Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δημοψήφισμα του 2015 / Δημοψήφισμα του 2015: Όταν τα κανάλια ψήφιζαν... 94% «ναι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοψήφισμα του 2015 / Δημοψήφισμα του 2015: Όταν τα κανάλια ψήφιζαν... 94% «ναι»

Η "Αυγή" είχε δημοσιεύσει τότε τον πίνακα παραπλεύρως, ο οποίος αναδημοσιεύθηκε σε όλο το Ίντερνετ και τα social media, προκειμένου να δείξει πώς τα κανάλια είχαν μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μηχανισμό υπέρ του "Ναι" υιοθετώντας εξ ολοκλήρου την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας: "Ναι ή όχι στη ζώνη του ευρώ", όπως μετέφρασε το δημοψήφισμα η Ν.Δ., και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέλαβαν την αναπαραγωγή αυτής της ερμηνείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, που φάνταζε εξαρχής ναρκοθετημένο, η κάλυψη των δύο συγκεντρώσεων από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών ήταν μονόπλευρη, άνιση και πέρα από κάθε κανόνα: η συγκέντρωση του "Όχι" (στις 29 Ιουνίου) έτυχε κάλυψης από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων 8'.33'' αθροιστικά από όλα τα κανάλια, ενώ του "Ναι" (στις 30 Ιουνίου) η διάρκεια της ήταν 47'.23''.

ΜΜΕ: Από την προπαγάνδα των «Μένουμε Ευρώπη» στους λιβανωτούς Μητσοτάκη

Εάν εξαιρέσει κάποιος την ΕΡΤ, το "Ναι" προβλήθηκε 94%, έναντι 6% του "Όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αντίστροφο βέβαια (61% - 39%), αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Όπως και ο χορός των fake news, που έβρισκε έφορο έδαφος μπροστά στις πρωτόγνωρες καταστάσεις της περιόδου.

Κορυφαίο fake, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και σε σάιτ και μεταδόθηκε από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, η φωτογραφία με τη γιαγιά μπροστά στο ATM που προστατεύει την άλλη γιαγιά να σηκώσει χρήματα. Η φωτογραφία πλασαρίστηκε ως "πού μας φτάσανε", τελικώς αποδείχθηκε όμως ότι προερχόταν από χώρα της Λατινικής Αμερικής -καμιά σχέση, ευτυχώς δεν υπήρχαν τότε και τα Ellinika Hoaxes και βρήκαμε άκρη σύντομα.

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει πλήθος καταγγελιών, οι περισσότερες για το Mega, που συνέρρεαν αθρόα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην ΕΣΗΕΑ.

Δύο χρόνια μετά τον χορό ανισομέρειας και παράβασης κάθε νομικού και δημοκρατικού κανόνα ισονομίας, το ΕΣΡ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων, ρίχνοντας πάντως τα κανάλια στα μαλακά. Μόνο τρία πρόστιμα επιβλήθηκαν, ένα στον ΑΝΤ1 για μη τήρηση ισότιμου χρόνου 15.000 και δύο στον ΣΚΑΪ, 15.000 για την ανισομερή προβολή των απόψεων για το δημοψήφισμα και άλλα 20.000 ευρώ για την κάλυψη της συγκέντρωσης του "Ναι" και του "Όχι".

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε τον γενικό διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Στ. Μαλέλη, τον  Άρη Πορτοσάλτε και τον αρχισυντάκτη του Κ. Μπογδάνου Ν. Κονιτόπουλο, ενώ τιμώρησε με επίπληξη τους  Ό. Τρέμη, Μ. Σαράφογλου, Μ. Καψή και Μ. Χούκλη. Την απόφαση ανέτρεψε όμως λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο 2016, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, που τους έκρινε όλους "μη ελεγκτέους".

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL