Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας προς Γ. Γεραπετρίτη: / Αλ. Τσίπρας προς Γ. Γεραπετρίτη: Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας προς Γ. Γεραπετρίτη: / Αλ. Τσίπρας προς Γ. Γεραπετρίτη: Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους;

Χωρίς απαντήσεις βρέθηκε στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δέχτηκε την κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις απόψεις κατά του περιορισμού των διαδηλώσεων που περιλαμβάνονται σε βιβλίο που επιμελήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι σε έργο για την ερμηνεία του συντάγματος που επιμελήθηκε ο υπουργός Επικρατείας περιλαμβάνεται μια πολύ σκληρή κριτική στις προσπάθειες περιορισμού των διαδηλώσεων, με αναφορές στις «ανώμαλες περιόδους».

Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Γ. Γεραπετρίτη να απαντήσει αν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη θέση. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Γ. Γεραπετρίτης απέφυγε μια καθαρή απάντηση.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο έργο που έχει επιμεληθεί ο Γ. Γεραπετρίτης περιλαμβάνεται η εξής φράση: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

«Και το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς κάνετε, μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους, αυτό κάνετε, όπως παλαιότερα;» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας θυμίζοντας ότι «κανένα ελληνικό σύνταγμα, από το 1864, που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης, δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων».

Ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι δεν μπορεί να συγχέεται ο ρόλος του επιμελητή με αυτόν του συγγραφέα και έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά τον κάλεσε σε... «εκδοτική λογοκρισία»! Αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με τη θέση της Άννας Τσιφτσόγλου και περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «κάθε συγγραφέας έχει τη δική του κατανόηση της πολιτικής φιλοσοφίας του συντάγματος και των αρχών του».

«Θεατρινισμοί» Κ. Μητσοτάκη

«Σε εξίμισι ολόκληρα λεπτά δεν απαντήσατε, λέγοντας μου ότι 'διαφωνώ με αυτή την άποψη του έργου το οποίο επιμελήθηκα'. Τόσο πολύ απλά. Θα μπορούσατε να μου απαντήσατε ότι διαφωνείτε, κ. Γεραπετρίτη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε με το γνωστό επιτακτικό του ύφος τον Αλ. Τσίπρα να καταθέσει το επίμαχο απόσπασμα στα Πρακτικά, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του ζητάει να σταματήσει τους «θεατρινισμούς».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να κρίνετε ποιον η Αριστερά θα τιμά»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια του Γ. Γεραπετρίτη να εκτρέψει την συζήτηση προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση. Ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις θετικές γνώμες του Νίκου Αλιβιζάτου και του Αντώνη Μανιτάκη για το νομοσχέδιο κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι με την κριτική του στο νομοσχέδιο «αποκηρύξατε ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της Αριστεράς».

«Επειδή κάποτε περάσατε από τον δημοκρατικό χώρο, αλλά τώρα βρίσκεστε στα έδρανα της Δεξιάς, δεν είστε εσείς κριτής ούτε έχετε το δικαίωμα να κρίνετε ποιον η Αριστερά θα τιμά και σε ποιον θα κάνει κριτική» επισήμανε με αυστηρότητα στον Γ. Γεραπετρίτη ο Αλ. Τσίπρας θυμίζοντάς του ότι σήμερα κάθεται στα έδρανα της παράταξης που «επιχειρεί την πιο μεγάλη θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση».

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL