Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Διαχείριση της υφεσης με "μπαλώματα", αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνιακές "φούσκες" / Το επιτελικό σχέδιο "βλέποντας και κάνοντας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχείριση της υφεσης με "μπαλώματα", αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνιακές "φούσκες" / Το επιτελικό σχέδιο "βλέποντας και κάνοντας"

Με πυξίδα τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” κινείται η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, στον απόηχο των δυσμενών στοιχείων για το βάθος της ύφεσης και της έκρηξης των απολύσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές νέα «δέσμη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του κόσμου της εργασίας” επιχειρώντας να μπαλώσει την πλήρη αποτυχία των οικονομικών μέτρων που επέβαλε υπό το πρόσχημα της πανδημίας.

Επιπλέον, “το επιτελικό χάος” που αναδεικνύεται στο κομβικό μέτωπο του τουρισμού ενταφιάζει τις προσδοκίες για... μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2020. Οι ένοικοι του Μαξίμου, χρησιμοποιώντας ως επικοινωνιακό όχημα τις μπουλντόζες του Ελληνικού που ξεκίνησαν να... γκρεμίζουν, επιχειρούν να μαζέψουν τα συντρίμμια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους. Ενόψει δε μιας πιθανής κοινωνικής έκρηξης, φροντίζουν να ποινικοποιήσουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία...

“Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα” αλλά φταίει ο κορωνοϊός...

“Γνωρίζουμε όμως ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο θα είναι επιπτώσεις δραματικές. Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα” επεσήμανε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”, ομολογώντας την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, με την πολύτιμη αρωγή των πολυάριθμων μονοφωνικών μίντια, επιδιώκει να αποτινάξει τις κυβερνητικές ευθύνες για την επιστροφή στο τούνελ της ύφεσης ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στον... κορωνοϊό.

“Αντιμετωπίζουμε μια κρίση η οποία είναι εξωγενής, αφορά στον κορωνοϊό, η ελληνική οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, πριν από την κρίση, και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις ενός γεγονότος του οποίου τα χαρακτηριστικά έχω ήδη περιγράψει”, είπε παραβλέποντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε την οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% και μέχρι τον Οκτώβριο (σ.σ.: πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης) είχε επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος...

Υποχώρηση της “δημοσκοπικής ευδαιμονίας"

Επιπλέον, η “δημοσκοπική ευδαιμονία” που επικρατούσε στο Μαξίμου εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Το 49,3% των πολιτών υποδεικνύει ως σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία, μια και ο Ιούλιος μπήκε με μαζικές απολύσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, καθώς για πολλές επιχειρήσεις έληξε το διάστημα των 45 ημερών στο οποίο απαγορεύονταν οι απολύσεις μετά την αναστολή συμβάσεων. Συν τοις άλλοις, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (47,5% έναντι 31,6%) θεωρεί ότι «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης”, κάτι που ερμηνεύεται ως δυσφορία για τις επιλογές και αστοχίες πολλών υπουργών.

Αντίστροφη μέτρηση για “διορθωτικές αλλαγές”

Υπ' αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν στην “Α” ότι “ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα”. Άλλωστε, η χώρα έχει εισέλθει στην περιοχή “του ουδέτερου πολιτικού χρόνου” όπως είχε προσδιορίσει την περίοδο μετά την 1η Ιουλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, “κομβικό ρόλο στον χρόνο αλλά και το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών αποφάσεων θα διαδραματίσει η έκβαση της συνόδου κορυφής στις 17-18 Ιουλίου με επίκεντρο το ταμείο ανάκαμψης”. Στην περίπτωση του “καλού σεναρίου”, που αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εισροή των κοινοτικών κονδυλίων με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, “οι διαδικασίες της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος θα επιταχυνθούν για την αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση των 32 δισ. (σ.σ.: το ποσό που προβλέπει για τη χώρα μας η αρχική πρόταση της Κομισιόν)”.

Ωστόσο, άλλοι «γαλάζιοι» παράγοντες σημειώνουν στην “Α” ότι “ο σχεδιασμός του προγράμματος αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ δεν θα γίνει από τους υπουργούς -οι υπουργοί θα αναλάβουν την υλοποίηση- αλλά κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του”. Δίνουν δε ιδιαίτερη έμφαση στον “κομβικό ρόλο της Επιτροπής Πισσαρίδη”. Υπ' αυτό το πρίσμα, εκτιμούν ότι “οι στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να γίνουν την άλλη εβδομάδα ή προς το τέλος του Αυγούστου ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και δεν θα έχουν “σαρωτικό” χαρακτήρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται δε να επιθυμεί την αξιοποίηση στελεχών με “τεχνοκρατικό προφίλ”, ενώ θα αναζητήσει και το “κεντρώο” άνοιγμα.

Στην παρούσα φάση, οι πλέον αδύναμοι κρίκοι του κυβερνητικού σχήματος είναι οι Γιάννης Βρούτσης, Χάρης Θεοχάρης και Λευτέρης Αυγενάκης. “Φουντώνει” δε η φημολογία περί μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, πιθανόν στο υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρουν ωστόσο κομματικοί παράγοντες “ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί να έρθει σε συμφωνία με το ‘σαμαρικό’ περιβάλλον προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εσωτερικές ισορροπίες”. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε ακυρώσει -προ δεκαπενθημέρου- τις “διορθωτικές κινήσεις” που είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης από το Ισραήλ απαιτώντας τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στο υπ. Δικαιοσύνης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Νovartis. Επιπλέον, φέρεται να ζητούσε την παραμονή του Γ. Βρούτση στο υπουργικό σχήμα αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου (σ.σ.: Ανάπτυξης και Επενδύσεων) του Άδ. Γεωργιάδη...

Αύριο ή την Τρίτη η δημοσίευση της λίστας

Αύριο ή την Τρίτη αναμένεται να δημοσιευτεί (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) η λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”, καθώς οι επιτελείς του Μαξίμου κλωτσούν το... τενεκεδάκι συνεχώς πιο πέρα στον χρόνο. “Απομένουν κάποια 24ωρα για τη δημοσιοποίηση της λίστας με το Μέσο και το ποσό που έλαβε

Επομένως, δεν μπορώ να είμαι απολύτως σαφής, αλλά είναι θέμα ημερών” απάντησε την Πέμπτη ο κ. Πέτσας,σε σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗ. Ενισχύοντας τις υποψίες περί “μαγειρέματος” των στοιχείων, σημείωσε ότι “είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του ελέγχου”, ενώ “έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της αποπληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στις 23 Ιουνίου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία μέχρι τέλος της προ-περασμένης εβδομάδας...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL