Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, η κυβέρνηση της Ν.Δ... αλλού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, η κυβέρνηση της Ν.Δ... αλλού!

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Μας είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο, το φιλότιμό μας»!!!

Πέρα από την άτοπη έκφραση του πρωθυπουργού, στην πραγματικότητα, αυτό το ''μήνυμα'' μεταθέτει τις ευθύνες στους πολίτες, αφού η κυβέρνηση μας έδειξε πως αυτό που χρειάζεται ανανέωση είναι τα μόνιμα μέτρα περί ''ατομικής ευθύνης'' των πολιτών.

Τίποτα αυτοκριτικό δεν ειπώθηκε για τη σωρεία λαθών που έγιναν σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα το προηγούμενο διάστημα.

Τίποτα σαφές δεν ειπώθηκε για τα ουσιαστικά και εξειδικευμένα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει ή έπρεπε να πάρει και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει προς το κοινωνικό σύνολο.

Ζήτω η επικοινωνιακή κυβερνητική διαχείριση ως πρώτιστο αγαθό!

Στόχος η επιβράδυνση της εξάπλωσης

Ο στόχος ήταν και παραμένει η επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ομαλά το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, αλλά και να προστατευτούν οι πολίτες από την ταχεία επιμόλυνση με κορωνοϊό.

Η ήπια πορεία του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιδημιολογικών παραγόντων, του ολικού lockdown και της μεγάλης υπευθυνότητας που επέδειξαν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να σχεδιάσει την ''επόμενη μέρα'' με ορθολογισμό, να αξιοποιήσει και να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δυστυχώς όμως, ο προηγούμενος χρόνος δεν κερδήθηκε.

Οι εγκληματικές ανεπάρκειες συνεχίζονται

Η κυβέρνηση της Ν.∆. όχι μόνο δεν προχώρησε σε ένα συνολικό σχέδιο αλλά προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργούσε με μια διαχειριστική λογική, με θολά και αντικρουόμενα μεταξύ τους μηνύματα, που μάλλον σύγχυση προκαλούν.

Μας ετοιμάζουν να αποδεχθούμε ότι η μοναδική αιτία γι’ αυτό θα είμαστε όλοι εμείς και, προφανώς, όχι οι δικές τους πολιτικές επιλογές και εγκληματικές ανεπάρκειες, οι οποίες αμετροεπώς συνεχίζονται και μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας, έως σήμερα.

Ζούμε στη χώρα που με καθυστέρηση και όταν επιτέλους επικράτησε ο επιστημονικός ορθολογισμός, τότε ήταν που οι λαλίστατοι νεοφιλελεύθεροι ανακάλυψαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, το κοινωνικό κράτος και τον ρόλο του.

Ανακάλυψαν εντελώς προσχηματικά το ΕΣΥ, που μέχρι τότε, αλλά ακόμα και μετά τη λήξη του πρώτου κύματος της πανδημίας, ήθελαν και με εμμονή συνεχίζουν να θέλουν να γκρεμίσουν μέσω των Σ∆ΙΤ.

Αυτό που βλέπουμε, παρατηρώντας την επικοινωνιακή αλλοπρόσαλλη προπαγάνδα των τελευταίων ημερών... περί «ατίθασου» λαού, ο οποίος δεν τηρεί τα όποια, αντικρουόμενα μεταξύ τους, περιοριστικά μέτρα καθημερινά σκαρφίζονται, είναι ότι η πρόβλεψη, όσον αφορά τον επιπολασμό της νόσου στην κοινότητα, ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζεται.

Η πολιτική ως business με κολλητούς

Αυτό που δεν... αποδίδει είναι τα μέτρα έμπρακτης στήριξης που η κυβέρνηση έπρεπε -χθες κιόλας- να είχε πάρει και ποτέ δεν πήρε, ενώ ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα ανέπτυσσε πολλαπλές... business με κολλητούς.

Η μόνιμη ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους των «αρίστων» μετονομάζεται εκβιαστικά και κουραστικά σε «ατομική ευθύνη» με πρόστιμα, ποινές και απειλές...

Και για να μην παρεξηγούμαστε. Η σταδιακή άρση του καθολικού lockdown ήταν απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο, τις προτεραιότητες, στον χρόνο που χάθηκε και την ελλιπή προετοιμασία που υπήρξε.

Και επειδή άλλο καημό από την επικοινωνιακή αποβλάκωση δεν έχουν, η κατάσταση θα είναι πραγματικά πολύ άσχημη, όταν μετά τη... θετική ύφεση -15,2 % που καταγράφει μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΣΤΑΤ., θα εφαρμοστούν τα μνημονιακά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί και έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται.

...Πιο ευγενικά δεν γίνεται !

* Ο Ηλίας Παπαδόπουλος είναι δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθυντής του ΕΣΥ/ΠΦΥ, συντονιστής της Ο.Μ. ΠΦΥ Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL