Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το κεντρώο δεκανίκι της μαύρης Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κεντρώο δεκανίκι της μαύρης Δεξιάς

Τον Απρίλιο του 2012, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δημοσιοποιούσε μια δικής του διαμόρφωσης πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις. Είχε συμπληρώσει κάτι παραπάνω από έναν χρόνο στον δημαρχιακό θώκο, ενώ το ακραίο Κέντρο ήδη συμπορευόταν με τη Δεξιά στα πιο κομβικά πολιτικά ζητήματα. Η στενή συνύπαρξη είχε επισημοποιηθεί άλλωστε με την κυβέρνηση Παπαδήμου, με την άγρια μνημονιακή λαίλαπα να ξεσηκώνει τότε κοινωνική θύελλα, με διαδηλώσεις και ένα κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης.

Ο Γιώργος Καμίνης δήλωνε τότε πως η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ήταν αναγκαία επειδή πραγματοποιούνταν «τρεις πορείες την ημέρα το 2011». Φαίνεται πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της άγριας φτωχοποίησης διέφευγαν της προσοχής του τότε δημοτικού άρχοντα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ακολούθησε σε κρίσιμες στιγμές ο πιο ενεργός υποστηρικτής της (τότε) δικομματικής συναίνεσης.

Δήλωνε μάλιστα τότε πως η πρόταση νόμου φιλοδοξεί να «αποτελέσει ένα χρήσιμο νομοπαρασκευαστικό εργαλείο και, δεύτερον, να συμβάλει στην έναρξη ενός ανοιχτού, ανυπόκριτου και νηφάλιου δημόσιου διαλόγου».

Ο Γιώργος Καμίνης είναι νομικός και σίγουρα γνωρίζει πως οι προτάσεις του δεν ρύθμιζαν απλώς το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά έπλητταν τον πυρήνα του δικαιώματος. Ακριβώς όπως κάνει σήμερα το νομοσχέδιο της Ν.Δ., που την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Τα σημεία των δύο προτάσεων καταδεικνύουν πως, στην πραγματικότητα, ο «νηφάλιος δημόσιος διάλογος» δεν μπορεί εξ ορισμού να πραγματοποιηθεί, διότι σε έναν τέτοιο διάλογο μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις επιθυμούν να πληγεί ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος πυρήνας δικαιωμάτων. Όποιος επιθυμεί να διατηρηθεί ακέραια η συνταγματική τάξη, δεν μπορεί να συμμετάσχει επ' ουδενί σε μια υπονομευτική για τη δημοκρατία και άκρως επικίνδυνη συζήτηση.

Είναι απορίας άξιον τι θα πράξει τελικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία ανήκει σήμερα ο Γιώργος Καμίνης. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αηδιάζει με οτιδήποτε κοινωνικό, μα την ίδια ώρα ομνύει στην «πρόοδο». Όσες νομικίστικες ντρίμπλες και αν κάνει στη Βουλή, δεν δύναται να θολώσει την αλήθεια: δίνει χείρα βοηθείας στη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά σε κυνισμό ακόμα και τη διακυβέρνηση Σαμαρά.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ, καταγράφεται ξανά ως δεκανίκι και απολογητής της πιο «μαύρης» εκδοχής της ελληνικής Δεξιάς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL