Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οι δρόμοι της κάνναβης σε Πελοπόννησο και Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δρόμοι της κάνναβης σε Πελοπόννησο και Ελλάδα

Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου*

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής ιστορίας της Ελλάδας. Αυτό καλό θα ήταν να το γνώριζε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προτού προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι -τους οποίους μάλλον επιλεκτικά θαυμάζει ο αρμόδιος υπουργός- καλλιεργούσαν την κάνναβη και τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή καραβόπανων, σχοινιών και υφασμάτων κάθε λογής, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.

Η καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα συνεχίστηκε σποραδικά, λόγω των αλλεπάλληλων πολέμων, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά τα πρώτα χρόνια από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες του σε κάνναβη κυρίως με εισαγωγές.

Μάλιστα το 1870 οι νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας πρωτοστατούσαν στην καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης. Η εφημερίδα της εποχής εκείνης «Μορέας» αναφέρει ότι το 1904 η παραγωγή στη Μαντινεία ανερχόταν στις 5.000.000 οκάδες.

Με τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η κλωστική κάνναβη αποτέλεσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν έως το 1932. Το 1928, για παράδειγμα, υπήρχαν στην Ελλάδα δέκα εργοστάσια, τα «κανναβουργεία», τα οποία επεξεργάζονταν την ίνα κυρίως για τη δημιουργία σκοινιών.

Η καλλιέργεια σταμάτησε εξαιτίας επίμονων πιέσεων της βρετανικής διπλωματίας ότι δεν θα αγόραζαν εις το εξής ελληνική σταφίδα αν δεν έπαυε η καλλιέργεια και η εξαγωγή κάνναβης... Για ποιο λόγο; Μα με την κυκλοφορία της ινδικής κάνναβης θα αποκόμιζε η Αγγλία τεράστια οικονομικά οφέλη, αφού η Ινδία ήταν δική της αποικία.

Από το 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά -ύστερα και από έντονες αμερικανικές πιέσεις- επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να σταματήσει οριστικά η καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης και τα ελληνικά κανναβουργεία σταδιακά οδηγήθηκαν στην πτώχευση -το τελευταίο κανναβουργείο έκλεισε στην Κέρκυρα αρχές του 1980.

Πάσα ομοιότητας με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν είναι συμπτωματική.

Σήμερα λοιπόν τα δεδομένα της καινοτομίας και της ανάπτυξης «επιβάλλουν» τη θεσμοθέτηση εναλλακτικών καλλιεργειών με περιβαλλοντική και αναπτυξιακή διάσταση που προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, που μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα του  Έλληνα αγρότη, που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και στους περιβαλλοντικούς στόχους της νέας ΚΑΠ, εμείς ως χώρα αποφασίζουμε να γυρίσουμε πάλι τον χρόνο πίσω και, το χειρότερο, τον γυρίζουμε τιμωρητικά.

Αντί να τολμήσουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, στον οποίο θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση και έρευνα γύρω από τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη, προχωράμε στην οπισθοδρόμηση...

Λάβετε υπόψιν ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα μη ψυχοδραστικό φυτό, είναι βιοδιασπώμενη και ανανεώσιμη πρώτη ύλη και δεν παράγει απόβλητα. Αντίθετα μπορεί να παραγάγει χιλιάδες καινοτόμα προϊόντα εντός ενός μεγάλου φάσματος παραγωγικών κλάδων, όπως τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα δομικά υλικά, την ενέργεια κ.ά. Ταυτόχρονα είναι δεδομένα τα περιβαλλοντικά οφέλη της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης καθώς και η συνδρομή της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης οι αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, που πανευρωπαϊκά θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ σε τζίρο τα επόμενα πέντε χρόνια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και μάλιστα άμεσες, είναι ένα σοβαρό κίνητρο επίτευξης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εδώ και χρόνια θεσπίσει ανώτερα επιτρεπτά όρια THC στα τρόφιμα με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να κυκλοφορούν νόμιμα με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να εξάγονται σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα να μην μπορούν να εξαχθούν, αφού δεν μπορούν να συνοδεύονται από τα ανάλογα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Υποκρισία ονομάζεται -αν όχι σκοπιμότητα- το να επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης από άλλες χώρες και να απαγορεύεται -διά της πλαγίας οδού- η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ειδικότερα στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, επιβάλλει και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του φυτού της βιομηχανικής κάνναβης.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλλει την διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλλει ο όρος «Μένουμε Ευρώπη» να αναφέρεται στην πραγματικότητα και να μην χρησιμοποιείται κατ' επίφαση ή κατά το δοκούν.

* Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και μέλος του Π.Σ. των Οικολόγων Πράσινων

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL