Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Βερναδάκης: Επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα η αναδιάρθρωση του αστυνομικού κατασταλτικού μηχανισμού

Η κρισιμότερη αλλαγή κρύβεται στην ίδρυση "Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας" (άρθρο 19), η οποία εφεξής αναγορεύεται στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό οριοθέτησης, πρόληψης και καταστολής των κοινωνικών κινημάτων και ειδικότερα των οιονεί "ριζοσπαστικών", σημειώνει ο Χριστόφορος Βερναδάκης

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναδάκη στα social media:

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τη σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα επιχείρηση αναδιάρθρωσης του αστυνομικού κατασταλτικού μηχανισμού του Κράτους.

Το νομοσχέδιο δεν περιορίζεται στην αυταρχική συρρίκνωση του δικαιώματος στη διαδήλωση. Εκεί θα πέσουν - ίσως και σκοπίμως ως ένα βαθμό - τα φώτα της δημοσιότητας και η πίεση της αντιπολίτευσης.

Η κρισιμότερη αλλαγή κρύβεται στην ίδρυση "Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας" (άρθρο 19), η οποία εφεξής αναγορεύεται στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό οριοθέτησης, πρόληψης και καταστολής των κοινωνικών κινημάτων και ειδικότερα των οιονεί "ριζοσπαστικών".

Με τη Διεύθυνση αυτή και γενικότερα με την εκπόνηση της "Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας" με την οποία εξοπλίζεται, επιχειρείται μια συνολική αναδιάρθρωση της έννοιας του "εσωτερικού εχθρού", ο οποίος πλέον εντοπίζεται ρητώς στις πάσης φύσεως "αντισυστημικές αντιδράσεις".

Προσοχή στη διατύπωση της ίδιας της Αιτιολογικής Εκθεσης του νομοσχεδίου:

"Η εν λόγω Διεύθυνση συνιστά εφεξής, τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της «Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας». Επιπλέον, [...] καθορίζονται οι επιμέρους αρμοδιότητες και δράσεις της Διεύθυνσης, προκειμένου να αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή, έμφυλη και ενδοσχολική βία".

Είναι προφανές ότι η ενδοοικογενειακή ή η έμφυλη βία που συνιστούν συγκεκριμένα αδικήματα δεν χρειάζονται μια νέα ειδική Διεύθυνση για να αντιμετωπιστούν. Χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα για τα νέα "αδικήματα", την "ριζοσπαστικοποίηση" ή τον "βίαιο εξτρεμισμό" που προληπτικά κατά το νομοσχέδιο χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Να επισημάνουμε για να μαθαίνουμε: η Δεξιά έχει βαθύτατη γνώση και κουλτούρα διαχείρισης του Κράτους και της διοίκησης.

Εμείς με τη σειρά μας, πρέπει να εμβαθύνουμε πολύ για να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα βαθιών δημοκρατικών τομών στο κράτος, κάτι που ειδικά στο χώρο της Αστυνομίας δεν κάναμε καθόλου κατά τη διακυβέρνησή μας....

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις