Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Η κυβέρνηση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο / Η κυβέρνηση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο: Η πανευρωπαϊκή κατακραυγή συνεχίζεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο / Η κυβέρνηση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο: Η πανευρωπαϊκή κατακραυγή συνεχίζεται...

«Σεβασμός στο αίτημα ασύλου»

«Εγώ και η ομάδα μου επιμένουμε ότι η αίτηση ασύλου είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Κάθε μέτρο που αποτρέπει ευάλωτα άτομα να ζητήσουν άσυλο αποτελεί σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε αφήγηση που απεικονίζει τους μετανάστες ως αρνητικό φαινόμενο και χρησιμοποιώντας λέξεις όπως ‘ασπίδα’ είναι απαράδεκτη» λέει στην «Α» ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ντομένεκ Ρουίθ Ντεβέζα, ο οποίος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τον όρο «Ακροδεξιά» στη συνεδρίαση της Δευτέρας και εξόργισε τους τρεις Έλληνες υπουργούς Μ. Χρυσοχοΐδη, Ν. Μηταράκη και Γ. Κουμουτσάκο.

Οι ευθύνες της Frontex

Για άρνηση των υπουργών να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες επαναπροωθήσεων κάνει λόγο έτερος ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, ο Ντίμαρ Κόστερ, κάνοντας αναφορά στις «μαρτυρίες» επαναπροωθήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται τους ισχυρισμούς και δεν είμαι πεπεισμένος, από όσα είπαν χθες οι υπουργοί, ότι θα ερευνήσουν πραγματικά τα αναφερόμενα περιστατικά» προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αφενός «διερεύνησης» των περιστατικών και επιβολής «κυρώσεων» από την Επιτροπή, αφετέρου ενός «μηχανισμού» δίκαιης κατανομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ντ. Κόστερ επισήμανε δε τις ευθύνες της Frontex που βρίσκεται επιτόπου, με στόχο, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την εντολή της, να βοηθήσει στη διάσωση ζωών.

«Απαράδεκτες οι επαναπροωθήσεις»

«Ακόμα πιο απογοητευμένη» δηλώνει από την πλευρά της η Κορνήλια Ερνστ της Ευρωπαΐκης Ενωτικής Αριστεράς μετά την προχθεσινή συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι, πέρα από τις «απαράδεκτες πρακτικές επαναπροωθήσεων», πολλά μέλη της Επιτροπής ένιωσαν «έλλειψη σεβασμού» από τους τρεις Έλληνες υπουργούς, καθώς δεν απάντησαν καν «στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους». «Το μόνο πράγμα που καταλάβαμε είναι ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν με την πρακτική της ‘αποτροπής των ανθρώπων πριν φτάσουν στην Ελλάδα’, η οποία για μένα είναι κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στην Επιτροπή LIBE δεν θα το αφήσουμε έτσι» τονίζει η Κ. Ερνστ και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι είναι η απόλυτη ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και στο έδαφος της Ε.Ε. Φυσικά, παράλληλα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα ασύλου της Ε.Ε., με δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών - μελών».

«Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Την «ανησυχία» του για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά για τα «παράνομες επαναπροωθήσεις», εκφράζει στην «Αυγή» και ο Έρικ Μάρκουαρντ από τους Πράσινους. «Υπάρχουν τόσες αποδείξεις και οι Έλληνες υπουργοί απλώς λένε ότι όλα είναι ψεύτικες ειδήσεις και δεν προσπαθούν καν να ερευνήσουν αυτές τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων» υπογραμμίζει και καλεί την Επιτροπή «να αναλάβει δράση κατά της κυβέρνησης». «Όταν κάποιος, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Η Επιτροπή πρέπει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εάν χρειαστεί. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης για να διασφαλίσουμε ότι αποκαλύπτονται τέτοιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογραμμίζει.

«Αποκαλύφθηκε η απάτη»

«Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE αποκαλύφθηκε πλήρως η απάτη που προσπάθησαν οι γνωστοί κύκλοι να στήσουν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας σοβαρές καταγγελίες έγκυρων οργανισμών ως δήθεν fake news της Τουρκίας» τονίζει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι «το χειρότερο απ’ όλα είναι η αδυναμία τους να δώσουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις, σαν αυτές που ζήτησε στη δική της παρέμβαση η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιοχάνσον αλλά και να απαιτήσουν αυτά που δικαιούται η Ελλάδα: Έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ηχηρό μήνυμα στον τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιά πρακτική

«Χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έμειναν εκτεθειμένοι μόνο οι υπουργοί του Μητσοτάκη, αλλά άφησαν εκτεθειμένη τη χώρα» σημειώνει, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως οι προχθεσινές αποκαλύψεις «επιβεβαιώνουν ότι το δήθεν φιλελεύθερο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας μετασχηματίζεται σε καθημερινή ακροδεξιά πρακτική».

Ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συντάσσεται με όσους διαβάλλουν και υπονομεύουν τη χώρα μας στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα», επιμένοντας στη ρητορική της «προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL