Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Συντηρητικός ελιτισμός με τήβεννο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Συντηρητικός ελιτισμός με τήβεννο

«Ο νόμος αυτός καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα» είπε χθες στη Βουλή ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, σε μια στιγμή κυνικής ειλικρίνειας όσον αφορά το ιδεολογικό υπόβαθρο του αντιδημοκρατικού του εκτρώματος, που μοναδικό σκοπό έχει τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι και έχει στηλιτευθεί από την πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας... πλην Λακεδαιμονίων.

Όπου τον ρόλο του «Λακεδαίμονα» ανέλαβε με άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο έγκριτος συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, που επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση από το συνταγματικό στο ιδεολογικό επίπεδο προβάλλοντας το επιχείρημα πως η Αριστερά διακρίνεται από ιδιοκτησιακή αντίληψη του δικαιώματος των διαδηλώσεων και ως εκ τούτου και μόνο αντιτίθεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στο άρθρο του ο κ. Αλιβιζάτος απέδωσε τις αντιδράσεις του ΚΚΕ «στον εγκλωβισμό του κόμματος του Περισσού στο παρελθόν» και, στη συνέχεια, αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη «λόγω έλλειψης επιχειρημάτων μπροστά στις επιτυχίες του σημερινού κυβερνητικού σχήματος».

Ο κ. Αλιβιζάτος με το άρθρο του φρόντισε να προδικάσει ως άνευ κοινωνικού και πολιτικού αντικρίσματος τις όποιες διαδηλώσεις με τις οποίες αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη το φθινόπωρο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, αποκομμένα από τον σφυγμό των λαϊκών στρωμάτων και του κόσμου της εργασίας, που ευημερεί χάρη στις επιτυχίες του κυβερνητικού σχήματος, θα χρησιμοποιήσουν τις ελάχιστες δυνάμεις τους στον δρόμο, ως ένα αναχρονιστικό εργαλείο του παρελθόντος, απέναντι σε μια κυβέρνηση πλατιάς αποδοχής.

Με λίγα λόγια, οι υγιώς σκεπτόμενοι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι με λογική, τα οικονομικά θύματα της πανδημίας και της κατακρήμνισης του τουριστικού προϊόντος που διακρίνονται για τις εκσυγχρονιστικές τους αντιλήψεις δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη και καλούνται να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του παρελθόντος, που με τις κομματικές τους ντουντούκες θα τους καλούν να βγουν στις φρεσκοβαμμένες λεωφόρους της Αθήνας.

Κανένα δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους δεν διακυβεύεται, σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, καθώς το μόνο που τίθεται πλέον -και χάρη στον κ. Χρυσοχοΐδη- εν αμφιβόλω είναι η «παρωχημένη κινηματική αντίληψη της Αριστεράς», που περιμένει Κουμουνδούρου και Περισσού γωνία για να εκμεταλλευτεί την ελλιπή τους πληροφόρηση για τις επιτυχίες του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.

Ίσως μια νέα «λίστα Πέτσα» να είναι μια κάποια λύση για την εμπέδωση των κυβερνητικών επιτυχιών και την απονομιμοποίηση των ανεπίδεκτων μειοψηφιών. Ε, κύριε καθηγητά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL