Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Μια πραγματική τραγωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Μια πραγματική τραγωδία

Περισσότεροι από 300.000 μισθωτοί στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα έχουν να λάβουν οποιασδήποτε μορφής εισόδημα από τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και πήραν το κρατικό επίδομα των 800 ευρώ. Χθες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας... Και το θέμα δεν τελειώνει βεβαίως εδώ. Στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Αττική και όπου χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας» επικρατεί αναβρασμός.

Αλλά αυτή είναι απλώς η «εύφλεκτη ύλη». Διότι στον περίγυρο το τοπίο είναι σπαρμένο με... χιλιόμετρα βραδυφλεγούς «φιτιλιού». Γιατί και για όσους άνοιξαν η κατάσταση είναι «μαύρο χάλι».

Στις επιχειρήσεις εστίασης που επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γνωστός σεφ Δ. Σκαρμούτσος στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Φόρουμ των Δελφών, ποσοστό 30%-35% των μικρών επιχειρήσεων εστίασης (που αποτελούν και τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων της αγοράς) δεν έχει επαναλειτουργήσει, ενώ ένα ποσοστό 20% επαναλειτούργησε με την προοπτική να μειώσει τις ζημιές και να βάλει στη συνέχεια οριστικό λουκέτο, στο τέλος της σεζόν πιθανότατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες ενδείξεις που αφορούν τη λειτουργία των δύο-τριών πρώτων εβδομάδων καταγράφουν πτώση του τζίρου στην εστίαση η οποία αγγίζει το 40%.

Και η κυβέρνηση; Εκτός της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων, για τους 250.000 και πλέον που προσλαμβάνονται τους 6-7 μήνες της τουριστικής σεζόν, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους περισσότερους.

Και ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να πανηγυρίζει γιατί, λέει, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέτοια εθελοτυφλία μόνο δεινά προοιωνίζεται για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Και για την εθνική οικονομία...

Το δυστύχημα είναι ότι την κυβερνητική αβελτηρία θα την πληρώσουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL