Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίζει το νομοσχέδιο της Δεξιάς για τον περιορισμό των διαδηλώσεων / Μπροστά στο απόλυτο αυτογκόλ και σε ακόμη ένα πολιτικό Βατερλό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίζει το νομοσχέδιο της Δεξιάς για τον περιορισμό των διαδηλώσεων / Μπροστά στο απόλυτο αυτογκόλ και σε ακόμη ένα πολιτικό Βατερλό

Μπροστά σε ακόμα ένα μεγάλο πολιτικό Βατερλό του, από αυτά που την τελευταία δεκαετία έχει αποδειχτεί πως αφήνουν έντονο το στίγμα τους πάνω του, βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την απόφαση της ηγεσίας του να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη.

Η επιλογή της Φ. Γεννηματά να στηρίξει μαζί με τη «Δεξιά» του Κυρ. Μητσοτάκη και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου ένα νομοσχέδιο με το οποίο μπαίνουν προϋποθέσεις και σοβαροί περιορισμοί στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι των πολιτών -και μάλιστα σε μια περίοδο όχι ουδέτερη, αλλά με τεράστια κοινωνικά ζητούμενα και με συνθήκες που δεδομένα θα γεννήσουν κοινωνικές διεκδικήσεις- φέρνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στην κοινωνία.

Η αντίφαση που δημιουργεί η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν διέλαθε της προσοχής της Κουμουνδούρου. «Στον αυταρχικό κατήφορό της, η κυβέρνηση βρίσκει συμπαραστάτες την Άκρα Δεξιά και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που το πρωί μιλούν για προοδευτικές λύσεις και το βράδυ υπερψηφίζουν τα αντιδραστικά κυβερνητικά νομοσχέδια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, η επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να στηρίξει το νομοσχέδιο της Ν.Δ. μοιάζει να συνθέτει το απόλυτο πολιτικό αυτογκόλ. Αφενός εξυπηρετεί απολύτως τον αρχικό σχεδιασμό του Κυρ. Μητσοτάκη να μην μείνει μόνο με το κόμμα Βελόπουλου, αλλά να λάβει και τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να δώσει επίφαση προοδευτικότητας. Έτσι, εμφανίζεται να προσκολλάται πάλι στη Ν.Δ. και στις στοχεύσεις της. Αφετέρου, στο πεδίο του ανταγωνισμού για την επιρροή στον προοδευτικό χώρο λειτουργεί ως «μέγας χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ» όπως ακόμα και ορισμένα στελέχη του ίδιου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρατηρούσαν.

Εντάσεις στο εσωτερικό

Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε την απόφαση αυτή, επικρατεί αναβρασμός όχι μόνο εντός της Κ.Ο., αλλά και εκρηκτικό κλίμα που διαπερνά κάθετα το κόμμα μέχρι και τη βάση του σύμφωνα με πληροφορίες της «Α». Το μέγεθος και η μαζικότητα των αντιδράσεων στην απόφαση της ηγεσίας να στηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο με το τεράστιο ιδεολογικό φορτίο που κουβαλάει σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά τους τελευταίους μήνες καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να καθιερωθεί ως αντικυβερνητική αντιπολιτευόμενη δύναμη δημιουργούν μια αντίφαση που, τελικά, εγείρει ερωτήματα για τα πολιτικά κίνητρα της Χαριλάου Τρικούπη.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για διαφοροποιήσεις στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, το ήδη δυναμιτισμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν μπορεί παρά να επιφέρει περαιτέρω συνέπειες.

Δεν είχε ενημερωθεί ο Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Συντονιστικού το βράδυ της Δευτέρας, με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών, και αμέσως μετά η Φ. Γεννηματά προέβη στη δήλωση με την οποία προεξόφλησε την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Εκεί προφανώς η πρόεδρος του κόμματος πήρε το «πράσινο φως» για τη δήλωση που ακολούθησε σχετικά με το «ναι επί της αρχής».

Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ωστόσο ότι ο Γ. Παπανδρέου, που απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση, δεν είχε ενημερωθεί από τη Φ. Γεννηματά για την απόφαση και συνεπώς για το περιεχόμενο της δήλωσης. Διαφορετική πηγή μετέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης με τη Φ. Γεννηματά, όπου φέρεται να εξέφρασε διαφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες εμφάνιζαν «πολύ προβληματισμένο» τον (προερχόμενο από το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου) πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού. Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσια παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 δήλωνε ότι, πέραν όλων των άλλων ενστάσεων και προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα έπρεπε να αποδεχτεί η Ν.Δ. ώστε το κόμμα του να ψηφίσει, το μείζον είναι η ευθύνη της απόφασης για τη διενέργεια των διαδηλώσεων να φεύγει εντελώς από την ΕΛ.ΑΣ. και να την έχει ο Συνήγορος του Πολίτη. Κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ενσωμάτωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μακρά διαδρομή στο συνδικαλιστικό κίνημα εξέφρασαν και χθες έντονα τις ενστάσεις τους προς βουλευτές - συνεργάτες της Φ. Γεννηματά. Αποδέκτες αυτής της δυσαρέσκειας έγιναν -μεταξύ άλλων- και οι Β. Κεγκέρογλου και Κ. Σκανδαλίδης.

Αλαλούμ υπό το βάρος των πιέσεων

Το επιχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να στηριχθεί η απόφαση για ψήφιση επί της αρχής είναι ότι «με την καθοριστική παρέμβασή μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις». Θυμίζουν δε ότι, τουλάχιστον από το 2001 και μετά, το κόμμα ήταν υπέρ εισαγωγής πλαισίου κανόνων για τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, χθες το πρωί η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα για να τεκμηριώσει ποιες αλλαγές πέτυχε επί του αρχικού ακραίου νομοσχεδίου και μ’ αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει στον κόσμο του την απόφαση να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό του «αλαλούμ» που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος αλλά και των εσωτερικών πιέσεων για αλλαγή στάσης είναι ότι αμέσως μετά στη Βουλή -δηλαδή λίγες ώρες αργότερα μετά την ανακοίνωση υπερψήφισης από τη Φ. Γεννηματά και την κομματική τεκμηρίωση- το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα κατέθετε δύο ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη βάση της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Εντόπισαν δηλαδή ζητήματα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που είχαν ανακοινώσει ότι ψηφίζουν επί της αρχής επειδή είχαν κατορθώσει να το αλλάξουν.

Το απόγευμα ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βουλή προανήγγειλε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταθέσει τροπολογία σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη διάταξη περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή, ενώ ο Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το κόμμα του να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για καταψήφιση της διάταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL