Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Επιτελικό ναυάγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτελικό ναυάγιο

Εγραψε στο Facebook ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Άρης Σκέρτσος:

«Το άνοιγμα της οικονομίας νομοτελειακά θα οδηγούσε σε περισσότερα κρούσματα όσο δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλια και θεραπείες. Αυτό ήταν κάτι που γνωρίζαμε εξαρχής και το αναλάβαμε συλλογικά ως ρίσκο στις αρχές του περασμένου Μαΐου...».

Τι παρατηρούμε εδώ: Πρώτον, αυτό που θέλει να πει είναι ότι το άνοιγμα ήταν συλλογική απόφαση. Άρα δεν ευθύνεται ο Μητσοτάκης, ευθύνονται και κάποιοι άλλοι.

Πώς όταν γίνεται κάτι που τους βολεύει, το πιστώνεται μόνος του ο Μητσοτάκης; Ε, ακριβώς το αντίθετο.

Δεύτερον: το ζήτημα δεν είναι το αν κάνανε καλά και ανοίξανε την οικονομία. Είναι τι μέτρα πήραν για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Γιατί αυτό το «νομοτελειακά» πάρα πολύ βολικό ακούγεται.

Τι έκαναν λοιπόν: αφού τις πρώτες μέρες έστελναν τα ΜΑΤ να βαράνε όποιον ήταν σε πλατείες -με εξαίρεση τη φιέστα του Μπακογιάννη για το συντριβάνι της Ομόνοιας, φυσικά-, μετά άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν.

Αντί να προμηθευτούν τεστ και να κάνουν παντού, ανοιγόκλειναν τα σημεία εισόδου και άλλαζαν τα πρωτόκολλα ανάλογα με το πώς πήγαινε η κατάσταση.

Αφησαν μέχρι τέλους την Εκκλησία ανεπηρέαστη από μέτρα και μόνο προχθές, αφού είδαν ότι ξεφεύγει η κατάσταση, «συνέστησαν» τη χρήση μάσκας στους ναούς.

Για τον Ολυμπιακό δεν το συζητάμε, έκανε ανενόχλητος παλλαϊκό πάρτι στο Πασαλιμάνι με δεκάδες χιλιάδες πανηγυρίζοντες γαύρους, χωρίς να ενοχληθεί από κανέναν.

Τα πάρτι στις Μυκόνους και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα επίσης οργανώθηκαν ανενόχλητα.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο κόσμος ρισκάρει καθημερινά για να πάει στη δουλειά του, μείωσαν τα δρομολόγια λόγων καλοκαιρινών αδειών και βλαβών, αντί να τα πυκνώσουν.

Και επειδή αυτό αύξανε μοιραία το στρίμωγμα, είχαν την ιδέα να το αντιμετωπίσουν επιβάλλοντας πρόστιμα στους υπεράριθμούς. Και, φυσικά, γελοιοποιήθηκαν.

Το τελευταίο που έκαναν ήταν εντυπωσιακό: αύξησαν την πληρότητα στα πλοία της γραμμής από 65% σε 80%, μετά από απαίτηση των ακτοπλόων και χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση.

Και για να ισορροπήσουν την κατάσταση, επέβαλαν τη χρήση μάσκας και στο κατάστρωμα.

Διότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να βγάλει λεφτά η εταιρεία και να είναι και ο υπουργός ευχαριστημένος.

Αρα δεν ήταν νομοτελειακό. Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται άμεσα και με την έλλειψη σχεδιασμού και με τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και με την απροθυμία τους να πιέσουν συγκεκριμένους πόλους ισχύος.

Ναι, αλλά έπρεπε να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, λέει ο Σκέρτσος. Τι έχουν καταφέρει εκεί;

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας έχουν πάει άπατα.

Ουσιαστικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό των επιχειρήσεων, οπότε είναι σαν να μην ελήφθησαν ποτέ.

Οι τράπεζες αυθαιρετούν και δεν δίνουν ρευστότητα, με χρήματα μάλιστα που δεν είναι δικά τους, Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περνάει νόμο για την απαλλαγή των μεγαλοστελεχών τους από φόρους.

Πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να απολύουν εργαζόμενους ή να μην λειτουργήσουν καθόλου. Και η ανεργία έχει εκτιναχθεί.

Και ο τουρισμός καταρρέει. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που θα ήταν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο από το σημερινό χάος.

Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναδιαβάσουμε την αντιπρόταση «Μένουμε Όρθιοι» που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβουμε τη λογική της. Τότε που ο Πέτσας ούρλιαζε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αυτοδιαφημίζεται ότι πήρε ένα πακέτο 72 δισ. από το λεφτόδεντρο της Ε.Ε. Το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι λίγο λιγότερα από 17.

Με σοβαρές περικοπές σε χρηματοδοτικά προγράμματα που ήταν σημαντικά για την ελληνική οικονομία.

Και να πανηγυρίζει, μάλιστα, την ίδια στιγμή που αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους από τα αναδρομικά γιατί «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Αυτό είναι το «άνοιγμα της οικονομίας» που διαφημίζει ο Σκέρτσος. Και για το οποίο αναλάβαμε το ρίσκο της αύξησης των κρουσμάτων. Όπως το αναλάβαμε.

Αυτοσχεδιασμός, ανικανότητα και ιδιοτέλεια παντού.

Επί της ουσίας: όλη η προσπάθεια που έγινε με το λοκντάουν και η οποία κατέστρεψε την ελληνική οικονομία είναι σαν να μην έγινε.

Εχουμε περισσότερα κρούσματα από αυτά που είχαμε όταν έγινε το λοκντάουν. Και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Και αυτά σε μια οικονομία που τρόμαξε να βγει από τη σφαγή των Μνημονίων και δεν πρόλαβε να πάρει ούτε μισή ανάσα.

Το χειρότερο: όταν τα έγραψε προχθές αυτά ο Τσίπρας, ο Πέτσας τον κατηγόρησε για «μικρόψυχη διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

«Μικρόψυχη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», μάλιστα. Ας μιλήσουμε τώρα για το Μάτι.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL