Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Προς τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας

Με αφορμή τη συμπλήρωση και του τρίτου χρόνου επαναλειτουργίας των Ενθεμάτων, ως Συντακτική Ομάδα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους 500 συγγραφείς που μας τίμησαν με τη συνεργασία τους όσο και τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της εφημερίδας. Στα τρία αυτά χρόνια κινηθήκαμε στους εξής άξονες:

* Δώσαμε βήμα στη νέα γενιά δημοσιολογούντων, 30-50 ετών (το 40% των συγγραφέων ανήκει σε αυτή την κατηγορία).

* Δώσαμε βήμα στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και σε ανθρώπους από πολιτικά όμορους χώρους.

* Παρακολουθούμε την κίνηση ιδεών και τις εξελίξεις διεθνώς (άρθρα από διαπρεπείς διανοουμένους, μεταφράσεις κυρίως από αγγλικά και γαλλικά, αλλά και από άλλες γλώσσες).

* Δίνουμε ώθηση σε μια πιο εποικοδομητική κριτική, εστιασμένη στο τι να κάνουμε και πως, παρά στη μονόπλευρη κριτική του υπάρχοντος. Προσαρμοζόμαστε δηλαδή στη συνθήκη όπου η Αριστερά είναι κόμμα διακυβέρνησης εκτός από κόμμα αγώνα.

* Παρόλο που διατηρούμε το ενδιαφέρον μας για οικονομία, εργασία, παιδεία, εξωτερική πολιτική, και κριτική στην (ακρο)Δεξιά, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μεταναστευτικό/προσφυγικό, κρίση των ΜΜΕ, ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, και διεθνή και εγχώρια κινήματα, ενώ αφιερώνουμε μεγάλο μέρος στα οικολογικά και τα φεμινιστικά θέματα, και διευρύνουμε σταθερά τη θεματολογία μας (νέα δικαιώματα, ζητήματα πόλης και χώρου, ψηφιακή εποχή, κ.λπ.).

* Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από σημαίνοντα έργα της εγχώριας και της διεθνούς βιβλιογραφικής παραγωγής, που μας βοηθούν να σκεφτούμε Τι να κάνουμε, γιατί είμαστε της άποψης ότι οι σημαντικότερες απόψεις γράφονται ακόμα στα βιβλία.

* Δημοσιεύουμε από καιρού εις καιρόν ποσταρίσματα από το facebook, γιατί ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις δημοσιεύονται μόνο εκεί και αξίζουν την προσοχή μας.

* Προσπαθούμε να φιλοξενούμε κυρίως παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι τόσο η θεωρητική επάρκεια όσο και η ιστορική γνώση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για παρεμβάσεις με γνωστική απόδοση.

Με την παρούσα ευκαιρία, θα θέλαμε να κοινοποιήσουμε και μερικά στατιστικά για τους/τις συγγραφείς που συνεργάστηκαν μαζί μας.

Από άλλες χώρες

Μη καθηγητές

Μέλη ΣΥΡΙΖΑ

Μη μέλη, από άλλους χώρους

Παρεμβάσεις στη συγκυρία

Ο ιδεολογικός αγώνας δεν είναι επιλογή, είναι η ουσία της δημοκρατικής πολιτικής και το οξυγόνο του δημοκρατικού πολίτη. Ο οποίος ενίοτε θέλει λίγη ξεκούραση. Γι αυτό, ραντεβού το Σεπτέμβρη. Καλά να περνάτε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL