Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Εκπαιδευτήρια - σούπερ μάρκετ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτήρια - σούπερ μάρκετ...

Ο νέος νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η σχετική συζήτηση στη Βουλή και εκτός αυτής, έδειξαν ποια είναι η "πυξίδα" των πολιτικών της Ν.Δ. για την εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, αλλά και ευρύτερα την Παιδεία.

Η θεμελιώδης αρχή των πολιτικών της είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου, η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και ο περιορισμός της εποπτείας του κράτους στην εκπαίδευση. Δεν θέλει ούτε πιο ελεύθερα σχολεία ούτε πιο αυτόνομα. Δεν θέλει εκπαιδευτικούς δασκάλους, αλλά εκπαιδευτικούς "ελεγχόμενους".

Το τι σηματοδοτεί η εφαρμογή αυτών των πολιτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται ολοκάθαρα με τον νέο νόμο. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μετατρέπονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η οποιαδήποτε επιχείρηση στην αγορά. Και θα λειτουργούν ως τέτοιες, εκπαιδευτικά σούπερ μάρκετ δηλαδή, με αντίστοιχες προσφορές και εκπτώσεις.

Η εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δεν υπακούει στη κλασική σχέση κεφαλαίου-εργασίας και γι' αυτό προστατεύεται πρόσθετα από το άρθρο 16 παρ. 8 του συντάγματος, όπως επισημαίνουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, εξομοιώνεται με των άλλων μισθωτοών του ιδιωτικού τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Απολύσεις χωρίς βάσιμο λόγο και εργασιακό καθεστώς "κομμένο και ραμμένο" στις ορέξεις των ιδιοκτητών και των μετόχων των ιδιωτικών σχολείων.

Είναι δυνατόν να λειτουργήσουν σχολεία πρωτοπόρα, όπως ισχυρίζεται η υπουργός Παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς υπό καθεστώς διαρκούς καταπάτησης ελευθεριών και αυτονομίας;

Το χειρότερο όμως είναι η επιχείρηση απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας, που γίνεται με συστηματικό τρόπο από τη Ν.Δ. Η πολιτική καθολικής στήριξης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με κεραυνούς κατά "όσων θέλουν το κράτος να εμπλέκεται στενά σε κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας" κρύβει τη βαθιά συντηρητική και μονομερή ταξική πολιτική της Ν.Δ. στην εκπαίδευση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ν.Δ. έσπευσε να υιοθετήσει όλα σχεδόν τα αιτήματα των σχολαρχών σε έναν νόμο που ελάχιστο μέρος του αναφέρεται σε θέματα εκπαίδευσης, σχολείου και μαθητών. Απλώς ικανοποιεί απαιτήσεις σχολαρχών που δεν "ιδρώνουν", ούτε καν απασχολούνται με τις καταγγελίες ότι ο νόμος είναι η "εξόφληση γραμματίων" από τη Ν.Δ. στους χορηγούς της.

Αυτός είναι ο κόσμος της Ν.Δ. Ποιο ελεύθερο, αυτόνομο, πρωτοπόρο και δυναμικό σχολείο; Εκπαιδευτήρια - σούπερ μάρκετ με πακέτα προσφορών και εκπτώσεων θέλουν να φτιάξουν οι άνθρωποι... Και βοηθούν με κάθε μέσο και τρόπο τους "επενδυτές"...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL