Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις στο πλευρό της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις στο πλευρό της κοινωνίας

Το χαώδες κενό ανάμεσα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες κάθε κλάδου και την επίπλαστη εικόνα που προπαγανδίζει η κυβέρνηση με κεντρικό όπλο της την απελπιστική μονοφωνία των κεντρικών ΜΜΕ αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιτόπια παρουσία του δίπλα στους ανθρώπους της αγοράς ανά την Ελλάδα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού ως «ευκαιρία» για να συνεχίσει σχεδιασμούς και πολιτικές που δρομολογεί από την έναρξη της θητείας της. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την κατηγορεί ότι, όπως έκανε και στο παρελθόν, έτσι και με την επανεκλογή της αυτές οι επιλογές έχουν οδηγήσει τη χώρα επίσημα σε ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα) προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός και χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Αυτό που περιγράφουν ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, που σε όλες τις εκφάνσεις -πέρα από τις προφανείς που σχετίζονται με την εργασία και την πραγματική οικονομία- οδηγούν εξ αντικειμένου και εκ του αποτελέσματος σε «επιστροφή στο παρελθόν».

Είναι εμφανές ότι όσο η χώρα απομακρύνεται από την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας και του lockdown και της αντιπολιτευτικής υπευθυνότητας που απαιτήθηκε για μια τέτοια κατάσταση, τόσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές. Απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο που θέτει τη χώρα στον κίνδυνο της επιστροφής σε καταστάσεις των χειρότερων μνημονιακών χρόνων. Πέραν της μαχητικής αντιπαράθεσης απέναντι σε κομβικά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση με τη Βουλή να υπολειτουργεί (εργασία, περιβάλλον, εκπαίδευση), αυτό φάνηκε και από την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη απάτη του πρωθυπουργού προς τους Θεσσαλονικείς».

Σφοδρή επίθεση για την οικονομία

Δεδομένων των συνθηκών που η ύφεση μπορεί να δημιουργήσει για άγνωστο αριθμό χρόνων για την Ελλάδα, αναπόδραστα η έμφαση της επίθεσης του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης δίνεται στο πεδίο της οικονομίας, με υπεράσπιση των αποτελσμάτων της διακυβέρνησής του. Ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει διαρκώς ότι την ύφεση την έφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν από τον κορωνοϊό, παραπέμποντας στους «αμείλικτους αριθμούς», δηλαδή στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ύφεση -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Όπως έκανε και από την «Ώρα του Πρωθυπουργού», κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, ενώ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία που «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια παλιότερων επιλογών της Ν.Δ. και που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να τη βυθίσει στην ύφεση. «Πολύ πριν έρθει η πανδημία, ρίξατε το καράβι σε ξέρες».

Ενίσχυση και διεύρυνση κοινωνικών συμμαχιών

Απέναντι στη μονοκρατορία του κυβερνητικού αφηγήματος στα κεντρικά μίντια, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στον δρόμο για να συναντήσει τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου, εκείνη που βιώνει στην καθημερινότητά του μια πραγματικότητα την οποία δεν αναγνωρίζει στα δελτία των ειδήσεων ή στους πανηγυρισμούς υπουργών που χαρακτηρίζουν την επιστροφή στην ύφεση ως ευχάριστη έκπληξη. Διαβλέποντας ότι η κατάσταση προσεγγίζει περισσότερο τα κακά παρά τα μετριοπαθή σενάρια για την πορεία της οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι κι έπειτα, εντείνει τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει τις δικές του προτάσεις, που όσο πιο εφαρμόσιμες είναι τόσο πιο βαριά γέρνει υπέρ του η ζυγαριά στη σύγκριση με τις αντίστοιχες επιλογές της Ν.Δ.

Με όπλο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» και τη διάθεση για ειλικρινή συζήτηση για ρεαλιστικές λύσεις με τον εργαζόμενο, με τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον έμπορο της εστίασης, των μεταφορών, τουτουρισμού, με τους παραγωγικούς φορείς, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει με αμείωτη ένταση την εξόρμηση στις γειτονιές, στα εμπορικά τετράγωνα κάθε πόλης, μεγάλης και μικρής, διευρύνοντας κοινωνικές συμμαχίες. Χτίζοντας όμως και νέες, αφού είναι προφανές ότι με τις πολιτικές που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «αντίδοτο» στις εκτιμώμενες τεράστιες οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι θέμα μηνών να διαρρήξει τις συμμαχίες και τους δεσμούς της με κοινωνικές ομάδες που άκουσαν με προσοχή της προεκλογικές εξαγγελίες του και το επικοινωνιακό ποντάρισμά του στη «μεσαία τάξη».

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ως ένα χαρακτηριστικό πρώτο τέτοια παράδειγμα, καθώς από την ανταπόκριση την οποία έτυχαν οι προτάσεις του σχεδίου του «Μένουμε Όρθιοι» φαίνεται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα και σε περιοχές που διαχρονικά χαρακτηρίζονται «δύσκολες».

Διότι όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντάται με απλό κόσμο στην αγορά του Ευόσμου και μιλά με καταστηματάρχες λέγοντάς τους ότι ακούει για 24 δισ., αλλά δεν τα βλέπει κανείς, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν, γιατί αυτή είναι και η δική τους πραγματικότητα. Καθόλου τυχαία, στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπου μετείχαν και στελέχη της Ν.Δ., φάνηκε ότι πολλές από τις προτάσεις τους που δεν εισακούονται από την κυβέρνηση περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που τους παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε δίπλα στον κόσμο του μόχθου και στα προβλήματά τους στο κέντρο της Αθήνας, στην Καισαριανή, στη Ρόδο, σε επαφή με τον κόσμο της εστίασης, του τουρισμού, του εμπορίου, τους οινοπαραγωγούς στα Σπάτα. Το πρόγραμμα επισκέψεών του θα είναι διαρκές, όπως συνεχίζεται σε καθημερινή βάση και η πανελλαδική εξόρμηση των βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL