Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Με τις μασέλες παρά πόδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τις μασέλες παρά πόδα

Του Σχολιαστικού

Τα πράγματα με την ύφεση και την ανεργία σκουραίνουν και οι μικρές επιχειρήσεις φωνάζουν. Και παράλληλα τα διάφορα σκάνδαλα που σκάνε με τις χρηματοδοτήσεις κολλητών δυσκολεύουν πολύ τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οπότε χρειάζεται κατεπειγόντως ένα αφήγημα αισιοδοξίας.

Το αφήγημα αυτό υπάρχει. Είναι τα 30τόσα, ή κατά άλλους 40 ή κατά άλλους 50 δισ. που θα πέσουν από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Και με τα οποία θα ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων την ελληνική οικονομία για να πηγαίνει σφαίρα.

Μία παρατήρηση εδώ: Κακώς ακούμε 30 δισ. και μας κόβεται η ανάσα. Αν θυμάστε, με 50 δισ. ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες εν μέσω κρίσης και την ώρα που έτρεχε αίμα στους δρόμους.

Αρα είναι ποσό που μια χαρά το δαγκώνουν οι τράπεζες, ώστε η υπόλοιπη κοινωνία να μην πάρει καν χαμπάρι.

Επίσης κάπου 37 δισ. είναι τα λεφτά που παρέδωσαν οι μαδούροι στα δημόσια ταμεία. Άρα, αν ήταν να ξαναφτιάξουμε τη χώρα από την αρχή, μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και από εκεί.

Μια δεύτερη παρατήρηση: Η Ν.Δ., που θεωρεί ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις είναι όλεθρος και ότι το χρήμα παράγεται από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη αγορά, με αυτά τα λεφτά δεν έχει πρόβλημα. Μια χαρά της έρχονται.

Την ώρα λοιπόν που η Αριστερά λέει διάφορα ρομαντικά του τύπου «ναι, παιδιά, αλλά χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προοπτική της χώρας τις επόμενες δεκαετίες», οι δεξιοί ήδη ακονίζουν μασέλες.

Ήδη ο Μητσοτάκης έχει ρίξει την μπάλα στον Πισσαρίδη στέλνοντας το μήνυμα ότι η απορρόφηση των χρημάτων αυτών δεν είναι πολιτικό θέμα, αλλά «υπόθεση τεχνοκρατών».  Άρα αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.

Σημειωτέον ότι ο Πισσαρίδης είναι γνωστός ταλιμπάν της εργασιακής ευελιξίας και πιο νεοφιλελεύθερος και από τη Θάτσερ, αλλά αυτό προφανώς δεν εμπνέει ανησυχία σε κανέναν.

Παράλληλα διάφοροι αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού έχουν αρχίσει την αρθρογραφία για το πώς πρέπει να απορροφηθούν τα λεφτά αυτά και πού πρέπει να πάνε «για να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα».

Από αυτά φαίνεται πώς θέλουν να πάει το πράμα. Και το πράμα πρόκειται να πάει ως εξής:

Πρώτα απ’ όλα ανοίγουν διάφορες δουλειές τύπου «πράσινη οικονομία». Ανεμογεννήτριες παντού κ.λπ.

Να σημειώσουμε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι μεγάλα έργα και πάρα πολύ χρήσιμα. Αλλά αναπτυξιακές δεν είναι.

Διότι, από τη στιγμή που θα τις τοποθετήσεις, τις αφήνεις εκεί και τις φυσάει ο αέρας.

Επίσης επιδότηση για να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Θέσεις εργασίας για ρομπότ, κυρίως, αλλά κάτι είναι και αυτό.

Μαζί με τα έργα της πράσινης οικονομίας υπάρχουν και κάτι τεράστιες ψηφιακές προτζεκτάρες. Τύπου ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ψηφιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τέτοια.

Ολα αυτά είναι τεράστιες δουλειές για ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Γι' αυτό άλλωστε μας δίνουν τα λεφτά, όχι για την ψυχή της μάνας τους.

Αλλά προφανώς θα υπάρξουν άφθονες υπεργολαβίες και μίζες και υπερκοστολογήσεις και προφανώς η ελληνική μεταπρατική επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να παίρνει θέσεις.

Το δεύτερο που ετοιμάζουν είναι το πιο σοβαρό: οι περίφημες «γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Για παράδειγμα: Το κρυφό τους όνειρο είναι να καταργήσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να κάνουν σύστημα Πινοσέτ.

Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να βρουν μερικές δεκάδες δισ. για να πληρώνουν συντάξεις, αφού οι καινούργιοι που θα είναι στο Πινοσέτ δεν θα πληρώνουν πια εισφορές στα ταμεία.

Να, λοιπόν, η μεγάλη τους ευκαιρία. Και μας δίνουν τα λεφτά για να το κάνουμε και μπορούν να μας βάλουν όρο να το κάνουμε για να μας τα δώσουν.

Και όλο αυτό θα το ονομάσουμε «αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού».

Εχουν κι άλλα τέτοια σχέδια.  Όπως π.χ. να ιδιωτικοποιήσουν τον οργανισμό των γεωργικών ασφαλίσεων.

Χρειάζεται να έχει κάποιον κουμπαρά αυτός που θα το αναλάβει. Θα του τα δώσουμε εμείς, λοιπόν, από το ευρωπαϊκό πακέτο. Να μην χρειάζεται να τα βάλει από την τσέπη του ο άνθρωπος.

Υποθέτουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα τέτοια σχέδια.  Όλα μαζί πακέτο ονομάζονται «σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Και ήδη οι επιχειρηματίες και τα τσακάλια ετοιμάζονται και μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου.  Όσο η Αριστερά ζητάει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και τις κοινωνικές δυνάμεις.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL