Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς καταγγέλλει η δικηγόρος των 3 συλληφθέντων της ΑΣΟΕΕ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς καταγγέλλει η δικηγόρος των 3 συλληφθέντων της ΑΣΟΕΕ (Video)

Σχετικά με την απόφαση υποστήριξε μιλώντας χθες στο Kontra Channel ότι δεν είναι πρωτοφανής με την έννοια ότι «έχει ξανασυμβεί σε ακραίες στιγμές όπως μετά τον Δεκέμβρη του 2008».

Απόφαση - σοκ: Απαγορεύουν στους συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ να πάνε στα Εξάρχεια

Η συνήγορος των συληφθέντων Αντωνία Λεγάκη εξήγησε ότι στην απόφαση περιγράφεται ως Εξάρχεια ουσιαστικά το κέντρο της Αθήνας στο οποίο τα παιδιά αυτά εργάζονται σε 3 δουλειές ο καθένας με ένσημα που κατατέθηκαν μάλιστα στον ανακριτή.

«Ρητά και κατηγορηματικά το Σύνταγμα απαγορεύει στην ελληνική επικράτεια να περιορίζεται η κυκλοφορία των πολιτών και κατ’ εξαίρεση το επιτρέπει μετά από απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Δηλαδή καμία σχέση με αυτό που συνέβη σήμερα που ένας ανακριτής και ένας Εισαγγελέας αποφάσισαν ότι αυτά τα παιδιά όχι μόνο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν αλλά δεν θα μπορούν να πάνε σε καμία δημόσια συγκέντρωση για τα επόμενα χρόνια. Τα δικαιώματα των πολιτών μπορούν να περιορίζονται μετά από συγκεκριμένες αποφάσεις με αιτιολογία. Εδώ δεν είχαμε αιτιολογία σημείωσε η ίδια αλλά όχι να καταργούνται εξ ολοκλήρου. Εννοείται ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο.»

Σοβαρότατη παραβίαση του άρθρου 7 του Συντάγματος τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες

«Σοβαρότατη παραβίαση του άρθρου 7 του Συντάγματος που ακολουθείται από το 37 άρθρο του Ποινικού Κώδικα είναι τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες» εξήγησε η κ. Λεγάκη περιγράφοντας τι είχε συμβεί:

«Πάνοπλοι αστυνομικοί τους χτυπήσουν. Τους απέσπασαν τις σημαίες και τις χρησιμοποίησαν για να κάνουν λαβές, για να τους εξαρθρώσουν τον ώμο. Υπάρχει φωτογραφία με τον αστυνομικό ο οποίος αυτή την χοντρή μπότα με τις ασπίδες μπροστά την φέρει στο σαγόνι του νεαρού Λάλου. Αυτά τα βασανιστήρια που είναι κακουργήματα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα κανένας από τους δύο ανακριτής και Εισαγγελέας δεν είχαν την προθυμία ή την διάθεση να ασκήσουν στοιχειωδώς προανάκριση για την έρευνα και ανακάλυψη του ποιοι ήταν αυτοί οι αστυνομικοί χωρίς διακριτικά».

Τους «φόρτωσαν» κακούργημα από το πλαστικό μπουκαλάκι

«Κατηγορούνται για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα. Το κακούργημα ήταν η πρόφαση για να επιβληθούν αυτοί οι όροι. Λέει η Αστυνομία ότι βρέθηκε ένα μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό που ονομάζεται εμπρηστικό στο δρόμο. Κανένας αστυνομικός δεν λέει ότι είδε τον Λάλο, τον Τιτκώφ ή τον άλλο συλληφθέντα να έχει στα χέρια του, στο σακίδιο του, να είναι γύρω του, να φαίνεται ότι μόλις το πέταξε. Δεν αναφέρει τίποτα κανένας αστυνομικός ή μάρτυρας για αυτό το μπουκαλάκι. Είναι ένα μπουκαλάκι με ένα κίτρινο υγρό που εμφανίζεται σε βίντεο ένας αστυνομικός και το βάζει σε ένα σακίδιο».

Ειδικότερα για το βίντεο και το σάλο που ξεσηκώθηκε η συνήγορος υποστήριξε ότι έφερε αποτέλεσμα και ανάγκασε την Αστυνομία να κάνει πίσω.

«Πήγαινε να φορτωθεί στα παιδιά και επειδή το βίντεο έγινε viral η Αστυνομία έκανε ένα βήμα πίσω». Η συνήγορος αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που με αφορμή ότι το μηχανάκι ήταν υπηρεσιακό της Αστυνομίας διαψεύδει το «φόρτωμα» που πήγε να συμβεί και απετράπη εξαιτίας της δημοσιοποίησης του βίντεο.

Όμως όπως υποστήριξε η κ. Λεγάκη, «ενώ στο βίντεο φαίνεται ένα μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό στην δικογραφία περιγράφεται ότι έχει δήθεν φυτίλι που έχει καεί και σβήσει».

«Μολότοφ με πλαστικό μπουκάλι;» ρώτησε ο δημοσιογράφος στο πάνελ και επιβεβαίωσε η συνήγορος των συλληφθέντων.

«Η δίωξη γίνεται για κατοχή από κοινού από την Εισαγγελέα ποινικής δίωξης χωρίς να δει τα παιδιά ενώ υποχρεούται να δει τους συνηγόρους και τα παιδιά» απάντησε η κ. Λεγάκη προσθέτοντας: «Είχαμε όχι ένα βίντεο, τέσσερα βίντεο έχουμε που δείχνουν ότι τα παιδιά περιφρουρούσαν την διαδήλωσή τους –που συνήθως λένε το αντίθετο-. Οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι τα παιδιά αυτά πετούσαν πέτρες στην Πατησίων ενώ στο βίντεο φαίνεται ότι το οδόστρωμα της Πατησίων είναι γυαλί και δεν υπάρχει ούτε βότσαλο, ότι έσπαγαν τις βιτρίνες μαγαζιών ενώ τα μαγαζιά είναι στη θέση τους. Επίσης έλεγαν ότι έσπαγαν αυτοκίνητα κάτι όμως που δεν προκύπτει από τα βίντεο. Προσκομίσαμε 4 βίντεο και φωτογραφίες σε στικάκι και τυπωμένα» αλλά όπως φαίνεται από την απόφαση δεν ελήφθησαν υπόψη.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL