Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γ. Ραγκούσης: Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία... του πολίτη-διαδηλωτή (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ραγκούσης: Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία... του πολίτη-διαδηλωτή (Video)

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αφοπλίσει τους πολίτες από το δικαίωμα τους να διεκδικούν. Ο Γιάννης Ραγκούσης αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που εγείρει η κυβερνητική πλειοψηφία τονίζοντας ότι με το προεδρικό διάταγμα Ν. Δένδια το 2013 υπήρχε ήδη σε λειτουργία ο περιορισμός στο πεζοδρόμιο για τις μικρές διαδηλώσεις των 50 ατόμων. Ενώ έδειξε αντίστοιχες φωτογραφίες τις οποίες κατέθεσε στα πρακτικά.

"Επιδιώκετε την ποινικοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής στις διαδήλωσεις" υπογράμμισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όπως πρόσθεσε: 

"Καθιστάτε την ηγεσία της Αστυνομίας σε απόλυτο αφεντικό, κάτι που δεν συναρτάται με ένα κράτος δικαίου. Στην πραγματικότητα εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στο δολοφόνο, τον λαθρέμπορο, το βιαστή, τον καταχρηστή εισάγετε τον πολίτη-διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε μια πορεία διαμαρτυρίας απειλείται με ποινή φυλάκισης». 

Τι θα κάνετε αν είναι μια διαδήλωση μαθητών, ανθρώπων ΑΜΕΑ, συνταξιούχων; ρώτησε ο κ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να κάνει μια "προληπτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται".

Ειδικότερα, στις προσωπικές βολές που εκστόμισε εναντίον του, μέσω ρ/δ η Σ. Βούλτεψη ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε δηκτικά: «επί χούντας ήμουν πιτσιρίκι δεν έκανα αντίσταση όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης» υπενθυμίζοντας την απίστευτη ρήση του πρωθυπουργού ότι ήταν «πολιτικός εξόριστος» στην κούνια του στο Παρίσι!

Τέλος ο Γ. Ραγκούσης κάλεσε τη Σ. Βούλτεψη να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη αλλιώς "ο νοών νοείτω".

Η Σοφία Βούλτεψη έλαβε το λόγο και υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν προσωπικά αλλά στην ανακοίνωση του κ. Ραγκούση. Δια του λόγω το αληθές, ιδού το απόσπασμα από το ΣΚΑΙ και το τι ακριβώς είπε η κ. Βούλτεψη στο ρ/δ του ΣΚΑΙ το πρωί.

Κατ. Μπρέγιαννη

Η δήλωση της Σ. Βούλτεψη στον ΣΚΑΙ:

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/850183933&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής:

Τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας το 1971. Τα νομοθετικά διατάγματα παρέμειναν νεκρά σε όλη τη διάρκεια της Αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας.

Στη συνέχεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε μερικά απτά παραδείγματα που φανερώνουν τις ομοιότητες των δύο νομοθετημάτων, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα για τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία Οργανωτή Αρχών και την ευθύνη Οργανωτή.

"Αυτά είναι ενδεικτικά τέσσερα μόνο παραδείγματα που πιστοποιούν όχι μόνο ότι υπάρχει αντιγραφή του χουντικού διατάγματος του 1971, αλλά και ότι το δικό σας σχέδιο νόμου είναι και χειρότερο. Γιατί τουλάχιστον η χούντα, όταν ήρθε η ώρα να μεταφέρει την ευθύνη, την μετέφερε στον οργανωτή και στους ομιλητές. Εσείς με αυτό το σχέδιο νόμου καθιστάτε υπόλογους, υπεύθυνους και αύριο καταδικασμένους με 1-2 χρόνια φυλακή, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και αυτούς που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση. Πράγμα που ούτε η χούντα είχε κάνει το 1971" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης.

Κύριε Καραγκούνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πράγματι ήταν ένας από αυτούς που ηγήθηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά, ίσως κάποια στιγμή ως παράταξη, όταν περάσετε από αυτόν  τον κύκλο της ακραίας δεξιάς στροφής που έχετε κάνει, θα αναρωτηθείτε γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν έφερε ένα τέτοιο σχέδιο νόμου που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Αν ήταν νεκρά όλα αυτά τα διατάγματα, τότε τι ισχύει στη χώρα; Ισχύει μήπως αυτό πάνω στο οποίο στηρίζετε το δικό σας ψευδο-αφήγημα; Δηλαδή, ότι η Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι μια χώρα που μπορούν 50 άτομα να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας - πόσες φορές το έχετε πει τις τελευταίες μέρες- και δεν ντρέπεστε αφού είναι απόλυτο ψέμα να λέγεται κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη που αν μη τι άλλο έπρεπε να γνωρίζουν τη κείμενη νομοθεσία.

Πριν από λίγο, κ. Καραγκούνη κάνατε την απρεπή σύγκριση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με τις διάφορες δυστυχώς εκδηλώσεις βίας που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες ή και να χαθούν ανθρώπινες ζωές με τις οποίες βεβαίως και δεν έχουν καμία σχέση.

Είναι η Ελλάδα λοιπόν, παραδομένη στους μπαχαλήκηδες; Είναι η Ελλάδα μια χώρα που όποιος θέλει, 50 άτομα, κλείνουν έναν δρόμο; Είναι η Ελλάδα μια χώρα στην οποία η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να απαγορεύσει, χωρίς το δικό σας απαράδεκτο νομοθέτημα, μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη;

Η απάντηση είναι, ΟΧΙ. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Αυτή είναι η ψεύτικη Ελλάδα για την οποία μιλάτε εσείς αυτές τις μέρες στον ελληνικό λαό.

Και σήμερα μπορεί η ΕΛ.ΑΣ να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Θυμίσατε το παράδειγμα με τη συγκέντρωση που πήγε να κάνει η ΠΟΑΣΥ μέσα στα Εξάρχεια. Το έκανε αυθαίρετα; Ή το έκανε βασισμένη στην κείμενη νομοθεσία; Και όταν απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις με αφορμή την άφιξη ξένων ηγετών;  

Υπάρχει λοιπόν το προεδρικό διάταγμα, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη το 1991, σύμφωνα με το οποίο δίνεται το δικαίωμα στην ελληνική αστυνομία και σήμερα -χωρίς να χρειάζεται το δικό σας νομοθέτημα- να απαγορεύσει μια συγκέντρωση.

Είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μια χώρα που μπορούν 50 άτομα να κλείσουν έναν δρόμο; Λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό και ψέματα σε βάρος συναδέλφων σας.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που το ’13 έστειλε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα 120, με βάση το οποίο η ΕΛ.ΑΣ έχει τη δυνατότητα όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο.

Δίνω δύο φωτογραφίες, που τυχαία έβγαλα όταν μπήκε το νομοσχέδιο σας σε δημόσια διαβούλευση. Μία έξω από το Υπ. Εσωτερικών με 50 άτομα στο πεζοδρόμιο και μία έξω από το Κοινοβούλιο, με 50 άτομα στο πεζοδρόμιο. Πώς τους έβαλε εκεί η ΕΛ.ΑΣ; Περίμενε το δικό σας νομοθέτημα; Λέτε ψέματα, γιατί υπάρχει το Π.Δ του Δένδια που είναι σε ισχύ από το 2013.

Μπορεί ο καθένας να σπάει; Έπρεπε να έρθει ο δικός σας νόμος; Λέτε και πάλι ψέματα. Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, με συγκεκριμένα άρθρα που έχουν ποινικοποιήσει αυτές τις συμπεριφορές και αναφέρομαι στο νέο Π.Κ που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου.

Για να δείτε πόσα ψέματα λέτε στον ελληνικό λαό. Που είναι οι συγκεκριμένες διατάξεις στο δικό σας σχέδιο νόμου, είτε για τις πορείες των 50 ατόμων, είτε για την τιμωρία αυτών που μπορεί να καταστρέψουν ή να ζημιώσουν; Δεν υπάρχουν πουθενά.

Αυτό που επιδιώκετε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις.

Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την ελληνική νεολαία από το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εισοδήματά τους, τις συντάξεις τους.

Αυτές οι κατηγορίες πολιτών, ένα όπλο διαθέτουν όταν νιώθουν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, το εισόδημά τους και η σύνταξή τους: το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη συνάθροιση, τη διαμαρτυρία, την ειρηνική αντίδραση.

Πίσω από τα ψέματα που χρησιμοποιείτε επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία.

Ταυτόχρονα με αυτό, καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε απόλυτο αφεντικό χωρίς καμία εγγύηση που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους, όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, θα σας έλεγα και όλους τους πεφωτισμένους που ανήκουν στις τάξεις της ΝΔ, ότι εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον βιαστή, τον λαθρέμπορο, τον καταχραστή εισάγετε τον πολίτη διαδηλωτή που ελεύθερα συμμετέχει σε μια διαδήλωση, γιατί αν συμμετέχει σε μια συγκέντρωση και σε μια πορεία που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας, αυτομάτως είναι όχι απλώς κατηγορούμενος, αλλά τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης.

Είναι πράγματι εύκολο κανείς να διολισθαίνει σε δεξιές πολιτικές, αλλά είναι δύσκολο να διατηρεί τη σοβαρότητά του. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτό το σ/ν δεν υποφέρει μόνο ως προς το στοιχείο της δημοκρατικότητας, υποφέρει και ως προς το στοιχείο της σοβαρότητας.

Σας ζητά, συνάδελφοι της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση να νομοθετήσετε ότι σε μια συγκέντρωση όπου θα ακολουθήσει μετά από αυτή και πορεία, όχι 50, αλλά 10.000 εργαζομένων, η οποία θα εξελιχθεί ειρηνικά και χωρίς κανένα παρατράγουδο, σε μια συγκέντρωση λοιπόν, 10.000 ανθρώπων που θα υπάρξει άρνηση να οριστεί οργανωτής και να γνωστοποιηθεί η συγκέντρωση αυτή εγγράφως στην ΕΛ.ΑΣ, θα είναι μια συγκέντρωση που η ΕΛ.ΑΣ με τον νόμο που πάτε να ψηφίσετε, θα οφείλει να την κηρύξει παράνομη και θα οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα για να την διαλύσει.
Θα είναι μια συγκέντρωση που η ΕΛ.ΑΣ θα υποχρεούται να συλλάβει 10.000 ανθρώπους, Ελληνίδες και Έλληνες εργαζόμενους απλώς και μόνο επειδή δεν θα έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως στην ΕΛ.ΑΣ. Και οι αστυνομικοί εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συλλάβουν τους εργαζόμενους συμπολίτες τους.
Και στο τέλος, αφού τους συλλάβει, θα πρέπει να βρείτε κρατητήρια να τους βάλετε, γιατί θα πρέπει να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους επειδή συμμετείχαν σε μια τέτοια συγκέντρωση.
Αν αυτό αν δεν είναι νομοθετική γελοιότητα και ακραίος νομοθετικός λαϊκισμός, τότε ειλικρινά δεν ξέρω πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς.  
Και τελικά ή θα γίνουν αυτά που μόλις σας είπα με βάση το νόμο σας ή βεβαίως θα ξεφτιλιστείτε και εσείς και ο νόμος σας. Γιατί θα βλέπει ο ελληνικός λαός να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες χωρίς υποβολή γνωστοποίησης στην αστυνομία δήλωσης οργανωτή και εσείς δεν θα κάνετε τίποτα.

Και τι θα κάνετε με μια αυθόρμητη συγκέντρωση οπαδών ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα; Που  βγαίνουν από το γήπεδο και κάνουν συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος, πανηγυρίζουν και μετά κάνουν πορεία στη πλατεία Ομονοίας και δεν έχουν ούτε οργανωτή ούτε τίποτα, τότε η ΕΛ.ΑΣ δύναται να τους επιτρέψει να το κάνουν; Ή αυτοί θα πρέπει να συλληφθούν με βάση το νόμο που φέρνετε ή εσείς θα ξεφτιλιστείτε.

Τι θα κάνετε με μια κινητοποίηση μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωσή τους;

Τι θα κάνετε με μια συγκέντρωση συνταξιούχων;

Τι θα κάνετε αλήθεια με μια συγκέντρωση ΑμΕΑ, ατόμων με ειδικές ανάγκες, που θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους; Θα τους συλλάβετε γιατί δεν κατάφεραν να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωση τους ή γιατί ανάμεσά τους μπήκαν κάποιοι που προκάλεσαν ζημιές;

Σε αυτή τη γελοιότητα οδηγείτε την έννομη τάξη της χώρας, την ΕΛ.ΑΣ και την ελληνική κοινωνία. Βασισμένοι σε ψέματα. Γιατί αυτό που σας απασχολεί είναι ουσιαστικά να κάνετε μια προληπτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης  που έρχεται.

Και ενδεχομένως να κάνετε, μέσω της απαγόρευσης και της ποινικοποίησης της συμμετοχής σε συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, ενδεχομένως να κάνετε μια προληπτική διαχείριση, της οικονομικής διαχείρισης που έχετε σκοπό να κάνετε, με τα χρήματα του ελληνικού λαού το επόμενο διάστημα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν είμαστε μόνο αρνητικοί με αυτό το σ/ν. Είμαστε πραγματικά σε μια θέση να υποστηρίξουμε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα δεν κρύβεται τίποτα παραπάνω από ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, από ένα ανελεύθερο αυταρχικό κράτος το οποίο στήνετε μέρα με την ημέρα.

Και θέλω να αναφερθώ και σε ένα προσωπικό ζήτημα και συγκεκριμένα  στη συνάδελφο κ. Βούλτεψη, λέγοντάς της πάρα πολύ ήρεμα: επειδή άκουσα ότι σήμερα αφήσατε βαρύτατους υπαινιγμούς, μιλώντας μάλιστα για κιτάπια που δε θέλετε να ανοίξετε για εμένα και την οικογένειά μου την περίοδο της χούντας. Εγώ καταρχάς, τη περίοδο της χούντας ήμουν πιτσιρίκι λίγων ετών, δεν έκανα αντίσταση όπως ο κ. Μητσοτάκης, τέτοια γελοιότητα δεν μπορώ να την πω. Η μητέρα μου ήταν μια σαν όλα τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων, μάνα που μεγάλωνε δύο παιδιά μόνη της, γιατί ο πατέρας μου ταξίδευε ως ναυτικός στους ωκεανούς, άρα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη χούντα.

Σας ενημέρωσα πάρα πολύ ήρεμα και ψύχραιμα και σας ενημερώνω και για κάτι ακόμη: αν δεν ανακαλέσετε και αν δε ζητήσετε συγγνώμη για αυτή την αθλιότητα τη συκοφαντική που αφήσατε σε βάρος εμένα και της οικογένειάς μου σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ , τότε, ο νοών νοείτω για τα περαιτέρω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL