Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Από τις περικεφαλαίες στους χαμηλούς τόνους, μια πολιτική αλητεία δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις περικεφαλαίες στους χαμηλούς τόνους, μια πολιτική αλητεία δρόμος

Ο Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να μην ακούσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αυτά που του έγραφε χθες η "Εστία".

Δηλαδή ότι έχει συνεννοηθεί στην άτυπη τριμερή Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας να πάει σε διάλογο για θέματα που η επίσημη εξωτερική πολιτική δεν θεωρεί προς συζήτηση, όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι βραχονησίδες που διεκδικεί η Τουρκία, οι γκρίζες ζώνες, η Θράκη κ.λπ.

Δεύτερον, ότι η συνεννόηση αυτή, που όλοι την ξέρουν αλλά τα κόμματα δεν είναι επισήμως ενήμερα, αντί να κατευνάσει την Τουρκία, την έχει κάνει δύο φορές πιο επιθετική.

Διότι και η Αγια-Σοφιά και η κρίση στο Καστελόριζο έχουν γίνει μετά τη συνεννόηση αυτή.

Τρίτον, ότι όλα αυτά επιβεβαιώνται και από τις αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε για «αμφισβητούμενες περιοχές», και από την προχθεσινή δήλωση της Κομισιόν, που μιλάει εμμέσως για προσφυγή στη Χάγη, στις οποίες η Ελλάδα δεν αντέδρασε.

Και, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει ήδη σε μια σειρά από τουρκικές προκλήσεις, όπως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «που το πήρε ο αέρας», η κρίση στον Έβρο, που όσο τη φούσκωσε η κυβέρνηση στο εσωτερικό τόσο ήπια τη χειρίστηκε έξω, η ασθενική ελληνική αντίδραση στην υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Δεν είχε λόγο λοιπόν ο Μητσοτάκης να κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τα ακούσει όλα αυτά. Τα ξέρει άλλωστε.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στη Μέρκελ. Ότι δηλαδή η Μέρκελ είναι αυτή που έχει την ισχύ να τιθασεύσει το απρόβλεπτο του Ερντογάν και να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

Αυτό δεσμεύει πλήρως την εξωτερική μας πολιτική στο τι θέλει ή τι δεν θέλει η Μέρκελ. Δεν θα ζητήσουμε κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν θέλει η Μέρκελ, δεν θα παγώσουμε την αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας αν δεν θέλει η Μέρκελ.

Αυτό είναι πρόβλημα. Πρώτον, γιατί τα περιθώρια αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς σταματάνε εκεί που θέλει η Μέρκελ. Και αυτό μας δένει τα χέρια διπλωματικά, ενώ μας καθιστά ομήρους σε άλλα θέματα, όπως το προσφυγικό.

Δεν θα θέλαμε να λύσει η Μέρκελ το προσφυγικό με τον Ερντογάν στην πλάτη μας, για παράδειγμα.

Δεύτερον, γιατί είναι ένα ερώτημα τι ισχύ έχει η Μέρκελ να αποτρέψει τον Ερντογάν. Αν ο Ερντογάν προκαλέσει επεισόδιο για να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις με τη Μέρκελ ή απλώς γιατί έτσι του την κάρφωσε, τι ακριβώς θα κάνει η Μέρκελ, θα στείλει γερμανικά υποβρύχια στο Καστελόριζο;

Τρίτον και σημαντικότερο, γιατί η Μέρκελ δεν έχει στο μυαλό της την υπεράσπιση των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας. Έχει το να υπάρξει συμβιβασμός. Και η εκχώρηση ελληνικής εθνικής κυριαρχίας δεν τη χαλάει και τόσο.

Το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, το είπε ο Τσίπρας μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη: Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να δηλώνει την αποτρεπτική της ικανότητα. Δεύτερον, να επιταχύνει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Τρίτον, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νότια της Κρήτης. Τέταρτον, να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Οτι πρέπει η Ελλάδα να πιέσει την Ευρώπη. Να ξεκαθαρίσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη. Και να καταστήσει σαφές ότι διάλογος κάτω από πίεση και τετελεσμένα δεν γίνεται.

Ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή φοβάται τρία πράγματα: πρώτον, μην γίνει καμιά πολεμική εμπλοκή, γιατί εκεί η Μέρκελ δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.

Δεύτερον, μήπως το βρόμικο παιχνίδι που παίζει σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ τού γυρίσει μπούμερανγκ αν τα πράγματα γίνουν κρίσιμα.

Και, τρίτον, φοβάται την κόκκινη γραμμή που του έβαλε προχθές στη Βουλή ο Σαμαράς, να μην πάει σε καμία διαπραγμάτευση.

Ας θυμηθούμε ότι πέρσι τον Ιούνιο, που είχε γίνει μια κρίση με το "Ουρούκ Ρέις", ο Μητσοτάκης, που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. Τώρα το ξέχασε.

Οπως ξέχασε και την πατριδοκαπηλία που πούλαγε στο μακεδονικό και την πολιτική αλητεία που πούλαγε τότε.

Αλλά μόνο στα εθνικά. Γιατί η πολιτική αλητεία είναι στο αίμα του.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL