Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας / Αλ. Τσίπρας: Νομοσχέδιο καθ' υπόδειξη των σχολαρχών εις βάρος των εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας / Αλ. Τσίπρας: Νομοσχέδιο καθ' υπόδειξη των σχολαρχών εις βάρος των εκπαιδευτικών

Ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να παραδώσει στο αόρατο χέρι της αγοράς τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα νομοσχέδιο κατ' απαίτηση και καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών, που ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να «περάσουν» τις επιθυμίες τους μέσω της τρόικας, το κάνουν τώρα μέσω της υπουργού Παιδείας της Ν.Δ., ακόμα και χωρίς να υπάρχει πλέον τρόικα και το άλλοθι των πιέσεών της.

«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και, βεβαίως, το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας αφενός ότι είναι «αντιδραστικό», αφετέρου ότι «δεν είναι τυχαίο πως έρχεται κατακαλόκαιρο». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών» και ότι αυτές οι απαιτήσεις έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «διά μέσου της τρόικας». «Έρχονταν μέσω της τρόικας, όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις - όπως, γνωρίζω, έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της Ν.Δ. οι συγκεκριμένοι» τόνισε, με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτό να σχολιάζει: «Και το χρηματοδοτούν, αυτά είναι επίσημα στοιχεία...».

«Είχαμε δώσει δύσκολες μάχες τότε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να δυσκολέψουμε τις απολύσεις, που ήταν το βασικό τους αίτημα, και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως πρέπει να είναι». Αλλά και για «να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, από τους κανόνες και τους όρους που πρέπει αυτή να διέπεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης», όπως είπε.

Απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας και οι όροι λειτουργίας

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. Το ένα αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αφού «πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις...». Το δεύτερο είναι η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας, η οποία «σηματοδοτεί και την ‘αποδέσμευση’ των όρων λειτουργίας, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών». Ενδεχομένως αυτό θα οδηγήσει και σε άλλα φαινόμενα, επισήμανε, όπως το αν οι βαθμοί μετράνε στις εισαγωγικές και αν αυτό αργότερα μετράει και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. Όπως επίσης και η πίεση προς τους εκπαιδευτικούς για το «άριστα» σε όλους ή σε αυτούς που πληρώνουν καλά θα είναι ένα φαινόμενο που θα βρουν μπροστά τους. Πέραν αυτών, τόνισε, «θα είναι και ένα πολύ αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για την αξιοκρατία και την ισονομία στο κοινωνικό πεδίο πια, διότι το σχολείο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας».

Ανατρέπονται οι κανόνες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε ένα σχολείο να λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους, με συγκεκριμένους κανόνες, κι αυτό ανατρέπεται σήμερα». Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έδωσε αγώνα να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας, (...) τώρα έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα». «Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι, όπως κι εσείς, και πιστεύω ότι η στήριξή σας θα είναι ίδια όπως ήταν πάντα, διαχρονικά» συνέχισε.

Ο Μιχ. Κουρουτός είπε ότι η Ν.Δ. ακολουθεί τα «πατήματα» από το 2012, «που άρχισε η κόλαση με τον Σαμαρά, με την απολυμένη Φώφη Μπουλούτα, με τον Μπαμπινιώτη, με τον Αρβανιτόπουλο, που ξεπούλησε ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση».

Ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «μικρό σχολείο δημόσιο και ακριβό», εξηγώντας ότι το δημόσιο σχολείο συρρικνώνεται γιατί με το νομοσχέδιο αφήνουν ελεύθερα τα ιδιωτικά σχολεία να ανοίξουν φροντιστήρια. «Μετά τις 13.30 τα σχολεία θα λειτουργούν ως φροντιστήρια. Ουσιαστικά, μεταφέρουν την παραπαιδεία και μέσα στα ιδιωτικά σχολεία...» είπε.

«Μου είπε η Κεραμέως ότι είναι για το καλό μας...»

Ο ίδιος επισήμανε πως τη λογική του νομοσχεδίου, ότι «η αγορά τα ρυθμίζει όλα», που επικαλείται η Ν. Κεραμέως, δεν τόλμησε να την επικαλεστεί ούτε ο Αρβανιτόπουλος, τότε που υπήρχε τρόικα, τονίζοντας ότι επικαλούνται τώρα αυτή τη λογική παρότι «δεν τους αναγκάζει καμία τρόικα».

Ο Μιχ. Κουρουτός αποκάλυψε ότι, την Παρασκευή το βράδυ, τον πήρε τηλέφωνο η Ν. Κεραμέως για να του «ανακοινώσει» ένα «ευχάριστο νέο», ότι ο πρωθυπουργός την επιφόρτισε να κατεβάσει ένα νομοσχέδιο «για το καλό σας». «Το ξέρετε το τραγούδι του Μηλιώκα ‘για το καλό μου', ε;» σχολίασε προς τον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και σημείωσε ότι απάντησε στην υπουργό πως «καθοδηγείται από τους εργοδότες, ότι υπάρχει οριζόντια διασύνδεση με τους εργοδότες, δεν διοικεί το υπουργείο η ίδια ή η κυβέρνηση, αλλά οι επιθυμίες των εργοδοτών». Διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για όλους τους εργοδότες, καθώς «υπάρχουν σχολεία που σέβονται τους εργαζόμενους και τους νόμους».

Όπως ανέφερε, είπε επιπλέον στην υπουργό ότι «δεν μπορούν αυτά τα σχολεία κάτω από αυτό το καθεστώς να δίνουν ισότιμους τίτλους με του δημοσίου».

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL