Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δραματικό SOS από εργαζόμενους και επιχειρηματίες στην Κέρκυρα / Το φθινόπωρο θα μιλάμε για συσσίτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραματικό SOS από εργαζόμενους και επιχειρηματίες στην Κέρκυρα / Το φθινόπωρο θα μιλάμε για συσσίτια

"Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Να μεταφέρετε την πραγματική εικόνα, αυτό σας ζητάμε" ήταν μια από τις πολλές εκκλήσεις που άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας από καταστηματάρχες σε έναν από τους έρημους τουριστικούς δρόμους στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο της αγοράς, εργαζόμενους και πολίτες σε όλη τη χώρα, διαπίστωσε πως η εικόνα που αντίκρισε στις προηγούμενες περιοδείες του επιβεβαιώθηκε και στην Κέρκυρα.

"Αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει έξω από τη φούσκα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει, το φθινόπωρο, αν ξανάρθω εδώ ή σε άλλα μεγάλα νησιά μας, στη Ρόδο, στην Κρήτη, δεν θα μιλάμε πια για μέτρα στήριξης της εργασίας ή των επιχειρήσεων, αλλά για οργάνωση συσσιτίων" προειδοποίησε καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό "να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις και κυρίως να σταματήσουν αυτό το απίστευτο αλαλούμ σε σχέση με την επανεκκίνηση του τουρισμού".

Δραματική εικόνα παντού

Η Κέρκυρα, όπως και η Ρόδος, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. "Η εικόνα που προσλαμβάνει κάποιος σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, και ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά όπως η Κέρκυρα, είναι μια εικόνα δραματική, εικόνα τραγική για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και στους ίδιους τους επιχειρηματίες" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη βόλτα που έκανε στο κέντρο της πόλης μαζί με τα στελέχη του κόμματος και τις  Έ. Αχτσιόγλου και Κ. Νοτοπούλου.

Ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, όπως τόνισε, έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή "με την ασυνεννοησία, με την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου". Στηλιτεύοντας τη στάση του Χ. Θεοχάρη έκανε λόγο για έναν υπουργό που είναι "εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό", ο οποίος "πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική".

Καταλόγισε ακόμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό την ευθύνη για ανυπαρξία σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες.

"Έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο και για το μπάχαλο αυτό την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης" υπογράμμισε. Μάλιστα υποστήριξε -και με βάση την εικόνα που μεταφέρουν οι άνθρωποι του τουρισμού- ότι οι αφίξεις φέτος θα είναι πολύ περιορισμένες εξαιτίας της "πρωτοφανούς ανυπαρξίας σχεδιασμού".

Κάνουν την πανδημία ευκαιρία για αναδιάρθρωση στην εργασία

Κατά τις συναντήσεις και τις συσκέψεις με επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους εργαζομένων στο νησί ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες και έμποροι υποστηρίζουν ότι τουρισμός υπάρχει μόνο στα λόγια. Κατέστη δε σαφές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως οι προβλέψεις των ίδιων είναι ακόμη χειρότερες. Παράλληλα υπογράμμισαν την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδοτικές ενισχύσεις από τις τράπεζες. "Κανένας μας δεν πήρε κεφάλαιο κίνησης" τόνισαν εκφράζοντας την ανησυχία ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ από το φθινόπωρο.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι τράπεζες ενισχύουν με χρηματοδοτήσεις "μόνο αυτούς που δεν έχουν ανάγκη" σημειώνοντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης.

Αφήσαμε 37 δισ. για στήριξη της κοινωνίας σε μια τέτοια στιγμή

"Έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξει παρέμβαση με οριζόντια μέτρα, η ύφεση θα είναι πολλαπλάσια του αναμενομένου" είπε ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο δημόσια ταμείο τα χρήματα για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

"Αφήσαμε τα 37 δισ. για μια κρίσιμη στιγμή, όπως τώρα" σημείωσε τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί "τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία, πόσο μάλλον όταν έρχεται η Ε.Ε. και συζητά σε μια ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 με 23 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις".

Ανοσία της αγέλης στην πράξη

Επανέλαβε δε την άποψη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης στην οικονομία κατηγορώντας την πως αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης, όπως το 2010. "Χρησιμοποιούν την κρίση για να επιβληθούν πρακτικές οι οποίες ήταν στα μυαλά κάποιων ακραίων νεοφιλελεύθερων εργοδοτών και τα μνημονιακά χρόνια. Είχαν αποκρουστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχονται να επιβληθούν" υπογράμμισε.

Μάλιστα σημείωσε ότι η de facto μείωση κατά 20% στους μισθούς, που έχει γίνει πράξη, η εκ περιτροπής εργασία, η ανυπαρξία πλαισίου επιτήρησης των όρων εργασίας "είναι πρακτικές που ήρθαν με ευκαιρία την πανδημία, αλλά κάποιοι θέλουν να μείνουν αυτές οι πρακτικές".

Συνομιλία με διαμαρτυρόμενους ξεναγούς

Κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα ο Αλ. Τσίπρας "έπεσε" πάνω στη διαμαρτυρία των ξεναγών και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους. Όπως του είπαν, ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εργάζονται, ενώ είναι απαισιόδοξοι καθώς "οι τουρίστες δύσκολα θα μπουν στα τουριστικά λεωφορεία για την ξενάγηση φοβούμενοι τον κορωνοϊό.

"Εκτός από εσάς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και είναι ουσιαστικά αόρατοι, αφού η Πολιτεία δεν τους έχει σταθεί καθόλου" τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL