Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
«Ρεαλιστές» έξω, υπερπατριώτες μέσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ρεαλιστές» έξω, υπερπατριώτες μέσα

Χθες σε ιδιωτικό κανάλι:

Παρουσιαστής: Έχουμε σοβαρές εξελίξεις αυτή τη στιγμή, μια σοβαρή αναδίπλωση της Άγκυρας.

Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των εργασιών του "Oυρούτς Ρέις". Πάμε στον ρεπόρτερ να μας πει.

Βγαίνει στη γραμμή ο ρεπόρτερ και λέει ότι, σύμφωνα με τον Καλίν, έχουν ξεκινήσει κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και ότι, πάλι σύμφωνα με τον Καλίν, ο Ερντογάν δήλωσε πως αφού θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τότε το "Ουρούτς Ρέις" θα περιμένει για ένα χρονικό διάστημα

Παρουσιαστής: Συγκεκριμενοποίησε τι είναι αυτές οι διαβουλεύσεις;

Νομίζω, το ξέρει καλύτερα η ελληνική κυβέρνηση παρά εγώ, είπε ο ρεπόρτερ, παίζοντας εμφανώς με το κεφάλι του.

Παρουσιαστής: Φαίνεται ότι η Τουρκία αναδιπλώνεται σε έναν βαθμό.

Παρουσιάστρια: Αυτό θα μας ρίξει νέο νερό στον μύλο της συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά, ξέρεις...

Παρουσιαστής (την κόβει καθησυχαστικά): Σε 15 λεπτά έχουμε τον κύριο Πέτσα...

Βγήκε ο Πέτσας και προς τιμήν τους τον ρώτησαν τι είναι αυτές οι συνομιλίες για τις οποίες μιλάει ο Ερντογάν. Και ξεγλιστρώντας σαν χέλι είπε ότι επιθυμούμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας να ξαναπιάσουμε το νήμα, οι διερευνητικές επαφές κ.λπ.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κουβέντα για την αναφορά των Τούρκων σε συμφωνημένο διάλογο. Μόνο ενημέρωση του στιλ ο Ερντογάν τα μαζεύει με την ουρά στα σκέλια.

Να διακινδυνεύσουμε μια εκτίμηση, παιδιά; Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί να πάει σε διάλογο με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις.

Αυτό ήταν το νόημα της γερμανικής παρέμβασης. Και γι’ αυτό ήταν τόσο χαλαρουίτας ο Μητσοτάκης το σαββατοκύριακο και έτρεχε πέρα-δώθε με τα ελικόπτερα.

Να κάνουμε και τη μόνιμη παρατήρηση που κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις: αν είχαμε κυβέρνηση Τσίπρα και είχε σκάσει ότι έχουμε δεσμευτεί για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, αυτή τη στιγμή θα βαράγανε οι καμπάνες και οι δεξιοί θα ετοίμαζαν συλλαλητήρια.

Μια βδομάδα μετά τη βεβήλωση της Αγια-Σοφιάς, ντροπή! Προδότες! Εθνική μειοδοσία!

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Δεν έχουμε κάποιο θέμα με τον διάλογο. Αλλά αν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για διάλογο με όλα τα θέματα ανοιχτά, πρέπει να βγει να το υποστηρίξει.

Και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Γιατί αυτό είναι αλλαγή της εθνικής γραμμής: που λέει ότι το μόνο προς συζήτηση θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα.

Και τίποτα δεν έχει αναφερθεί ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα.

Αντιθέτως, περίσσεψαν οι λεονταρισμοί: με όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η τεράστια διπλωματία της κυβέρνησης, η τεράστια αποτρεπτική μας δύναμη, ο Ερντογάν αδύναμος τα μάζεψε και τέτοια.

Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι μέρες που οι Τούρκοι δίνουν στεγνά τον Μητσοτάκη για πράγματα που έχει συμφωνήσει μαζί τους ψιλοκρυφά.

Η πρώτη φορά ήταν με την άτυπη τριμερή Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Εδώ την πέρασαν στο ντούκου. Όταν την μάθαμε από τον Τσαβούσογλου, έσπευσαν να την επιβεβαιώσουν.

Η δεύτερη είναι τώρα. Και αυτό δείχνει ότι ο Ερντογάν παίζει τον Μητσοτάκη όπως θέλει και δεν δεσμεύεται ούτε να κρατήσει κάποιο μυστικό.

Και αυτό δεν είναι καθόλου ευοίωνο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Είναι επίσης άξιο απορίας το ότι ο Ερντογάν μιλάει σαν με το "Ουρούτς Ρέις" να πήρε αυτό που ήθελε. Πράγμα το οποίο κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν: η κυβέρνηση κάνει παραχωρήσεις, αλλά παράλληλα τρέμει τις εσωτερικές ισορροπίες στη Δεξιά.

Θυμηθείτε τον Σαμαρά προχθές στη Βουλή: κανένας διάλογος με την Τουρκία, είπε, απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη που έλειπε.

Ή ο Πρετεντέρης: μην σας περνάει από τον νου διάλογος και μην διανοηθείτε να ακυρώσετε τις γαλλικές φρεγάτες.

Τα Μέσα της λίστας Πέτσα, όπως είδαμε παραπάνω, της δίνουν γενναιόδωρα τον χώρο που χρειάζεται για να ελιχθεί.

Και για να το παίζουν οι κυβερνητικοί λεβέντες πατριδέμποροι, την ώρα που έχουν ανοίξει τον δρόμο για συμβιβασμούς πέρα από τις κόκκινες γραμμές.

Φυσικά, θεωρούν δεδομένο τον ΣΥΡΙΖΑ, που, ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να αρχίσει να φωνάζει για εθνικές προδοσίες, όπως κάνουν αυτοί.

Και εναντίον του οποίου, ακριβώς την ίδια στιγμή, εκστρατεύουν τυμβωρυχώντας στο Μάτι.

Και τον οποίο διάφοροι φασουλήδες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κατηγορούν δημοκοπώντας ότι «παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν». Να δούμε τι θα λένε τώρα.

Έρχονται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL