Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου από τις "σαμαρικές" αξιώσεις για συγκεκριμένους υπουργούς / Ανασχηματισμός: Λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου από τις "σαμαρικές" αξιώσεις για συγκεκριμένους υπουργούς / Ανασχηματισμός: Λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο

“Βραχυκύκλωμα” προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η παρέμβαση -όπως συζητείται ευρέως στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας- του Αντώνη Σαμαρά στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις “διορθωτικές κινήσεις” στο κυβερνητικό σχήμα.

Η χρονική μετάθεση του ανασχηματισμού, λόγω των αξιώσεων του πρώην πρωθυπουργού για τις αρμοδιότητες και τις μετακινήσεις συγκεκριμένων υπουργών, ερμηνεύεται ως πολιτική και επικοινωνιακή ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, καταστρατήγησε τον παραδοσιακό πολιτικό κανόνα ότι “οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται”.

Λογάριαζε ωστόσο χωρίς τον... ξενοδόχο -όπως αποκαλούν περιπαικτικά κομματικοί παράγοντες τον Αντ. Σαμαρά- και αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση. Επιπλέον το κύμα δυσαρέσκειας που πυροδοτεί η ανεπάρκεια των μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων, εντείνουν τον προβληματισμό των στελεχών του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

“Η γενική εικόνα της κυβέρνησης κρίνεται πολύ θετική και κάποιες ‘διορθώσεις’ θα γίνουν σε μερικές εβδομάδες” είναι η αντιφατική αποστροφή επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα των πρωθυπουργικών κινήσεων.

Σύμφωνα δε με διασταυρωμένες πληροφορίες της “Α” ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται να προχωρήσει “σε στοχευμένες αλλαγές” σε μία ημερομηνία κοντά στην περυσινή εκλογική νίκη της Ν.Δ. (7 Ιουλίου). Ωστόσο η δρομολόγηση της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος φαίνεται να προϋποθέτει το «σαμαρικό» «πράσινο φως”...

Οι “σαμαρικές” αξιώσεις

Στις τάξεις των παραγόντων της Ν.Δ. διακινείται η φημολογία ότι ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός αναβλήθηκε λόγω παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. “Φωτογραφίζουν” δε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ως αποδέκτη αιτημάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Αντ. Σαμαράς, όπως αποκάλυψε η “Α”, φέρεται να αξιώνει την παραμονή του Γιάννη Βρούτση στο υπουργικό σχήμα, αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου (σ.σ.: Ανάπτυξης και Επενδύσεων) του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Παράλληλα, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, απαίτησε τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκαλώντας ερωτήματα που “ακουμπούν” στο καυτό πεδίο της υπόθεσης Novartis.

Καμία διάψευση για παρέμβαση Σαμαρά

Δεν περνά δε απαρατήρητο ότι οι πληροφορίες περί αναβολής των “διορθωτικών κινήσεων” ελέω... Σαμαρά δεν διαψεύδονται από την κυβέρνηση ούτε από ιστοτόπους που εκφράζουν τους θιασώτες του πρώην πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο προχθεσινό μπρίφινγκ σημείωσε με παραπλανητική διάθεση ότι «προκαλεί εντύπωση το πώς είναι δυνατόν να ταυτίζονται, λες και έχουν βγει από καρμπόν, πρωτοσέλιδα εφημερίδων οι οποίες κινούν από την Αριστερά και εκφράζουν σε έναν μεγάλο βαθμό τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εφημερίδες που η εστία τους βρίσκεται στην Κεντροδεξιά”. Διερωτήθηκε δε “ποια υπόγεια διαδρομή ενώνει αυτά τα πρωτοσέλιδα”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” με τίτλο “Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης” εστίαζε στο “βέτο” του πρώην πρωθυπουργού για τις “διορθωτικές κινήσεις” που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός. Την ίδια ημέρα η εφημερίδα “Εστία” αναδείκνυε το “διάβημα Σαμαρά σε Κυριάκο για Κεραμέως, Άδωνι και Βρούτση”.

Κυβερνητικές πηγές, συνομιλώντας με την “Α”, απέφυγαν να διαψεύσουν τον ρόλο του Αντ. Σαμαρά στην αναβολή του ανασχηματισμού και ισχυρίζονταν πως “το συμπέρασμά μας κλίνει προς υπόγειες δημοσιογραφικές διαδρομές”...

Αntinews: “Υπερτίμησε την ισχύ του ο νέος Μωυσής”

Συν τοις άλλοις η -“σαμαρικών” αναφορών- ιστοσελίδα Αntinews υπογράμμιζε προχθές σε βιτριολικούς τόνους πως “είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Μητσοτάκης στρώνει τον δρόμο προς την κάλπη προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η ακατανόητη κίνηση όμως του... νέου Μωυσή να προαναγγείλει τον ανασχηματισμό έριξε μπουρλότο στον σχεδιασμό του. Προφανώς υπερτίμησε την ισχύ του στη Νέα Δημοκρατία, εξ ου και η προαναγγελία”.

Ο αρθρογράφος σημειώνει δε με νόημα για τον πρωθυπουργό πως “ήθελε να δείξει ότι αυτός είναι ο αρχηγός στο κόμμα. Η άτακτη υποχώρηση ωστόσο μαρτυρά ότι υπήρξαν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα”.

Η ύφεση “κυκλώνει” το Μαξίμου

Βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν την ανησυχία -μέσω της “Α”- ότι “η παράταση, πλέον, της αγωνίας υπουργών και υφυπουργών λειτουργεί παραλυτικά για το κυβερνητικό έργο ενόψει του τιτάνιου έργου να περιοριστούν οι συνέπειες της ύφεσης”. Η κατακρήμνιση των εσόδων (33,5%) για τον μήνα Μάιο, αν και αναμενόμενη λόγω του lockdown, προκαλεί τον πονοκέφαλο των ενοίκων του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δε, ενόψει των προβλέψεων για βαθιά ύφεση που αγγίζει διψήφιο ποσοστό, αναζητεί σωσίβιο στις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λησμονώντας ότι η αρνητική μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ συντελέστηκε πριν από την “εισβολή” του κορωνοϊού, δεν έκρυψε την αγωνία του στην προχθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Έχουμε ραντεβού με την Ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε δε τους ομολόγους του ότι “θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης”...

Μελλοντικό... παράθυρο για προσφυγή στον ESM

Τέλος, στο μικροσκόπιο κομματικών παραγόντων τίθεται η επιλογή του υπουργού Οικονομικών να αφήνει “παράθυρο” μελλοντικής προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό ESM. “Εμείς προς το παρόν δεν θα προσφύγουμε” ήταν η αναφορά του Χρήστου Σταϊκούρα (στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής), που πυροδοτεί σενάρια και συζητήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε περίπτωση που συνεχιστεί η δυστοκία των Ευρωπαίων ηγετών στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL