Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Επικίνδυνες καταστάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικίνδυνες καταστάσεις

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την περικοπή του εργάσιμου χρόνου και των αποδοχών στο μισό και την κάλυψη του 60% της μισθολογικής απώλειας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Έτσι ο εργοδότης πληρώνει το 50% τού πριν από την κρίση μισθού και ο εργαζόμενος εισπράττει το 80% -πράγμα που οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%.

Ο λόγος που το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μένει στα αζήτητα είναι ότι οι εργοδότες προτιμούν να χρησιμοποιούν δυσμενέστερα για τους εργαζόμενους εργαλεία που τους δίνει ο νόμος, όπως η μετατροπή της σύμβασης σε εργασία μία ή δύο φορές την εβδομάδα και η συνακόλουθη καθήλωση των μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε επαρκή στήριξη των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη εξασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας. Και ο λόγος που το έκαναν δεν ήταν κάποια μαρξιστική ιδεοληψία ούτε κάποια πελατειακή νοοτροπία περί «λεφτόδεντρου», αλλά η προσπάθεια να αποτρέψουν μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση.

Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία για το ξήλωμα των συμβάσεων εργασίας. Αυτό δεν θα οδηγήσει μόνο σε τεράστια κοινωνική καταστροφή, αλλά και σε κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής ζήτησης -δηλαδή σε βαθύτερη κρίση. Και η επιλογή αυτή, εκ μέρους την κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι συνειδητή.

Με ευθύνη της κυβέρνησης βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Και είναι καλό ο κόσμος της εργασίας να αναζητήσει τρόπους να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL