Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Καταψηφίστηκε ενσταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραβίαση του αρθρου 11 του Συντάγματος / Δ. Τζανακόπουλος: Φασίζουσας έμπνευσης νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταψηφίστηκε ενσταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραβίαση του αρθρου 11 του Συντάγματος / Δ. Τζανακόπουλος: Φασίζουσας έμπνευσης νομοσχέδιο

Αίτηση αντισυνταγματικότητας εδραζόμενη στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στην Ολομέλεια. Εντύπωση προκάλεσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε δύο ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αλλά ψηφίζει τον νόμο που καταπατά το σύνταγμα!

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την παραβίαση του άρθρου 11 του συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον οργανωτή και την υποχρεωτική άδεια συγκέντρωσης από την αστυνομία. Η ένσταση καταψηφίστηκε από Ν.Δ. και Ελληνική Λύση.

«Είστε νεο-Δεξιά του Τραμπ»

Για «φασίζουσας έμπνευσης νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. υπογράμμισε: «Δεν ανήκετε πλέον σε μια φιλελεύθερη παράταξη. Ανήκετε σε μια παράταξη η οποία είναι νεο-Δεξιά, προσομοιάζει δε στις πολιτικές της με το νέο ρεύμα του οποίου ηγείται αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είστε, παραδεχτείτε το, αρκεστείτε σε αυτό. Δώστε τον ιδεολογικό αγώνα ανάμεσα στο κόμμα της Ν.Δ.,μήπως και επανέλθουν οι φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό σας».

«Η διάταξη του άρθρου 11 του συντάγματος είναι ακριβώς η διάταξη που περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με το άρθρο 11, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός από τις συγκεκριμένες αναφορές των κινδύνων», ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας.

«Αυτή η διάταξη δεν περιορίζει απλώς υπέρμετρα το δικαίωμα. Κάνει κάτι περισσότερο. Το αποτρέπει. Και όταν έχουμε βλάβη στον πυρήνα του δικαιώματος, δεν εισερχόμαστε καν στη συζήτηση για να δούμε αν το δικαίωμα έχει περιοριστεί αναλογικά» απάντησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Το σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κατόπιν αδειοδότησης της αστυνομίας. Το παρέχει και το προβλέπει και το ορίζει ως ένα απροϋπόθετο στην άσκησή του συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε πως ενώ το άρθρο 11 του συντάγματος δίνει αρμοδιότητα στην αστυνομία να περιορίσει συγκεντρώσεις μόνο σε δύο περιπτώσεις (αμφισβήτηση δημόσιας τάξης, προστασία κοινωνικής και οικονομικής ζωής), το νομοσχέδιο προσθέτει άλλες δύο, πέραν του συντάγματος

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Υπάρχουν δύο αντισυνταγματικότητες, αλλά ψηφίζει!

Δύο παραβιάσεις του συντάγματος στο νομοσχέδιο που ψηφίζει βρήκε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης. Η πρώτη ήταν η αναζήτηση ευθυνών από τους οργανωτές, εάν δεν έχουν λάβει κάθε πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή της ζημίας. «Αυτή η αντικειμενική ευθύνη είναι αντισυνταγματική» τόνισε. Η δεύτερη αφορούσε την αντιδιαδήλωση, η οποία «μπορεί να απαγορευθεί, να διαλυθεί, μόνο όταν προκαλεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σημείωσε ο Γ. Καμίνης.

Ακόμα και το ΚΚΕ, που, όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας, «δεν υπερασπίζεται το άρθρο 11 του συντάγματος», υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης εξαρτάται πλέον από την προηγούμενη άδεια της αστυνομίας. Αποτελεί τυπική προϋπόθεση η άδεια της αστυνομίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση. Και μάλιστα, η αστυνομία, πέρα από τον οργανωτή, πέρα από τον τόπο, τον χρόνο, θα κρίνει και τον σκοπό της συγκέντρωσης» προειδοποίησε.

«Δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα. Ξέρετε τι υπάρχει; Ατιμωρησία υπάρχει, αυτό υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Η εργαλειοποίηση των εισαγγελέων που θα αποκτήσουν εκτελεστικές αρμοδιότητες παραβιάζει το άρθρο 87 του συντάγματος και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, υπογράμμισε η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25, το οποίο επίσης κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL