Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο" / ΣΥΡΙΖΑ: Φέρτε στη Βουλή τον συμβιβασμό Novartis - ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο" / ΣΥΡΙΖΑ: Φέρτε στη Βουλή τον συμβιβασμό Novartis - ΗΠΑ

Την εξέταση και συζήτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με τις ΗΠΑ και το πρόστιμο που της επεβλήθη από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να έχουν θέσει ως ορόσημο την 22α Ιουλίου προκειμένου να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή κατέθεσαν αίτηση στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής ζητώντας (όπως αναφέρουν) «αυτό που όφειλε να πράξει ο ίδιος: να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή προκείμενου να συζητήσει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη Novartis, καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο».

Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να υπάρξει επίσημη μετάφραση του κειμένου του συμβιβασμού προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν δύο ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

* Εάν νομίμως η Επιτροπή διά του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων την 25η Ιουνίου 2020.

* Εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ - Νovartis.

«Παίγνιο στα χέρια ενός ιδιώτη η Επιτροπή»

«Ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για τη δημοκρατία, ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος. Μετέτρεψαν την Προκαταρκτική Επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη, που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο» τονίζουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική.

«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνής, ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛ.ΑΣ. και ενώ μόλις τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευτελίζουν μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο επιχειρώντας να μετατρέψουν την Προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης» επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι και η γνωμάτευση που πλήρωσε ο Σ. Μιωνής εντάσσεται στην προσπάθεια αντιπερισπασμού για να μην αναληφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία της Novartis ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο Ν.Δ. και Κ. Μητσοτάκης επιχειρούν τον ύστατο αντιπερισπασμό. Προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novartis και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή και δεσμεύονται ότι «και αυτή τη φορά θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL