Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αλέξης Τσίπρας: / Αλέξης Τσίπρας: Ο κρυπτόμενος Κυρ. Μητσοτάκης να μιλήσει για τα 20 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: / Αλέξης Τσίπρας: Ο κρυπτόμενος Κυρ. Μητσοτάκης να μιλήσει για τα 20 εκατ. ευρώ

Τον πρωθυπουργό βάζει στο κάδρο των ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την απόκρυψη της λίστας των 20 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, αλλά και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ανεβάζει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθιστώντας τον συνένοχο στην αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Σημειώνεται ότι η ερώτηση και η ΑΚΕ απευθύνονται στον πρωθυπουργό, γεγονός που σηματοδοτεί την παράκαμψη του Στέλιου Πέτσα: για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τίθεται θέμα Μητσοτάκη.

«Φοβάται κάτι;»

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα στο Facebook, στο οποίο αφήνει υπαινιγμούς ότι ο πρωθυπουργός φοβάται κάτι, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί όπως τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στον τρόπο χρηματοδότησης των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.

«Την ώρα που η αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο διασύρει τη χώρα διεθνώς και ενώ ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. ζητούν διαφάνεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα με τα ποσά που πήρε το κάθε μέσο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για ανύπαρκτα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν εν κρυπτώ επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν είχε κανένα κριτήριο. Ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για την επισκεψιμότητα ή την τηλεθέαση των μέσων. Μονάχα τη χειραγώγηση, το στραγγαλισμό της ενημέρωσης και τη χρηματοδότηση ημετέρων. Κάτι τέτοιο όμως συνήθως συμβαίνει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι σε ευρωπαϊκές δημοκρατίες».

«Κατέθεσα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να κρύβεται. Δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης, είναι ζήτημα αυτονόητης κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας» επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας και καταλήγει με νόημα: «Οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας τη λίστα με τα ποσά που διένειμε. Αφού είναι όλα νόμιμα, όπως λέει ο εκπρόσωπός του, δεν έχει τίποτα να φοβάται. Εκτός κι αν έχει...».

Χρήματα σε ΜΜΕ «ζόμπι»

«Η δαπάνη κατευθύνθηκε με αδιόρατα, αυθαίρετα και αθέμιτα κριτήρια ακόμη και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ‘ζόμπι’ και ‘φαντάσματα’, σε μέσα που δημιουργήθηκαν -κατά ευτυχή για τα ίδια, αλλά ύποπτη εν γένει, συγκυρία- λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σχετική απόφαση χρηματοδότησής τους ή, τέλος, σε μέσα που φαίνεται ότι δεν λειτουργούσαν εδώ και πολύ καιρό» αναφέρει στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την κατάθεση πλήρους και αναλυτικού καταλόγου με τα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν και, κυρίως, με τα ποσά χρηματοδότησής τους.

Υπογραμμίζεται πως με την ερώτησή του ο Αλ. Τσίπρας ζητά πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν:

● Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά κ.ά.) που έλαβαν από οποιονδήποτε φορέα του Ελληνικού Δημοσίου οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσης διαφημιστικής εταιρείας για οποιουδήποτε είδους διαφημιστική καμπάνια και εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.

● Τα ποσά που έλαβαν.

● Τον τρόπο, δηλαδή τα νόμιμα κριτήρια και τη διαδικασία υπολογισμού τους.

Κ. Βαξεβάνης: Πόσα πήραν Ευαγγελάτος, Κουρτάκης, Μαυρίδης

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και ο αναβρασμός. Χθες ο εκδότης - δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έγραψε πως ο Νίκος Ευαγγελάτος πήρε 869.000 ευρώ για το Newsit, ο Γιάννης Κουρτάκης 400.000 ευρώ και ο Θανάσης Μαυρίδης 323.000 ευρώ για το Liberal.

Η αποκάλυψη δεν διαψεύστηκε ευθέως από κανέναν. Μόνο ο εκδότης Γ. Κουρτάκης έγραψε στο Twitter πως «επειδή διαβάζω δεξιά κι αριστερά ότι εξασφάλισα υπέρογκα ποσά από τη διαφημιστική εκστρατεία ‘Μένουμε Σπίτι’, μια απάντηση. Από τις αγωγές θα εξασφαλίσω σίγουρα πολύ περισσότερα. Μέχρι τότε, καλές διακοπές και περαστικά... Χρόνια είναι, θα περάσουν».

Σημειώνεται ότι χθες και το site Sofokleousin, που λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια, ανακοίνωσε ότι έλαβε «το μυθώδες ποσό των 2.000 ευρώ» εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του.

Ήρθη η ασυλία του κουμπάρου του Στ. Πέτσα

Στη Βουλή ήρθη χθες η ασυλία του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση (με 138 υπέρ και κανένα κατά). Πρόκειται για κουμπάρο του Στ. Πέτσα, ο οποίος κατηγορείται για «φορολογικές εκκρεμότητες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο Α. Πάτσης εμπλέκεται και στην υπόθεση των 20 εκατ. ευρώ, διότι χρηματοδοτήθηκε το site της συζύγου του pointmedia.gr.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL