Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Οι εξολοθρευτές της λογικής... (2)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εξολοθρευτές της λογικής... (2)

Αναφερθήκαμε χθες στο πώς η αναβαθμισμένη και πολυδιαφημισμένη Πολιτική Προστασία και Διαχείριση Κρίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξολόθρευσε τη λογική με τα σαθρά επιχειρήματα και τις πρακτικές της στην πρώτη σοβαρή κρίση που αντιμετώπισε, την τραγωδία στην Εύβοια.

Οι επιδόσεις όμως των εξολοθρευτών της λογικής είναι εξίσου αστείρευτες και σε άλλους κρίσιμους τομείς εκτός από την πολιτική προστασία. Για παράδειγμα, η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Με τη στήριξη των πολιτών, τον αγώνα των μαχητών του ΕΣΥ, την προσφορά των επιστημονικών φορέων και την υπεύθυνη στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν αποτελεσματική και επιτυχής. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έβγαλε τα ορθά συμπεράσματα, όπως φάνηκε, λειτουργώντας με... υπεροψία και μέθη. Μετά το «Μένουμε Σπίτι» ήρθε η έξοδος και στη νέα περίοδο η κατάσταση πήγε από το κακό στο χειρότερο. Η λογική έλεγε ότι χρειαζόταν σχέδιο και οργάνωση και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην οικονομία πολυμετωπική και σύνθετη παρέμβαση, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αντί αυτών, έδειξαν ολιγωρία σε καίριους τομείς, έκαναν αντιφατικές κινήσεις, δημιούργησαν με τις παλινωδίες και τους λάθος χειρισμούς τους τεράστια κενά.

Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Τα επικοινωνιακά κόλπα, που στον πρώτο κύκλο της πανδημίας «έπιασαν», στη συνέχεια αποδεικνύονται πυροτεχνήματα.  Όταν εξολοθρεύεις τη λογική και λειτουργείς με τον αυτοματισμό της «επικοινωνίας» θεωρώντας ότι τα πρόθυμα και καλοταϊσμένα ΜΜΕ θα σε αποθεώσουν και δεν τρέχει... κάστανο, κάτι ξεχνάς από τον Μακιαβέλι.

Εκεί όμως που η κατάσταση διαμορφώνεται ιδιαίτερα αρνητική εξαιτίας ολέθριων χειρισμών των «αρίστων» είναι η οικονομία. Τα στοιχεία σε όλους τους τομείς είναι αρνητικά. Και οι εξολοθρευτές της λογικής, βλέποντας τον κατήφορο, επιχειρούν να διαμορφώσουν μια νέα μνημονιακή κατάσταση με όχημα το σχέδιο Πισσαρίδη και το «πακέτο» του ταμείου ανάκαμψης. Πέραν κάθε λογικής και αγνοώντας όλα όσα έχουν κατατεθεί την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο από επιστήμονες και πολιτικούς για τις ανισότητες, τη φτώχεια και τους αποκλεισμούς, επιμένουν σε μια πολιτική σοκ και δέους με βασική συνταγή τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Οι εξολοθρευτές της λογικής ετοιμάζονται σταθερά και προετοιμάζουν το έδαφος για την εξολόθρευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της εργασίας και της Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα φανεί ακόμη πιο καθαρά πού το πάνε κι εκεί θα κριθούν πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL