Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το είδος της πληροφόρησης που παρέχουν αυτές τις ημέρες τα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το είδος της πληροφόρησης που παρέχουν αυτές τις ημέρες τα ΜΜΕ

Του Σχολαστικού

Το είδος της πληροφόρησης που παρέχουν αυτές τις ημέρες τα ΜΜΕ είναι μια εξαιρετική βάση συζήτησης για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ν.Δ. είναι εξαιρετικά στριμωγμένη με τα 20 εκατομμύρια που έδωσε στα ΜΜΕ.

Είναι εμφανώς στριμωγμένη, όχι επειδή αυτό θα ήθελε η αντιπολίτευση, αλλά επειδή προτιμά να γελοιοποιείται και να κερδίζει χρόνο με διάφορες προφάσεις παρά να πει την αλήθεια.

Αυτό όμως έχει πολιτικό κόστος. Και τσαλακώνει τα ηλιοβασιλέματα και τα σαξές στόριζ.

Γι' αυτό καταφεύγει σε οργανωμένους αντιπερισπασμούς.

Ο ένας είναι κάτι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όπου η γυναίκα του Καμένου ζητάει να εφαρμοστεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος κάποιων δημοσιογράφων που έγραψαν ότι τα παιδιά της είναι στους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Κακό πράγμα οι συλλήψεις, αλλά έτσι λέει ο νόμος. Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένοι καταδικάστηκαν δύο χρόνια για την υπόθεση αυτή.

Ο δεύτερος αντιπερισπασμός είναι η κατάθεση στην Προανακριτική μιας ηχογραφημένης συνομιλίας του Μιωνή με τον Παππά.

Η οποία είναι απολύτως ακατανόητη.

Και από την οποία δεν προκύπτει κανένα ποινικό αδίκημα για κανέναν. Πόσο μάλλον για τον Παπαγγελόπουλο, που υποτίθεται ότι ερευνάται.

Παρένθεση: Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Προανακριτική, που υποτίθεται πως κάνει δουλειά εισαγγελέα, δέχεται ως αποδεικτικό στοιχείο κάτι που είναι προϊόν παράνομης υποκλοπής.

Θυμάστε τη φασαρία που είχε γίνει όταν ο Πολάκης είπε στον Στουρνάρα ότι η συνομιλία τους καταγράφεται.

Και τη φασαρία που είχε γίνει όταν ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή το στικάκι με τις ηχογραφήσεις στο Eurogroup.

Τώρα δεν έγινε τίποτα. Όλα καλά.

Για να γίνει δεκτό το τεκμήριο, η Προανακριτική όφειλε να στείλει την καταγεγραμμένη συνομιλία του Μιωνή στον εισαγγελέα. Και ο εισαγγελέας να αποφασίσει, πρώτον, αν είναι νόμιμη η καταγραφή και, δεύτερον, αν είναι προϊόν συρραφής.

Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Κλείνει η παρένθεση.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους δύο αντιπερισπασμούς, η Ν.Δ. έχει ξεσηκώσει τον κόσμο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αισχρό παρακράτος, ότι σχεδίαζε την εξόντωση αντίπαλων πολιτικών και δημοσιογράφων, ότι θα λογοδοτήσει σε ειδικά δικαστήρια.

Από εκεί ακριβώς το πήραν τα κανάλια και το έπαιξαν. Ό,τι γράψαμε από την αρχή του κειμένου έως εδώ δεν θεωρήθηκε ούτε στοιχεία του ρεπορτάζ ούτε άξιο σχολιασμού ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος σφαιρικά.

Και μάλιστα τα κανάλια έπεσαν με τα μούτρα, αφήνοντας στην άκρη όλη την ατζέντα με την 34χρονη, την 35χρονη, την 36χρονη, τον ψευτογιατρό και το παιδάκι στη Θεσσαλονίκη που έπαιζαν μονοκαλλιέργεια όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Της δημόσιας τηλεόρασης συμπεριλαμβανομένης.

Διότι τότε ήταν η Ν.Δ. με την πλάτη στον τοίχο και η ατζέντα έπρεπε να είναι άσχετη με την πολιτική. Τώρα που η Ν.Δ. κήρυξε αντεπίθεση, τα κανάλια συστρατεύονται μαζί της.

Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή αξία. Δεν αντέχουν ούτε σε επίπεδο κουτσομπολιού.

Ωστόσο η Ν.Δ. προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Ότι, νά, μπροστά στο ηθικό αίσχος που ήταν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ότι δώσαμε εμείς 20 εκατομμύρια σε μερικούς φίλους μας και δεν θέλουμε να δώσουμε λογαριασμό είναι ανάξιο λόγου.

Και η ουσία είναι ακριβώς εδώ: ότι όταν η Ν.Δ. θέλει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι για να βγει από κάποια δύσκολη θέση, υπάρχει δίπλα της ένα σύστημα από ΜΜΕ πρόθυμο να την βοηθήσει.

Πρόθυμα, δηλαδή, να παίξουν αυτό που τους λένε, χωρίς να εκδηλώσουν την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο βλακείες είναι.

Έτσι ώστε ο αναγνώστης ή ο θεατής, βλέποντας ότι το μέσον δεν έχει αμφιβολία γι' αυτά που του λέει, να παραιτηθεί ο ίδιος από το να κρίνει.

Και να αποδεχτεί τα περί παρακράτους, χωρίς να έχει καταλάβει τίποτα απολύτως.

Όχι ότι δεν έπαιξαν και τις απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς τις έπαιξαν. Αλλά όπως ξέρουμε όλοι, το ζήτημα δεν είναι μόνο το τι παίζεις αλλά και πώς το ιεραρχείς.

Παράλληλα, στην Προανακριτική κατατέθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς ένα χαρτί που λέει ότι, σύμφωνα με κατάθεση μιας οικονομικής ερευνήτριας, ο Παπασταύρου πήρε μίζα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εικάζεται ότι κατέληξε στα ταμεία της Ν.Δ. επί Σαμαρά.

Γι' αυτό, τα κανάλια και οι ιστοσελίδες του συστήματος δεν είπαν κουβέντα.

Πραγματικά κουβέντα, όμως. Για να μη σκοτίζουν το όμορφο κεφαλάκι των αναγνωστών και των τηλεθεατών τους με υπερπληροφόρηση.

Καταλάβατε τώρα τι λέει το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ; Ή να το εξηγήσουμε περισσότερο;

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL