή και ιεράρχηση των τοπικών προβλημάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

Τέταρτον, εύρυθμη και πολιτικά παραγωγική λειτουργία των συνελεύσεων, με έμφαση στα ακόλουθα:

α) Έγκαιρη, κάθε φορά, ανακοίνωση της Ημερησίας Διάταξης των προς συζήτηση θεμάτων, με παράλληλη την επισήμανση της υποχρέωσης των μελών να προσέρχονται στη συνέλευση καλά προετοιμασμένοι και με διαμορφωμένη κατ' αρχήν άποψη στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν.

β) Με γνώμονα την οικονομία του χρόνου και την ανάγκη κάθε συνέλευση να καταλήγει πάντοτε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, η διάρκεια κάθε ομιλίας να μην υπερβαίνει το τρίλεπτο. Επίσης όσοι καλύπτονται από προηγούμενους ομιλητές, τους οποίους άκουσαν με την απαραίτητη προσοχή, να παραχωρούν τον χρόνο τους στους επόμενους.

γ) Η συνέλευση ολοκληρώνεται με τη συνόψιση των ειλημμένων αποφάσεων και την περιληπτική καταγραφή τους στα πρακτικά.

δ) Το Συντονιστικό Γραφείο παρακολουθεί ανελλιπώς την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων, εντοπίζει τυχόν παραλείψεις και προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις.

Βέβαια, κοινός τόπος είναι ότι εκείνοι που μας χρώσταγαν μάς "παίρνουν και το βόδι". Έτσι δεν «κομίζει γλαύκα» κανείς εστιάζοντας στις παραπάνω επισημάνσεις. Αλλά είναι πάντα χρήσιμη ακόμη και η απλή υπόμνηση του αναντίρρητου. Διότι είναι δεδομένη και βάσιμη η διάχυτη αγωνία για το «σήμερα» και το «αύριο».

Και φυσικά οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με πλήρη επίγνωση και συνείδηση του σημερινού ορυμαγδού των προκλήσεων και των αναγκαίων προϋποθέσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μπορούν να συντονιστούν με τον φρενήρη ρυθμό της συντελούμενης και ασταμάτητης καταστροφής, προκειμένου να διαδραματίσουν με επιτυχία τον κρίσιμο ιστορικό τους ρόλο, έχοντας απαρέγκλιτο στόχο τη μεγάλη ανατροπή.

Το «εγώ» έφερε την καταστροφή. Το «εμείς» θα χτίσει στα ερείπια τη νέα ζωή. Πρώτιστο καθήκον η συστράτευση.

Τέλος, είναι επιτακτικό το πρόταγμα: αγωνιστική ετοιμότητα και άμεση δράση.

* Ο Νίκος Ζάνης είναι εκπαιδευτικός, μέλος της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL