Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό / Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στο πιο βαθύ σκοτάδι, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό / Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στο πιο βαθύ σκοτάδι, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα

Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι ένα εννιάχρονο κορίτσι από η Ρόδο, του οποίου η μητέρα είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος, λιποθύμησε από την πείνα, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, των οποίων η αβεβαιότητα και οι δυσκολίες επιτείνονται από τις επιλογές της κυβέρνησης.

«Πιστεύω και φοβάμαι ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο» σχολίαζε ο Αλέξης Τσίπρας προς το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ακούγοντάς τους να περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εργασιακή πραγματικότητα στον χώρο τους, που συνεισφέρει τα μέγιστα στο εγχώριο ΑΕΠ.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο είτε με ένα επίδομα ανεργίας, αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την κατάσταση αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου διαπιστώνοντας τελικά ότι, ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, η εικόνα στην εστίαση είναι εικόνα «εξαθλίωσης» και γενικότερα στον τουριστικό κλάδο ότι «ουσιαστικά είμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε με την πανδημία».

Εν μέσω της «τραγικής κατάστασης», που επικρατεί ιδίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, οι μεγάλη πλειονότητα των οποίων έχουν εποχική εργασία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το οξύμωρο να «βλέπουμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν μέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων». «Και κάτι παραπάνω» παρατήρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία προκειμένου να επιβάλουν ακόμα πιο αντεργατικές λογικές» και ζήτησε από την Ομοσπονδία να παλέψουν για την επιβίωση των ανθρώπων τους, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα.

Να επιδοτήσουμε την εργασία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύφεση 16%, «δεν μας λένε όμως με ποιο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης». Όπως είχε κάνει νωρίτερα η τομεάρχης Εργασίας  Έ. Αχτσιόγλου, που μαζί με την τομεάρχη Τουρισμού Κ. Νοτοπούλου συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Σημείωσε ότι δίνει για τους εργαζόμενους τρεις εναλλακτικές εκδοχές: είτε μείωση κατ' ελάχιστο 20% του μισθού είτε να τεθούν οι εργαζόμενοι σε επιδοτούμενη ανεργία είτε να απολυθούν».

Ο Γ. Χότζογλου τόνισε ότι δεν μένουν ακάλυπτοι μόνο οι άνεργοι, αλλά και όσοι εργαστούν «εμμέσως» με το «δήθεν πρόγραμμα 'Συν- Εργασία'». Σημείωσε ότι δεν ισχύει το ίδιο στην Ευρώπη, όπου άλλα λέει το πρόγραμμα SURE. «Εδώ κάναμε 'βαφτίσια', το 'βαφτίσαμε' 'Συν-Εργασία', καταργήσαμε εμμέσως τις κλαδικές συμβάσεις και περικόπτουμε τους μισθούς κατά 40%. Σε εμάς τόση είναι η μείωση».

Εξηγώντας γιατί προκύπτει τόσο μεγάλη μείωση, είπε ότι η αναπλήρωση στον ονομαστικό μισθό, που λέει η κυβέρνηση, σε εκείνους δεν ισχύει διότι ο ονομαστικός μισθός τους προκύπτει από εργασία τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, καθώς τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης δεν δουλεύουν πενθήμερο, είμαστε επτά μέρες ανοικτά». Δεν υπάρχει αναπλήρωση αμοιβής σε αυτή τη μορφή, επομένως η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, είπε.

Απέναντι στη ζοφερή κατάσταση ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέποντας τι έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη λέει ότι ο μοναδικός δρόμος στήριξης της κοινωνικής συνοχής σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα στα ταμεία του κράτους, είναι να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο και να επιδοτήσουμε την εργασία για όσο χρειαστεί».

Υπογράμμισε δε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη χρηματοδότηση στο 100% του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις και στο 40% του μισθολογικού.

Προβλέψεις για μόλις 10% των περυσινών αφίξεων

«Ήδη μετράμε 250.000 χαμένες θέσεις εργασίας...»

“Σχεδόν η πλειονότητα των εργαζομένων στην εστίαση μένει εκτός της ρύθμισης των 400 ευρώ”

«Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει.  Ήδη μετράμε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο» επισήμανε ο Γ. Χότζογλου παραπέμποντας στα στοιχεία του ΟΑΣΑ. «Αν κάνετε μια βόλτα στην Αθήνα, όλα τα εμβληματικά ξενοδοχεία είναι κλειστά» σχολίασε επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έπρεπε να είχαν ανοίξει από την 1η Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις για αφίξεις, το αφήγημα ότι θα καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος τη σεζόν, καταρρέουν πανηγυρικά, δεν χαιρόμαστε καθόλου γι' αυτό, όμως οι δικές μας προβλέψεις μιλούν για αφίξεις 10% σε σχέση με πέρυσι». Δηλαδή από 32 εκατ. πέρυσι να φτάσουμε 3,5 εκατ. αφίξεις φέτος». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι, ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, «δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας για φέτος το καλοκαίρι».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ εξήγησε πώς με την ΚΥΑ και την ερμηνευτική εγκύκλιο Βρούτση, αντί να αποσαφηνίζονται τα πράγματα, μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις αφήνοντας εκτός του επιδόματος των 400 ευρώ πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Κοινώς, οι εποχικοί υπάλληλοι που φέτος δεν θα βρουν δουλειά θα πάρουν μόλις 400 ευρώ ανά μήνα για τρεις μήνες.

Ο όρος που τίθεται είναι ότι «θα έπρεπε να είχες πάρει πέρυσι αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 και να μην υπερβαίνεις τις 80 μέρες». Όμως, σημείωσε, «σχεδόν η πλειονότητα των εργαζομένων στην εστίαση μένει εκτός ρύθμισης επειδή τα επιδόματα ανεργίας λήγουν τον Μάρτιο, κάποιοι έχουν επιδότηση ανεργίας πάνω από 80 μέρες, τους πετάει κι αυτούς έξω».

Επιπλέον μένουν εκτός και χιλιάδες «που δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας είτε επειδή είχαν πέσει θύμα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίες είτε επειδή ήταν η πρώτη χρονιά τους στον κλάδο».

«Ακόμα να κηρυχθεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση»

Για «απόλυτο χάος» και «απόλυτη εξαθλίωση» στην εστίαση, που συντείνει στη λογική «θα δουλεύεις όποτε θέλω, όσο θέλω και όπως θέλω» μίλησε ο Γ. Χότζογλου.

Επισήμανε ότι υπάρχει μια συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί από 12.12.2019, που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι προϊόν απόφασης του ΟΜΕΔ, όμως η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά εδώ και έξι μήνες να την κηρύξει υποχρεωτική». Αυτό παρότι η Ομοσπονδία έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος Βρούτση για να κηρυχτεί η σύμβαση υποχρεωτική και ακόμα δεν έχει κηρυχθεί».

«Είχαμε μια καλή συλλογική σύμβαση και το υπουργείο επί των ημερών μας είχε δουλέψει γι' αυτό, φοβάμαι όμως ότι θα έρθει η στιγμή να σας ζητήσουν να αναθεωρηθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Ήρθε...» είπε ο Γ. Χότζογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL