Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Φάσμα προώρων εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάσμα προώρων εκλογών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εισήλθε εκ νέου η πολιτική τάξη της χώρας σε φάση συγχύσεως και ασυναρτήτου συμπεριφοράς. Το ΠΑΣΟΚ, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, έχει αρχίσει συστηματικά να διαφοροποιείται από τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να προβάλει διακριτή πολιτική φυσιογνωμία. Είναι προφανές ότι η σημερινή ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτιμά πλέον ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να προχωρήσει στην προκήρυξη προώρων εκλογών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς -επιρρεπής σε κινήσεις αιφνιδιασμού- και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ασκήσεις αποφασιστικότητος, που προκαλούν εντάσεις και εάν δεν οδηγήσουν σύντομα σε εκλογές, θα χάσουν τη φαντασμαγορία και τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα να κατισχύσει η καταθλιπτική καθημερινότητα.

Η καθ' όλα δικαιολογημένη επιχείρηση εναντίον της Χρυσής Αυγής -η πρώτη μείζων κίνηση αποφασιστικότητος του κ. Σαμαρά, μετά την οικτρή δολοφονία του νέου μουσικού στο Κερατσίνι- δεν οδήγησε σε επαναπατρισμό ψηφοφόρων στη Ν.Δ. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι η εξάρθρωση του κόμματος αυτού, που έχει χαρακτηρισθεί εγκληματική οργάνωση, αρχίζει να αντιμετωπίζεται ως προπέτασμα για την επιβολή νέων επαχθών μέτρων.

Αντιλαμβανόμενη την αποξένωσή της από την παραδοσιακή συντηρητική της βάση, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιδεικνύει αποφασιστικότητα για την εκκαθάριση και του «άλλου άκρου», υπονοώντας σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από επιφανή στελέχη της παρατάξεως.

Η τρίτη και πλέον πρόσφατη επίδειξη αποφασιστικότητος αφορά στην οξύτατη αντιπαράθεση της κυβερνήσεως με την τρόικα. Ενθερμοι υποστηρικτές των Μνημονίων, εδώ και μία τριετία, έχουν μεταβληθεί σε θανάσιμους επικριτές της τρόικας. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία έχει εξαθλιωθεί εδώ και χρόνια, ότι η ανεργία εκτινάχθηκε σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακούς είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα πάντα έβαιναν καλώς, ότι επίκειται τόσο το τέλος των Μνημονίων όσο και της παρουσίας των εκπροσώπων των δανειστών μας στην Ελλάδα. Εξήγγειλε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα πρωτογενές πλεόνασμα υπερβολικό, προχώρησε μονομερώς στη διατύπωση προτάσεως για τον συμψηφισμό του δημοσιονομικού κενού, αλλά προσέκρουσε στη σθεναρή αντίρρηση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τραπέζης. Μία επικοινωνιακή στρατηγική «επιτυχίας» οδηγείται στην κατάρρευση, συμπαρασύροντας τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σε μία αβυσσαλέα πτώση.

Δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς μεθοδεύει πρόωρες εκλογές, όπως υπαινίχθηκε κάποιος από τους υπουργούς του. Πέρα από κάθε αμφιβολία, όμως, η προσφυγή στις κάλπες δεν πρόκειται να θορυβήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Με την κρίση να επεκτείνεται από τον Νότο στις άλλες χώρες της Ενώσεως, είναι αδιανόητη η όποια υποχώρηση υπό την απειλή διεξαγωγής προώρων εκλογών. Ας ηρεμήσουμε άπαντες, λοιπόν, ας σιωπήσουν οι επικοινωνιολόγοι και ας προετοιμασθεί η κυβέρνηση να δυσαρεστήσει τους μονίμους «χορηγούς» της ελληνικής πολιτικής ζωής, ακόμη και τώρα που η κοινωνία καταρρέει.

Άρθρο του Κώστα Ιορδανίδη, 17.10.2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL