Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Δεν είναι καθόλου αστείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι καθόλου αστείο

Βύρωνας Θεοδωρόπουλος

* Ποιος είναι ο ρόλος του κωμικού σε σχέση με την εξουσία;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μία δεδομένη σχέση ανάμεσα σε ένα κωμικό και την εξουσία. Όπως και σε κανένα άλλο επάγγελμα. Η ενασχόληση με την κωμωδία δεν εμπεριέχει a priori μία σχέση με την εξουσία. Η ανάγκη ενός κωμικού να εφευρίσκει στόχους και θέματα για να τους επιτεθεί κωμικά ενδεχομένως να τον φέρνει συχνά αντιμέτωπο με μορφές εξουσίας, αλλά εξίσου συχνά μπορεί να βρεθεί ο κωμικός σε θέση εξουσίας. Όπως όλα, είναι θέμα προσωπικής αισθητικής και καλλιτεχνικής επιλογής.

Τι σημαίνει η σύλληψη του συναδέλφου σας για τη δημοκρατία μας;

Η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση σε πλείστες περιπτώσεις. Παρακολουθούμε, μεταξύ πολλών άλλων, επαναπροωθήσεις προσφύγων, άτυπες πολιτοφυλακές, διώξεις εισαγγελέων διαφθοράς, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεις, αστυνομικούς χωρίς διακριτικά να δέρνουν, να βασανίζουν, να ειρωνεύονται και να το απολαμβάνουν, και όλα αυτά μέσα από την παραμόρφωση των κυρίαρχων ΜΜΕ και την ανοχή μεγάλης μερίδας του κόσμου, παράλληλα βέβαια με την οπαδοποίηση της πολιτικής και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Δυστυχώς, ο ξυλοδαρμός, η σύλληψη και οι κατηγορίες κατά του συναδέλφου και φίλου Αλέξανδρου Τιτκώβ ήταν απλά μία Τετάρτη.

Αριστοτέλης Ρήγας

Ποιος είναι ο ρόλος του κωμικού σε σχέση με την εξουσία;

Όλοι οι κωμικοί ξέρουν ότι κάθε αστείο έχει μια αιχμή και ένα στόχο. Κωμικός είναι αυτός που ξέρει να διακρίνει τους στόχους που αξίζουν την αιχμή. Το αστείο που στρέφεται κατά του αδύνατου, του εξουσιαζόμενου, του αδικημένου, δεν βρίσκει στόχο, γιατί δεν συνδέεται με καμία αλήθεια. Πάντα το γέλιο ήταν και είναι επαναστατική πράξη.

Τι σημαίνει η σύλληψη του συναδέλφου σας για τη δημοκρατία μας;

Για το αν είναι δημοκρατικό να συλλαμβάνεται ένας κωμικός που διαδηλώνει, θα έλεγα όχι περισσότερο ή λιγότερο από τον καθένα. Ο Αλέξανδρος δεν διαδήλωνε ως κωμικός, αλλά ως πολίτης, κατά του ρατσισμού. Είναι δημοκρατικό το δικαίωμα στη διαδήλωση; Εσείς τι λέτε;

Αλέξανδρος Τσουβέλας

Ποιος είναι ο ρόλος του κωμικού σε σχέση με την εξουσία;

Ο κωμικός κατά κάποιο τρόπο, προσπαθώντας να πει αλήθειες, αποκτά και δημοσιογραφική υπόσταση, ελέγχοντας και ασκώντας κριτική στην εξουσία. Σαφώς ζει και πληρώνεται από αυτό, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Σαφώς και είναι καταδικαστέα η επίθεση στον Τιτκώφ και το Λάλο, αλλά και σε κάθε Τιτκώφ και Λάλο αυτής της γης που μεθαύριο μπορεί να ‘μαι εγώ ή εσύ στη θέση τους.

Τι σημαίνει η σύλληψη του συναδέλφου σας για τη δημοκρατία μας;

Από παιδί ακούω πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Νομίζω πως είμαστε πολύ καιρό σε ένα αδιέξοδο και ζούμε μια χαλιναγώγηση της ελεύθερης έκφρασης, που είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Το θέμα είναι να μην επικρατήσει ο φόβος σε σανίδια, σκηνές, μικρόφωνα ή όπου εκφράζονται οι κωμικοί.

Δημήτρης Χριστοφορίδης

Αρχίζοντας, θέλω να ευχηθώ στους παραπεμπόμενους για δίκη καλή δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο δρόμο της δικαίωσης. Όμως, και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την σπουδαιότητα της, τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε μια ριζοσπαστικοποίηση του κράτους σε ένα γενικότερο επίπεδο από αυτό της κρατικής καταστολής. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η σύλληψη ατόμων σε μια διαδήλωση, αλλά ο συνολικότερος τρόπος που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η εξουσία την αντίθετη άποψη. Είναι η ποινικοποίηση εισαγγελέων που διερευνούν σκάνδαλα διαφθοράς, τα εκατομμύρια που αφειδώς μοιράστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης , οι κασέτες σαν απόδειξη ενοχής. Όλα αυτά δεν είναι παρά κρίκοι σε μια μακρά αλυσίδα συνολικότερης αντίληψης πάνω στη λειτουργία της κοινωνίας και έχει να κάνει με τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης, το there is no alternative, δεν υπάρχει εναλλακτική ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά ούτε καν σε επίπεδο διαλόγου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL