Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αυτή η Μόρια είναι δική τους και δική μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτή η Μόρια είναι δική τους και δική μας

Το δόγμα «Κάντε τους τη ζωή κόλαση» βρήκε την πλήρη εφαρμογή του στη Μόρια.  Έκαναν πράξη αυτό που χρόνια τώρα υπόσχονταν στο ακροδεξιό και ξενοφοβικό τους ακροατήριο. Η επιλογή τής κυβέρνησης Μητσοτάκη να διογκωθεί και να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση στη Μόρια ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους «εισβολείς» ήταν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα είχε τραγικά αποτελέσματα.

Η επιλογή τής κυβέρνησης να αφήσει τη Μόρια εκτός υγειονομικής προστασίας ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα προκαλούσε εκρηκτικές καταστάσεις στο εσωτερικό του ΚΥΤ. Τέλος, η επιλογή τής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών «στρατοπέδων συγκέντρωσης» για πρόσφυγες και μετανάστες ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν ως πρόσφορη λύση υπό το βάρος κάποιων «εξελίξεων» που θα πυροδοτούσαν το ρατσιστικό μένος του σκληρού πυρήνα των οπαδών της που χρόνια τώρα απαιτούν «ξερονήσια» και «μακρονήσια» για τους «λαθροεισβολείς».

Έτσι, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται έτοιμη να διαχειριστεί τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών της, όχι στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης που απορρέει από την καταστροφή της Μόριας, αλλά στη λογική του επόμενου βήματος στην κατεύθυνση που εκείνη έχει εδώ και καιρό δρομολογήσει. Δημιουργώντας μια εικόνα επικίνδυνων κοινωνικά και υγειονομικά «ξένων» που απειλούν τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει στον μονόδρομο που η ίδια άνοιξε και δεν είναι άλλος από τον εγκλεισμό και τη γεωγραφική απομόνωση του νέου «εχθρού».

Μια λύση που θα συνεχίζει να λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά και αφετέρου θα ικανοποιεί επιτέλους και σημαντική μερίδα του πολιτικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και έναν χρόνο ανυπομονεί για δραστικές λύσεις στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Μια λύση που, με δεδομένη την τραγική κατάσταση της Μόριας μετά την καταστροφική πυρκαγιά, δεν θα αργήσει να γίνει δεκτή και από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, που θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει τα εργολαβικά σχέδια των νέων κλειστών και απομακρυσμένων δομών.

Και όλα αυτά με την ανοχή ενός σημαντικού και μη αμελητέου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τη Μόρια με την μικροκομματική αντίληψη της πολιτικής εκμετάλλευσης, αφήνοντας την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος να πνίγεται είτε στα λασπόνερα, είτε στους καπνούς και στις στάχτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL