Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μπλόκο στις διαδηλώσεις προωθεί η κυβέρνηση – Την Τετάρτη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής (Video)

Μπλόκο στις διαδηλώσεις επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έρχεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή όπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν "ύποπτες" ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τις διαδηλώσεις

 

Την Τετάρτη θα έρθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και ενδεχομένως να έχει αλλαγές όπως είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης στο Open.

Το νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις διότι περιορίζει το βασικό δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία. Σύμφωνα με όσα είπε συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ εκτός του περιβόητου «διαμεσολαβητή», ή του ιδιώνυμου για τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί θα ισχύει και η προληπτική απαγόρευση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που αυτές κριθούν «ύποπτες» για την πρόκληση επεισοδίων.

Ωστόσο ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για «διορθωτικές κινήσεις» που θα γίνουν στο νομοσχέδιο με την κατάθεση του.

Στο ίδιο κανάλι, ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σ. Μπαλάσκας απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα υπάρχει προληπτική αξιολόγηση για το ποια πορεία ενδέχεται να καταλήξει σε παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να απαγορεύεται. «Απ ότι έχω διαβάσει στο νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση «ναι». Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή της κάθε μεγάλης πόλης και με την Επιτροπή που θα υπάρχει θα υπάρχει μια απόφαση, η οποία θα παίρνεται από κάποιους ανθρώπους για το αν θα πραγματοποιηθεί μία πορεία ή όχι».

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις προβλέπει την επέκταση των αστικών κυρώσεων στους οργανωτές μιας διαδήλωσης εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας. Την εποπτεία των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Τέλος την θέσπιση ως «ιδιώνυμου» του αδικήματος για συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από τις αρχές.

Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει και στο παρελθόν από τη Ν.Δ. ενώ αποτελούσε πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας για το Δήμο της Αθήνας.

Όπως έγραφε η ΑΥΓΗ σε πρόσφατο ρεπορτάζ της: "Το νομοσχέδιο βασίζεται σε μια παλιότερη πρόταση που είχε καταθέσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης -και βέβαια δεν είναι άσχετη με την αγωνία της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της εκείνη την περίοδο να περιστείλουν κατά το δυνατόν το κύμα διαδηλώσεων της εποχής. Χρησιμοποιεί όμως ευρύτατα και ένα κολάζ από τα πιο αυστηρά πλαίσια που ισχύουν στην Ευρώπη, τα οποία βέβαια αφενός αναφέρονται σε διαφορετικές κοινωνικές παραδόσεις, αφετέρου υπόκεινται σε ισχυρή κοινωνική κριτική."

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις