Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Σωρεία παρατυπιών και παρανομιών από την πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Σωρεία παρατυπιών και παρανομιών από την πλειοψηφία

Τον δρόμο για να εκπέσει η διαδικασία της Προκαταρκτικής στο Δικαστικό Συμβούλιο ανοίγει η πλειοψηφία της Επιτροπής με τις παράτυπες διαδικασίες που ακολουθεί. «Μπολιάζουν τη διαδικασία μα ακυρότητες» λένε νομικοί κύκλοι. Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκθέτοντας την κυβέρνηση, ενώ το Μαξίμου παρακολουθεί άπραγο την ελεγχόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά πλειοψηφία της Επιτροπής.

Μαξίμου: Μόνο ζημία από την Προκαταρκτική

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν μετρήσει τις καταγγελίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου και διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση των πολιτών. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρξουν για την κυβέρνηση θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές κρίσεις από έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς... Γι’ αυτό έχει καταστεί σαφές και προς την πλευρά Σαμαρά ότι η Προκαταρκτική πρέπει να κλείσει σύντομα τις εργασίες της και κυρίως ότι μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο μπορεί να υπάρξει συνέχιση της διαδικασίας.

Παραπομπή χωρίς να καλέσουν μάρτυρες

Αυτή η απόφαση του Μαξίμου οδήγησε την πλειοψηφία της Επιτροπής σε μία ακόμη παραβίαση της δικονομίας. Η Επιτροπή ετοιμάζεται να παραπέμψει τον Δ. Παπαγγελόπουλο για σύσταση συμμορίας, αλλά δεν έχει κάνει καμία ανακριτική πράξη (π.χ. εξέταση μάρτυρα, κλήση των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Καλούδη) για την κατηγορία αυτή! Όλα βασίζονται σε μία μήνυση που έκανε ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής. Μάλιστα ο Σ. Μιωνής κατέθεσε στην Επιτροπή τη μήνυση και μετά πήγε στη Δικαιοσύνη για να την υποβάλει!

Το σημαντικό όμως είναι ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες. Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου με επιστολή της στην Επιτροπή και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης έχουν ζητήσει να καταθέσουν, αλλά η πλειοψηφία δεν θέλει να τους ακούσει, επειδή τους αρκεί η κατάθεση του μηνυτή. Ουδείς θυμάται το «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις»...

Ανυπόγραφες καταθέσεις

Όπως δεν θυμούνται και τη δικονομία, καθώς ο Δ. Παπαγγελόπουλος απολογείται με βάση ανυπόγραφες καταθέσεις! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης αποκάλυψε (και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας το παραδέχθηκε) ότι η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν έχει υπογράψει την κατάθεσή της. Και όμως αυτή εστάλη στον Δ. Παπαγγελόπουλο για να απαντήσει σε όσα τον αφορούν!

Αντιθέτως δεν εστάλη η κατάθεση Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ, που αφορά την υπόθεση Μιωνή.

Επιστημονικό Συμβούλιο: Δύο γνωμοδοτήσεις - κόλαφος

Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. το μόνο που ήθελε ήταν να φέρει τους μάρτυρες της υπόθεσης Μιωνή να καταθέσουν ως ύποπτοι. Και εκεί δέχθηκε το τελευταίο ηχηρό ράπισμα από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο γνωμοδότησε ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα.

Έπειτα από αυτή τη γνωμοδότηση, την οποία είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετικά ερωτήματα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφάσισαν να κλείσουν άρον - άρον την υπόθεση Μιωνή, να μην εξετάσουν κανέναν και να προχωρήσουν με την εξέταση Παπαγγελόπουλου κλείνοντας και τις εργασίες της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η δεύτερη φορά που το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής «έβγαλε κάρτα» στην πλειοψηφία της Επιτροπής. Την πρώτη φορά (στις 4 Μαρτίου) είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να ερευνά για υποθέσεις άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis, καθώς μόνο γι’ αυτό είχε πάρει εντολή από την Ολομέλεια.

Όμως η πλειοψηφία της Επιτροπής καλούσε μάρτυρες (Γ. Τσατάνη. Π. Αθανασίου, Σ. Μιωνή) που δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Novartis και μετά τους ρωτούσε για άσχετα θέματα προκειμένου να «εμπλουτίσει» το αδύναμο κατηγορητήριο κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Τότε η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποχρεώθηκαν να συγκαλέσουν εκ νέου την Ολομέλεια της Βουλής και να ζητήσουν επέκταση του κατηγορητηρίου, προκειμένου να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις καταθέσεις που είχαν ήδη λάβει.

Ήττα για τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Στα πράσα» είχαν πιάσει την πλειοψηφία της Επιτροπής και για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και τους απειλούσαν ότι θα τους βγάλουν τις κουκούλες και θα αποκαλύψουν τα ονόματά τους. Όμως στις 20 Φεβρουαρίου τόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος όσο και η Ελληνική Αστυνομία απέρριψαν το αίτημα της διά ζώσης εξέτασης και οι μάρτυρες κατέθεσαν από άλλο χώρο και με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Ήταν μία μεγάλη νομική και πολιτική ήττα για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Άνοιξαν την κάλπη!

Ωστόσο οι διαδοχικές νομικές ήττες δεν έβαλαν μυαλό στην πλειοψηφία. Αυτό φάνηκε ανάγλυφα στις 20 Μαΐου, κατά την ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου. Όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης έριξε άκυρο ψηφοδέλτιο, άνοιξαν την κάλπη, έβγαλαν το ψηφοδέλτιο, του το επέστρεψαν για να το διορθώσει και το έριξαν πάλι στην κάλπη!

Ακόμη και σε εκλογές 15μελούς σχολείου αυτό θα αρκούσε για να ακυρωθεί η ψηφοφορία. Τώρα είναι θέμα του Δικαστικού Συμβουλίου...

Εξαιρέσεις μεροληπτούντων βουλευτών

Θέμα του Δικαστικού Συμβουλίου θα αποτελέσουν και οι εξαιρέσεις των μελών της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «με το έτσι θέλω» εξαίρεσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη για δηλώσεις που είχαν κάνει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδέχεται την απόφαση και να μην τους αντικαθιστά.

Όμως την ίδια ώρα ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης είναι δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε τη μήνυση κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Για εκείνον δεν υπάρχει κώλυμα ή προφανής λόγος ευθιξίας.

Παρομοίως ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, ως μέλος μίας θεωρητικά αμερόληπτης Επιτροπής, έβγαζε πόρισμα τον Νοέμβριο δηλώνοντας ότι «μιλάμε για παραδικαστικό κύκλωμα που αφορά και άλλες υποθέσεις» και το επαναλάμβανε τον Φεβρουάριο υποστηρίζοντας ότι «σε μέθοδο μαφίας παραπέμπει η μέθοδος Παπαγγελόπουλου».

Ανάλογες τοποθετήσεις έχει κάνει και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου («είμαι απόλυτα πεισμένος» για όσα καταγγέλθηκαν από ιδιώτες και εισαγγελικούς λειτουργούς», 19 Μαΐου), αλλά πάλι δεν εξαιρέθηκε. Ο τελευταίος μάλιστα έχει υποστηρίξει πως όσα έχει πει τα λέει ως εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και όχι ως βουλευτής!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL