Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Φ. Γεννηματά / Βαρύ το κλίμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Φ. Γεννηματά / Βαρύ το κλίμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαιώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Φ. Γεννηματά στον απόηχο της ηχηρής επιλογής των Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη να αψηφήσουν την κομματική γραμμή και να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη που περιορίζει ή και απαγορεύει τις διαδηλώσεις καταγγέλλοντάς το ως «αντιδημοκρατικό».

Με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να έχει οδηγηθεί στη δίνη μιας νέας εσωστρέφειας που λαμβάνει πλέον πιο έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά από ποτέ, η Φ. Γεννηματά, για να αποφύγει περαιτέρω δραματικές εξελίξεις και, τελικά, να υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, αρκέστηκε να τους προειδοποιήσει ότι την επόμενη φορά θα τεθεί εκτός όποιος παραβλέψει απόφαση της πλειοψηφίας. «Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων να γνωρίζει πως θέτει τον εαυτό του εκτός Κ.Ο.» είπε. Ουσιαστικά τους κατηγόρησε ότι «αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους». «Τα όσα συνέβησαν χθες διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο» ανέφερε. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική»...

Η Φ. Γεννηματά δεν εισάκουσε εισηγήσεις που δέχτηκε για διαγραφή των δύο. Τις είχε απορρίψει ήδη από την ώρα της επίμαχης ψηφοφορίας στη Βουλή. Έτσι, η τοποθέτηση της Ν. Γιαννακοπούλου (σ.σ.: και η επιλογή να αφήσει να διαρρεύσει αυτή) για διαγραφή Παπανδρέου - Καστανίδη μοιάζει να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, ενδεχομένως προσωπικής ατζέντας.

Ν. Γιαννακοπούλου: «Δεν μπορούμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα»

«Δεν μπορούμε να έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων» δήλωσε η βουλευτής και, απευθυνόμενη στη Φ. Γεννηματά, της είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου πλήγωσε την παράταξη το 2015, όμως εκείνη τον ενέταξε ξανά στο κόμμα και τώρα την ξαναπληγώνει. «Θα πρέπει να αναλάβεις ευθύνες, να πάρεις πολιτικά δίκαιη απόφαση» συνέχισε, προσθέτοντας πως η απάντηση στο ερώτημα αν «μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα μετά τα χθεσινοβραδινά είναι όχι».

Β. Κεγκέρογλου: Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων είναι ζήτημα

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Β. Κεγκέρογλου δήλωνε (ρ/σ Real) ότι «η μη τήρηση των συμφωνηθέντων είναι ζήτημα» και πως «υπήρχε απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας ότι ψηφίζουμε επί της αρχής και μόνο τα άρθρα με τα οποία συμφωνούμε». Πρόσθεσε ότι η διαφοροποίηση των δύο βουλευτών δεν ήταν σωστή απέναντι και στους «άλλους συντρόφους, οι οποίοι είχαν μια διαφορετική άποψη, αλλά τηρούν τα συμφωνηθέντα».

Επιμένουν Γ. Παπανδρέου - Χ. Καστανίδης

Στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι η πρόεδρος του κόμματος επιβεβαιώθηκε το βαρύ κλίμα απέναντί τους. Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές επέμειναν στην ορθότητα της απόφασής τους να μην υπερψηφίσουν.

Ο Γ. Παπανδρέου παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, ενώ ο Χ. Καστανίδης, που είχε αναχωρήσει από την Πέμπτη το βράδυ για τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε μέσω Skype. Αφενός ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε από όλες τις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί με αντικείμενο το νομοσχέδιο και δεν είχε δεσμευτεί ποτέ από τις αποφάσεις της ηγεσίας και των άλλων βουλευτών που στήριξαν αναφανδόν την υπερψήφιση του «γαλάζιου» νομοσχεδίου.

«Επί ατομικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων ελευθεριών δεν χωρεί παρά μόνο η αρχή της συνειδήσεως» τόνισε (ρ/σ Real) ο Χ. Καστανίδης και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες ούτε από τον ίδιο ούτε από τον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν θα ακυρώσουμε τον νομικό μας πολιτισμό επειδή το επιθυμεί η κυβέρνηση» σημείωσε.

«Κάποιοι εισηγούνταν ψήφιση από την αρχή»

Ο Χ. Καστανίδης εξέθεσε ευθέως όσους από τη Χαριλάου Τρικούπη προσπάθησαν να πλήξουν την απόφασή του για αποχή με διαρροές ή και με δηλώσεις στη συνέχεια που τον εμφάνιζαν να είχε δεσμευτεί ενώπιον της Κ.Ο. ότι θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας.

«Σέβομαι πολύ περισσότερο το κόμμα μου από αυτούς που τα διαδίδουν αυτά. Δεν θα αποκαλύψω τι ακριβώς συζητήθηκε για να μην εκθέσω ανθρώπινους παράγοντες» είπε και μίλησε για «επιλεκτική μνήμη». Σημείωσε ότι στην πρώτη συνεδρίαση «συγκεκριμένοι» εισηγούνταν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως ήταν. «Τότε η αντίδραση μεγάλου μέρους της Κ.Ο. οδήγησε σε έναν συμβιβασμό, ότι θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα και θα επανεκτιμήσουμε τη θέση μας». Εκεί ο Χ. Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν έτσι και θα επανεκτιμήσουν μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη αναφορά του Χ. Καστανίδη αφορά βουλευτές όπως οι Αν. Λοβέρδος, Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Βουλευτές που -όπως είχε γράψει η «Α»- από την περασμένη εβδομάδα, όταν η Φ. Γεννηματά δεν είχε καταλήξει ακόμα στην απόφασή της για το νομοσχέδιο, εμφανίζονταν πρόθυμοι να στηρίξουν το νομοσχέδιο ακόμα και χωρίς τις τροποποιήσεις που πρότεινε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή ανεξάρτητα από το ποιες από αυτές τις προτάσεις θα γίνονταν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Η πλειοψηφική άποψη τότε εντός της Κ.Ο. ήταν ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει να κερδίσει τίποτα με το να ταυτιστεί με τη Ν.Δ. Εκ του αποτελέσματος και των ραγδαίων εξελίξεων, η αρχικά μειοψηφική άποψη κυριάρχησε.

Ο Χ. Καστανίδης είπε ότι στη δεύτερη σύσκεψη, που έγινε όταν ήρθε η εισήγηση για ψήφιση επί της αρχής επειδή έγιναν δεκτές κάποιες βελτιώσεις, «αφού διαφώνησα ριζικά, στο τέλος της συνεδρίασης είπα: ‘Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως αντιλαμβάνεστε, εμμένω στις απόψεις μου’. Κάποιοι τη λεπτομέρεια αυτοί μάλλον την ξεχνούν...» σχολίασε.

Ψήφισαν, αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν

Μια άλλη κατηγορία βουλευτών είναι εκείνοι που, παρότι διαφώνησαν έντονα (σ.σ.: και συνεχίζουν να διαφωνούν με την απόφαση που ελήφθη για επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου), τελικά συντάχθηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας. Πρόκειται για τους Μ. Κατρίνη, Γ. Μουλκιώτη, Αν. Πουλά.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι εξαρχής ήταν λανθασμένη στρατηγική να στηριχθεί το νομοσχέδιο από τη στιγμή που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει κρύψει ότι με την αντιπολίτευση που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL