Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Όλα τα λεφτά στην... ομάδα του Κυριάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα τα λεφτά στην... ομάδα του Κυριάκου

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΤΕΛΙΚΑ, όπως μάθαμε, τη διαχείριση των κεφαλαίων της Ε.Ε. για την ενίσχυση των οικονομιών -στην Ελλάδα αντιστοιχούν 32 δισ. (19,5 συν 12,5 σε δάνεια εφόσον ζητηθούν)-θα την αναλάβει ο στενός κύκλος του Μαξίμου, των εμπίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του θα είναι μόνο άνθρωποι του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Δηλαδή ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού.

ΑΥΤΟΙ θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Πισσαρίδη, ενός θεωρητικού νεοφιλελεύθερου με περιορισμένες γειώσεις στην πραγματική οικονομία. Βραβεύτηκε το 2010 μαζί με τους Ντ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιμοντ για τη συνεισφορά τους στη «θεωρία της αναζήτησης τριβών και μακροοικονομία». Οι ιδέες Πισσαρίδη αφορούν σαρωτικές δυσμενείς για την εργασία αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κατά συνέπεια, οι αρμόδιοι υπουργοί απλώς θα υπογράφουν τις άνωθεν εντολές.

ΠΟΙΟΙ θα ηγηθούν της επιχείρησης ανασυγκρότησης και της μεγιστοποίησης των ωφελημάτων από τα προσφερόμενα κεφάλαια; Μπορεί, για παράδειγμα, ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας που στηρίζουν οι εισηγήσεις Πισσαρίδη να ανταποκριθεί στις ευθύνες και τον ρόλο του;

ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας στον στρατηγικής σημασίας κλάδο της μεταποίησης και, κατά συνέπεια, των εξαγωγών είναι εξαιρετικά αδύναμος, χωρίς σχέδιο και, κυρίως, χωρίς όραμα. Οι βιομηχανικές ελίτ απέδειξαν πως είναι ανίκανες να ηγηθούν, καθώς μεταξύ 2009 και 2018 η παραγωγή επενδυτικών προϊόντων στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 59% (!), με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επίπεδο παραγωγής αντίστοιχο του 1966!

ΑΠΟΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ τα κέρδη και περιμένουν τις κρατικές αναθέσεις για να συνεχίσουν. Δεν παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία, δεν επενδύουν στη γνώση και την καινοτομία, δεν απαιτούν ανθρώπινους πόρους για να ανταποκριθούν.

ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως τα νέα σχέδια για την εκπαίδευση των νέων, προσανατολισμένα στη μάθηση μιας δεξιότητας, χωρίς παιδεία, δημιουργικότητα και πρωτοβουλίες, αρκούν για να έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό, υπάκουο, χωρίς απαιτήσεις.

Η ΗΘΙΚΗ αυτών που κυβερνούν εγγυάται απλώς τη συνέχιση της κλεπτοκρατίας για να χάσει η χώρα ακόμη μια ευκαιρία να διακριθεί στη νέα εποχή του υψηλού ανταγωνισμού που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL