Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το "δικό μας" Μνημόνιο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "δικό μας" Μνημόνιο...

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 200%. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τους πρώτους μήνες του 2020. Την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει υψηλά πρωτογενή ελλείμματα κι ακόμη είμαστε στην αρχή των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Οι προβλέψεις για τον τουρισμό δεν είναι καλές και πολλοί εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις - με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο όχι μόνο αδράνησε, αλλά έκανε και κινήσεις κάθε άλλο παρά στήριξης της οικονομίας πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των αντιφατικών πολιτικών ήδη εμφανίζονται. Τώρα, για να καλύψουν εγκληματικές ολιγωρίες και αντίστοιχα λάθη, επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο «επανεκκίνησης» που στηρίζεται στο πόρισμα Πισσαρίδη και στη μελλοντική αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης.

Το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αυτού του «αφηγήματος» είναι στηριγμένο σε ένα δόγμα που έπαιζε σε όλους τους τόνους την περίοδο των Μνημονίων. Χρειαζόμασταν ένα «δικό μας» Μνημόνιο. Δεν το κάναμε, και ήρθε η τρόικα. Μνημόνιο «δικό μας», αλλά φυσικά με την ίδια τροϊκανή συνταγή και με τα ίδια προγράμματα κατασκευής και εκτέλεσης ΔΝΤ.

Αυτό επιχειρούν τώρα με το πόρισμα Πισσαρίδη. Πρόκειται για ένα Μνημόνιο που θα ολοκληρώσει και θα συμπληρώσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στο ασφαλιστικό, το εργασιακό, το φορολογικό και στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη φορά είναι όμως «δικό μας», δεν το έκαναν οι τροϊκανοί (κι εμείς το ψηφίσαμε χωρίς καν να το διαβάσουμε και θα το υλοποιήσουμε με ζήλο νεοφώτιστου), ούτε το έγραψαν κι εμείς το μεταφράσαμε, ούτε μας το έστειλαν με e-mail κι εμείς το παρουσιάσαμε ως «καινοτομία». Είναι δικής μας «παραγωγής», κι ας περιέχει «τα πάντα όλα» των μνημονιακών συνταγών.

Αυτό είναι το «αφήγημα» που σκηνοθετείται τώρα και ετοιμάζεται για να παιχθεί το επόμενο διάστημα. Θα το δούμε να ξεδιπλώνεται σταδιακά. Από τη μία το «Μνημόνιο Πισσαρίδη» που θα το λένε «σχέδιο», «πρόγραμμα» κ.λπ. κι από την άλλη η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που ποτέ δεν λέγεται ότι έχουν προϋποθέσεις ίσως και χειρότερες των Μνημονίων για εκταμίευση...

Ας ετοιμαστούμε για το νέο έργο, αφήγημα ή όπως τέλος πάντων το βαφτίσουν... Έφτιαξαν το «δικό μας» Μνημόνιο και πάνε να το εφαρμόσουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL