Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Εναρξη της διαπραγμάτευσης σηματοδότησε η χθεσινή τηλεσύνοδος / Μέρκελ - Λαγκάρντ ζητούν συμφωνία πριν τις θερινές διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εναρξη της διαπραγμάτευσης σηματοδότησε η χθεσινή τηλεσύνοδος / Μέρκελ - Λαγκάρντ ζητούν συμφωνία πριν τις θερινές διακοπές

Προειδοποιήσεις για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές απηύθυναν στη χθεσινή τηλεσύνοδο κορυφής η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ενώ οι ηγέτες εξέφρασαν χθες τις θέσεις τους επιβεβαιώνοντας τις διαφορετικές απόψεις που παραμένουν, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν το γεγονός ότι όλοι συναινούν πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση. Οι ελπίδες για μια έγκαιρη συμφωνία επικεντρώνονται πλέον στην επόμενη σύνοδο κορυφής, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία περί τα μέσα Ιουλίου.

Έρχονται «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις»

«Χωρίς να υποτιμώ τη δυσκολία του έργου, σήμερα αισθάνθηκα μια κοινή πολιτική βούληση» για μια ουσιαστική «εμπλοκή» δήλωσε ο Σ. Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή τηλεσύνοδο, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε πως τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα λάβουν χώρα οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξει σε «συγκεκριμένες προτάσεις» για συμβιβασμό πριν την επόμενη συνάντηση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «θετική» τη χθεσινή, πρώτη συζήτηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι δυνατή μια συμφωνία «εάν δεν χάσουμε τη μεγάλη εικόνα».

Πιέζουν για συμφωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ

Στην ουσία της χθεσινής συζήτησης αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε μετά την τηλεσύνοδο.

Επιπλέον, κατά την παρέμβασή της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε στους ηγέτες τις προβλέψεις του οργανισμού για το ύψος της ύφεσης τους επόμενους μήνες κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για την ανεργία που θα πλήξει τους νέους. Η Κρ. Λαγκάρντ είπε στους ηγέτες ότι μπορούν να διαμορφώσουν την οικονομική ανάκαμψη εάν το πακέτο στήριξης διανεμηθεί γρήγορα και υποστηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τα κριτήρια κατανομής των κεφαλαίων

Πέρα από διαφωνίες όπως το συνολικό ύψος του πακέτου και την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων που εκφράζονται από τις γνωστές χώρες του Βορρά (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία), η συζήτηση κινήθηκε χθες αρκετά γύρω από τα κριτήρια κατανομής των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, με τα οποία διαφωνούν οι χώρες ιδίως της ανατολικής Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι ο λόγος που χρησιμοποιείται ως βασικό κριτήριο η ανεργία των τελευταίων πέντε ετών είναι γιατί δείχνει με σαφήνεια την «ευαλωτότητα» κάποιων χωρών απέναντι στις κρίσεις. Όπως είπε, αυτές είναι και οι χώρες που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που αποτελούν κομμάτι του πακέτου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υποστήριξε να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής, να διατηρηθούν το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στην πρόταση της Επιτροπής.

Να συζητηθούν οι τουρκικές παραβιάσεις

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, «παράδοξη» τη συζήτηση για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όχι για την «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου» και ζήτησε να συζητηθεί στη σύνοδο του Ιουλίου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL