Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο κρίσιμος Δεκαπεντάυγουστος και οι λιτανείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κρίσιμος Δεκαπεντάυγουστος και οι λιτανείες

Είναι κάτι, άλλωστε, που υπήρχε ως σενάριο εδώ και μήνες. Μόνο που, όπως φαίνεται, έρχεται νωρίτερα.

Αυτό εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα και με απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα προστασίας και περιορισμού.

Δεν θα κάνουμε εκτιμήσεις, ούτε προβλέψεις. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τα πραγματικά δεδομένα και τα όσα βλέπουμε γύρω μας. Μέτρα αποσπασματικά και αντιφατικά που προκαλούν αλαλούμ, η εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης για χάρη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην πρώτη φάση του ανοίγματος, ο αναγκαστικός συνωστισμός με τα αραιωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ, τα αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα έφεραν χαλάρωση, ακόμα και αμφισβήτηση της ύπαρξης του ιού.

Η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ κατονομάζουν τους νέους και τις νέες ως τους ανεύθυνους που πάνε στα μπαρ και τα πανηγύρια και θα διασπείρουν τον κορωνοϊό μαλώνοντάς τους με το δάχτυλο όρθιο. Δεν βλέπουμε όμως την ίδια αυστηρότητα όταν ωμά και προκλητικά κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις της Πολιτείας ή τις εφαρμόζουν κατά το δοκούν και επιλεκτικά.

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και τα μέτρα αυστηροποιούνται, είδαμε τους ιερείς στην ορκωμοσία των νέων υπουργών να είναι οι μόνοι χωρίς μάσκα. Πιο πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των λιτανειών ενόψει Δεκαπενταύγουστου η Ιερά Σύνοδος απάντησε ως εξής: «Η τέλεσις λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου ποιμενάρχου».

Σίγουρα πολλοί ιερείς συνέβαλαν στην προστασία των πιστών. Πολλοί επίσης διαφώνησαν, ορισμένοι προχώρησαν ακόμη και σε επικίνδυνες τοποθετήσεις, καλώντας πιστούς να μην φορούν μάσκα ή αψηφώντας τα μέτρα περιορισμού.

Η γιορτή της Παναγίας θα είναι ένα κρίσιμο τεστ. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων και την ασφάλεια των πολιτών.  Όχι όμως εξαντλώντας την αυστηρότητά της στους πιτσιρικάδες και στα μπαρ, με την μπάλα να παίρνει και τους «μικρούς» που γονατίζουν οικονομικά.  Ίση αντιμετώπιση απέναντι σε όλους. Εκτός αν το κοσμικό κράτος ασπάζεται την αντίληψη ότι στις εκκλησίες και τις λιτανείες... δεν κολλάει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL